İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından, üç ana kategoride düzenlenen 10. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın son başvuru tarihi 17 Eylül 2021'e uzatıldı.
Yarışmanın Amacı
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen 10. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın amacı;
- Türk doğal taş kalitesini ve zenginliğini tasarım ile buluşturarak Türkiye’de tasarım kültürünü yaygınlaştırmak ve özendirmek,
- Doğal taş sektöründe tasarımın değer ve önemini vurgulamak, doğal taş kullanımını teşvik etmek, yaratıcı fikirleri desteklemek, yapı kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak,
- 650 farklı renk ve desen ile 150 farklı çeşitliliğine sahip Türk doğal taşlarının mimarlar ve tasarımcılar tarafından daha yakından tanınmasını ve projelerinde kullanılmasını sağlamak,
- İhraç edilebilme potansiyeline sahip ürün çeşitliliğini artırarak ulusal/uluslararası pazarda ülkemize ait özgün, katma değeri yüksek ve inovatif ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamak,
- Öğrenci ve Profesyonel düzeydeki tasarımcılar, mimarlar ve iç mimarlar ile sektörü buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmektir.
Yarışmaya Katılım Koşulları
Yarışma T.C. Öğrenci Kategorisi, Profesyonel Kategori ve Natura Dergisi Çağdaş Projelerde Doğal Taş Seçkisi olmak üzere üç ana kategoriden oluşmaktadır.
T.C. Öğrenci Kategorisi
1. 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşı olmak
2. Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin, endüstriyel tasarım bölümleri ile mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinde lisans veya ön lisans bölümlerinde okuyan tüm öğrencilere açıktır.
Profesyonel Kategori
1. 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşı olmak
2. Yarışmanın profesyonel kategorisi üniversitelerin, endüstriyel tasarım bölümleri ile mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinde lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olan veya bu bölümlere ilişkin yüksek lisans ve doktora öğrencisi, mezunu olan herkese açıktır.
Açıklamalar
- Yarışmaya “Öğrenci” ve “Profesyonel” kategorilerde grup olarak katılmak mümkündür. Gruplar en fazla 10 kişiden oluşabilir.
- Grup katılımında, grup temsilcisi olarak bir katılımcının belirlenmesi gereklidir.
- Yarışmanın “Öğrenci” kategorisinde grup olarak katılacak yarışmacılardan her birinin başvuru tarihinde lisans veya ön lisans eğitimine devam ediyor olması gerekmektedir.
- Yarışmanın “Profesyonel” kategorisinde grup olarak katılacak yarışmacılardan tümünün profesyonel kategori şartlarının tamamını sağlaması gerekmektedir.
- Tüm kategorilerde projelerin özgün olmaları esastır. Jürinin, tasarımın özgün olmadığına dair oluşan izlenimi projelerin elenmesine neden olabilir. Ayrıca yarışmaya gönderilen tasarımın/projenin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddianın olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
Natura Dergisi Çağdaş Projelerde Doğal Taş Seçkisi
Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması kapsamına bu yıl ilk kez dâhil edilen ve Türk doğal taşlarının çağdaş mimarlık ve iç mimarlık projelerinde kullanımının teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen “Natura Dergisi Çağdaş Projelerde Doğal Taş Seçkisi” Türk doğal taşlarının nitelikli şekilde kullanıldığı, uygulanmış mimari ve iç mimari projeleri kayıt altına almayı ve sergilemeyi amaçlıyor.
Seçkiye alınacak olan projelerin, yerli ya da yabancı tasarımcılar tarafından Türkiye’de veya dünyanın herhangi bir yerinde son bir yılda tasarlanıp uygulanmış olması ve proje kapsamında Türk doğal taşlarına kaplama malzemesi veya taşıyıcı malzeme olarak yer verilmiş olması gerekiyor.
Seçkiye Katılım Koşulları
- Seçki yerli ya da yabancı mimarların ve iç mimarların Türkiye’de veya yurtdışında uygulanmış proje önerilerine açıktır.
- Seçkiye başvuracak olan projelerin 1 Ocak 2020 - 1 Ağustos 2021 tarihleri arasında uygulanmış olması beklenmektedir.
- Yalnızca projelerin tasarımcıları veya müellifleri tarafından gerçekleştirilecek başvurular değerlendirmeye kabul edilecektir.
- Aday projelerin başvuru koşullarına uygunluğu konusunda proje müelliflerinin beyanı esas kabul edilecek ve sorumluluğu proje müellifine ait olacaktır. Yarışma Yönetimi veya Seçici Kurul gerekli gördüğü takdirde bu konuda resmi makamlardan belge veya onay talebinde bulunabilir.
- Seçkiye, mimarlık, kentsel tasarım, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, koruma/ restorasyon, geçici strüktürler ve yerleştirme alanlarında üretilmiş projelerin başvuruları kabul edilecek, değerlendirmeler yapı tipolojisi veya kategorisi göz önüne alınmadan yapılacaktır.
- Adaylar seçkiye birden fazla projeyle başvuru yapabilir.
- Seçki kapsamına alınan projelerin sayısı Seçici Kurul’un kararına bağlı olarak her yıl değişebilir.
- Seçkiye giren projeler yarışma sonunda alfabetik sıralama ile yayınlanacak, müelliflerine ödül töreninde plaket takdim edilecek ve bir sergi organizasyonu ile sunulabilecektir.
- Sergide yer alacak projelerin paftaları yarışma organizasyonunun belirteceği formatta proje sahipleri tarafından hazırlanacak ve dijital olarak yarışma yönetimine sunulacaktır. Sergi paftalarının baskı ve yerleştirme işleri yarışma organizasyonunun inisiyatifindedir.
T.C. Öğrenci ve Profesyonel Kategoriler için Yarışma Teması
Taşın Halleri: Birim-Eklem-Kütle
Yarışmacılardan, özgül niteliklerini göz önünde tutan bir bakış açısıyla doğal taş malzemeyi kullanarak yapısal birimler tasarlamaları, bu birimleri taşın doğasına uygun nitelikte birbirlerine eklemlendirerek anlamlı bir kütle oluşturmaları, birimden kütleye uzanan bu tasarım kurgusunu kendi fikirlerine uygun olarak seçtikleri bir yer ve/veya bağlam içinde konumlandırmaları ve bir proje önerisi olarak sunmaları beklenmektedir. A. Profesyonel Kategori: Yarışmacılar proje önerilerini maksimum 4 adet A2 boyutunda pafta üzerinde sunmalıdır.
Yarışma Başvurusu
Yarışma başvuruları web sitesi üzerinden tek aşamalı ve online olarak herhangi bir ön kayıt yapılmaksızın alınmaktadır.
Başvuru sırasında herhangi bir basılı belge ya da basılı pafta teslimi gerekmemektedir.
Tüm yarışma dokümanları dijital olarak iletilecektir. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
Ödüller
Profesyonel Kategori
Birincilik Ödülü: 30.000 TL
İkincilik Ödülü: 25.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 20.000 TL
Mansiyon: 15.000 TL
T.C. Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: 20.000 TL
İkincilik Ödülü: 15.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 7.500 TL
Mansiyon: 5.000 TL
Yarışma Takvimi
Son Başvuru: 17 Eylül 2021
Jüri Değerlendirme Toplantısı: Ekim 2021
Ödül Töreni: Kasım 2021
Ayrıntılı bilgi için tıklayın