14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması

mimarizm.com / 27 Eylül 2023
Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (OAİB) tarafından 3 ayrı kategoride, 4 farklı tema ile düzenlenen 14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması'nın ödül töreni 29 Eylül Cuma günü gerçekleşecek.

Son yıllarda teknolojinin ev, ofis ve mutfak-banyo ortamlarına getirdiği yeni olanaklar, çalışma, dinlenme ve eğlence biçimlerinin daha esnek ve daha dinamik bir nitelik kazanmasını sağlamıştır. Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, değişen ev, ofis ve mutfak banyoların gelecekte kullanacağımız mobilyalara nasıl yansıyacağını öngörmek ve ihracat potansiyeli taşıyan yaratıcı tasarımları ortaya çıkarmak amacıyla “14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nı (UMTY) düzenlemektedir. Bu yarışma, sektörün imkân ve sıkıntılarını, avantaj haline dönüştürecek ve mobilya ihracatında rekabet sağlayıcı çözümler üretecek tasarımlara yönelik olarak açılmıştır.

Yarışma, geleceğin ve günümüzün tasarımcılarını, yeni malzemelerin getirdiği olanakları, küçülen mekânları ve mobilya sektörünün yapısını dikkate alarak, esnek, yeni koşullara uygulanabilen, çevreye duyarlı, nakliye kolaylığı sağlayan, kullanıcıya daha fazla müdahale olanağı veren mobilya birimleri ve sistemleri tasarlamaya davet etmektedir.

Yarışmanın Amaçları ve Hedefleri

“14. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması (X-23)”, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Türkiye’de mobilya sektörünün ihracatını artırmak amacıyla açtığı bir tasarım yarışmasıdır. Bu kapsamda, bu tasarım yarışmasının 4 temel amacı vardır:

BİRİNCİ AMAÇ: Türk mobilya sanayiinin geleceğinin başarısı bakımından çok önemli olan “kültürel ve ticari kimliğin” mobilya tasarımı konusundaki önemini ortaya koymaktır.

İKİNCİ AMAÇ: Başarılı bir ürün tasarımı demek, “sadece güzel görünüşlü bir ürün tasarlamak değil” bütün dünyadaki tüketicilerin değişik ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve çok değişken kimliklere dönüşebilen mobilyayı tasarlayarak üretmek demektir. Bu nedenle yarışmamızın ikinci amacı, anlatılan nitelikte tasarlanan mobilyaları ortaya çıkarmaktır.

ÜÇÜNCÜ AMAÇ: Bu tasarım yarışması ile Türkiye’deki endüstri tasarımı eğitimine gerçekçi bir boyut eklemektir. Endüstri için ürün tasarlamak, “güzel olmakla birlikte, uzun süreli ticari başarılara imza atacak” tasarımları, Türk mobilya sanayiinin gerçek potansiyeli ile birleştirerek özgün çözüm üretebilmesini sağlamaktır.

DÖRDÜNCÜ AMAÇ: Yarışmaya orta eğitim öğretmenleri ve öğrencilerini de davet ederek “Design for Export” gerçeği ile tanışmalarını sağlamaktır. Hiç kuşkusuz bu öğrencilerimiz henüz genç kuşaklardır. Ancak eğitimlerinin bu döneminde, yaratıcılık ve ticari düşüncelerle birlikte “Design for Export” hedefi ile de karşılaşmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.

Bu temel amaçlara ilave olarak yarışmanın amaçları arasında;

· Türk mobilya sanayinin, geleceğinin başarısı bakımından, tasarım konusunun önemini ortaya koymak,

· Beğenilme, verimlilik ve kar olmaz ise sektörümüzün hayatta kalamayacağı düşünülürse; başarı, strateji, talepler, bedeller, teknoloji ve mühendislikler gibi farklı disiplinlerin bileşeninden oluşan TASARIM olgusuna vurgu ve katkı yapmak,

· İnovatif, Ar-Ge projeleri ve teknolojik detaylarla güçlendirilmiş, özgün, estetik, işlevsel, rasyonel, kalite koşullarına uyumlu, üretilebilir, uygulanabilir, kullanıcı güvenliğini sağlayan, çevre dostu, insan ve çevre sağlığı koşullarına uyumlu, kullanım-taşıma-nakliye-depolama-sökme ve takma kolaylığı sağlayan, üretim ve kullanım esnasında malzeme ve enerjinin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayan mobilya tasarımlarını yapabilen tasarımcıları mobilya sektörüne kazandırmak,

· Türkiye’deki üretici firmalar ile profesyonel tasarımcıları ve sektöre ilgi duyan genç dinamik tasarımcı adaylarını sektör bünyesinde üreticiler ile buluşturmak,

· Geleceğin tasarımcıları olabilecek yetenekteki çocukların gerçek tasarım hedeflerine yönlendirilmesini sağlamak, 

· Mobilya ihracatında rekabet sağlayıcı çözümler üretmek ve sektörün rekabet gücünü artırmak,

· Sektörün imkân ve sorunlarını avantaj haline dönüştürecek çözümler üretmek,

· Sektörün küresel gelişimine katkıda bulunmak,

· Endüstriyel tasarım etkinliklerini yaygınlaştırmak ve özendirmek,

· İhracat potansiyeline sahip ürün tasarımlarının ortaya çıkarılmasında aracı olmak,

· Geleceğin mobilya pazarında söz sahibi olabilecek ürünlerin geliştirilmesine öncü olmak yer almaktadır.

Yarışmada vurgu yapılan HEDEFLER

· Geleceğin farklı ülke ve toplumlarında, taleplerin ne yöne değişeceğini analiz, tespit ve ayırt edebilen “FARKINDALIK”

· Ülkemizin dünya mobilya sektörüne yön vermesini sağlayacak “TASARIMLAR”

· Maliyet ve kalite avantajıyla tercih edilen “ÜRETİMLER”

Yukarıda bahsedilen amaç ve hedeflere ulaşabilmek için İHTİYAÇLAR

· Başarmak açısından “ERK”

· Gerekli olan bilgilerin sistematik bir şekilde verildiği “EĞİTİM”

· Yukarıdaki disiplinleri kapsayan bir “STRATEJİ”

gelişimini farklı çevrelerde teşvik etmektir.

Bu yarışma yukarıdaki nedenlerle,

· Tasarım eğitimi gören tüm öğrenciler, mezunlar ve profesyonellerden çeşitli kategorilerde tasarımları,

· Tasarım kültürünü çok daha erken çağlarda edinilmesi amacıyla orta eğitim öğrencilerini mobilya tasarımı konusunda tasarım fikirlerini,

· Devlet, akademi, sanayii, özel ve resmi tüm çevrelerden tasarım stratejileri konusunda görüşleri teşvik eder, toplar, değerlendirir, yayınlar ve ödüllendirir.

Yarışmanın Temaları

“14.Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması (X-23)”, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından; ulusal ölçekte tümü ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine, ön-lisans, lisans öğrencilerine, profesyonel ve akademisyen tasarımcılara açık olarak dört farklı temada düzenlenmektedir. Bunlar:

1. Ev Mobilyaları: Yaşam mekânlarına yönelik mobilyalar (salon takımı, oturma grubu, yatak odası takımı, yemek odası takımı, çocuk odası takımı, koltuk, kanepe, sehpa, yatak, şifonyer, büfe, komodin, masa, sandalye, dolap, ev dekorasyonunda farklı iç mekan çözümleri, puf, oyuncak vb. ürünler). Çağdaş çizginin gereklerine uygun, ihraç potansiyeline sahip, katma değer yaratan ve sektöre ışık tutabilecek ürünler olması gerekmektedir.

2. Ofis Mobilyaları: Çalışma ortamı sistemleri veya geleceğin ofisleri için yeni çözümler (masalar, çalışma grupları, bekleme koltuğu, bölücü panel sistemleri, tamamlayıcılar vb. ürünler). Çağdaş çizginin gereklerine ve teknolojik değişime ayak uydurabilecek, ihraç edilebilecek ve sektöre katma değer sağlayacak birim veya sistemler olması gerekmektedir.

3. Mutfak ve Banyo Mobilyaları: Mutfak (mutfak mobilyası takımı, mutfak dolabı, modüler depolama birimleri ve masa-sandalye) veya banyo (banyo mobilyası takımı, banyo dolabı, sıhhi ürünlerle uyumlu mobilya birim ve sistemleri). Hijyenik, dayanıklı, ergonomik, fonksiyonel, gelişen teknolojinin sağladığı yenilikleri kullanan ve küçülen mekân sorunlarına da çözüm bulabilecek ürünler olması gerekmektedir.

4. Akıllı Mobilyalar: Ar-Ge projeleri ile teknolojik detaylarla güçlendirilmiş inovatif mobilya tasarımları. Kumaşından boyasına kadar interaktif mobilyaların ortaya çıkarılması amacıyla açılan bu temada ev, ofis, mutfak-banyo gibi bir sınırlama olmadan tüm mobilya çeşitlerine yönelik projelerin geliştirilmesi mümkündür. Tekno-İnteraktif-Akıllı Mobilya temasında projelerin rasyonel, uygulanabilir, üretilebilir, mekanik, detaylarda mükemmel, çevreye duyarlı, dönüşümlü malzemeler kullanılan ve geleceği planlayan nitelikte olması gerekmektedir. Söz konusu tema ile Ar-Ge projeleri ileyüksek teknoloji kullanılan, teknolojik detaylarla güçlendirilmiş mobilya tasarımlarının da sektöre kazandırılması hedeflenmektedir. Kumaşından boyasına kadar interaktif mobilyaların ortaya çıkarılması için açılan bu önemli kategori, yüksek teknoloji kullanımıyla mobilya sektörüne yönelik Ar-Ge projelerinin ortaya çıkarılmasına ön ayak olmak gibi önemli bir amaca hizmet etmektedir. Bu nedenle, “Akıllı Mobilya” temasında projelerin rasyonel, uygulanabilir, üretilebilir, mekanik, detaylarda mükemmel, çevreye duyarlı, dönüşümlü malzemeler kullanılan ve geleceği planlayan nitelikte olması gerekmektedir.

Tasarımı yapılan ürünler için sunulacak projelerde malzeme olarak ahşap, metal, cam, plastik, her türlü tekstil malzemeleri, gerekli görülen tüm aksesuarlar ve diğer teknolojik malzemeler kullanılabilecektir. Ürünlerin tasarımı estetik kaygılar kadar; fonksiyonel zenginlik, kullanılabilirlik, üretime, depolamaya ve nakliyeye uygunluk, maliyet, yenilik, katma değer yaratma ve ihracata yönelik rekabet gücü oluşturma ölçütleri doğrultusunda değerlendirilecektir. Bu çerçevede; hazırlanacak tüm proje sunumları ve raporlarının tema ile uyumu ve kullanılacak malzemelerin şartnamedeki ana tema ile örtüşmesi titizlikle değerlendirilecektir. Her tema için geliştirilecek önerilerin; ekolojik değerlere duyarlı, ihraç potansiyeline sahip, çevre dostu tasarımlar ile ürünün sevkiyat, kullanım ve bakım aşamalarında problem çözümlerini ortaya çıkarması beklenmektedir.

Ayrıca geleceğin mobilyalarını tasarlayan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimizden de ihraç potansiyeline sahip olan hayal ettikleri ev (salon, oturma odası, yatak odası, çocuk odası, banyo, mutfak), ofis (anne veya babalarının çalışma odaları), mutfak-banyo (banyo veya mutfakları) ve akıllı mobilyayı çizmeleri beklenmektedir.

Yarışma Takvimi

Yarışma İlan Tarihi: 07.11.2022
Birinci Aşama için Proje Teslim Tarihi: 23.06.2023 (Gece 24:00’a kadar)
Seçici Kurul Toplantısı (1. Aşama): 04.07.2023
İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğrencileri için Proje Çizimi Çevrimiçi Görüşmesi: 21.07.2023
İkinci Aşama için Proje Teslim Tarihi: 11.08.2023 (Gece 24:00’e kadar)
Seçici Kurul Toplantısı (2. Aşama): 04.09.2023
Ödül Töreni Tarihi: 29.09.2023
Projelerin Sergilenme Tarihleri: Aralık 2023 (Türkiye Tasarım Haftası)

Jüri Üyeleri

Onur Jüri Üyeleri

Mehmet MUŞ, Ticaret Bakanı; Ö. Volkan AĞAR, Ticaret Bakan Yardımcısı; M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU, TOBB Başkanı; Mustafa GÜLTEPE, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı; Prof. Dr. Mehmet Zahid SOBACI, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü; Prof. Dr. Ahmet BOLAT, Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu, İcra Komitesi Başkanı; Hasan Basri KURT, KOSGEB Başkanı; Eyüp MUHCU, Mimarlar Odası Başkanı; Emrah KAYMAK, İç Mimarlar Odası Başkanı; Seyfi Cahit AYASKAN, MUDER Yönetim Kurulu Başkanı; Ercan ATA, OMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı; Mustafa BALCI, MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı; Murat TUNÇ, MOBDER Yönetim Kurulu Başkanı; Nuri GÜRCAN, MOBSAD Yönetim Kurulu Başkan; V. Hüseyin TAKLACI, Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı, Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı; A.Tahsin ATA, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ür.İhr.Bir. Yönetim Kurulu Başkanı

Asli Jüri Üyeleri

Prof.Önder KÜÇÜKERMAN (Jüri Başkanı), Reşit SOLEY, Aziz SARIYER, Mustafa TONER, Kaan DERİCİOĞLU, Didem ÇAPA, Fatih KIRAL, Murat ARMAĞAN

Yarışmayı düzenleyen kuruluşta çalışan, Yönetim Kurulu’nda temsil edilen, herhangi bir şekilde ortaklığı bulunan ya da organizatör kuruluştaki yöneticiler ile birinci derece akrabalığı bulunan kişiler yarışmanın “Asli Jüri Üyesi” olamaz.

Ödüller

“14.Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nda başarılı olan tasarımlara verilecek toplam 33 ödül bulunmaktadır. Sponsor firmaların alınmasına devam edildiğinden söz konusu ödül sayısında artış ya da azalış olması ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle ödüllerin isimleri şartnameye yazılmamış olup, tüm sponsor firmaların netleşmesini müteakip ilgili tüm dokümanlara eklenecektir.

Aşağıda belirtilen ödüller yarışmacıların eline geçecek net tutarı belirtmektedir. Başarılı yarışmacılar ödüllerini, ödül töreni sırasında temsili çek şeklinde teslim alacak ve tören sırasında veya sonrasında hesap numaralarını temsili çeklerini göstererek yetkililere bildirmeleri halinde törenden 15 gün sonra hesap numaralarına ödül tutarları havale yoluyla yatırılacaktır. Grup halinde katılım sonucu ödül alanlara ödül tutarı eşit oranda bölünerek her bir grup üyesinin hesabına ayrı ayrı yatırılacaktır.

1) EV MOBİLYALARI TASARIM ÖDÜLLERİ

Akademisyen ve Profesyonel Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 35.000 TL

Ön Lisans-Lisans Öğrencisi Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 17.500 TL
· Ersa Altın Ödülü: 8.750 TL
· Lazzoni Altın Ödülü: 8.750 TL
· Mikodam Altın Ödülü: 8.750 TL

2) OFİS MOBİLYALARI TASARIM ÖDÜLLERİ

Akademisyen ve Profesyonel Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 35.000 TL

Ön Lisans-Lisans Öğrencisi Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 17.500 TL
· Atagür Altın Ödülü: 8.750 TL
· Bürotime Altın Ödülü: 8.750TL
· Madeş Altın Ödülü: 8.750 TL

3) MUTFAK VE BANYO MOBİLYALARI TASARIM ÖDÜLLERİ

Akademisyen ve Profesyonel Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 35.000 TL

Ön Lisans-Lisans Öğrencisi Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 17.500 TL
· Kastamonu Entegre Altın Ödülü: 8.750 TL
· Erpa Orman Altın Ödülü: 8.750 TL
· Öz-Tem Orman Altın Ödülü: 8.750 TL

4) AKILLI MOBİLYALAR TASARIM ÖDÜLLERİ

Akademisyen ve Profesyonel Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 35.000 TL

Ön Lisans-Lisans Öğrencisi Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 17.500 TL
· Gentaş Altın Ödülü: 8.750 TL
· Nurus-Nurettin Usta Altın Ödülü: 8.750 TL

5) GELECEĞİN MOBİLYA TASARIMCILARI ÖDÜLLERİ

İlkokul, Ortaokul Ve Lise Öğrencilerini Yaratıcı Çözümlere Teşvik Kategorisi

· İhracatçı Birliği Büyük Ödülü: 3.500 TL
· Atagür Altın Ödülü: 1.750 TL
· Bürotime Altın Ödülü: 1.750 TL
· Erpa Orman Altın Ödülü: 1.750 TL
· Ersa Altın Ödülü: 1.750 TL
· Gentaş Altın Ödülü: 1.750 TL
· Kastamonu Entegre Altın Ödülü: 1.750 TL
· Lazzoni Altın Ödülü: 1.750 TL
· Madeş Altın Ödülü: 1.750 TL
· Mikodam Altın Ödülü: 1.750 TL
· Nurus-Nurettin Usta Altın Ödülü: 1.750 TL
· Emo Home Altın Ödülü: 1.750 TL
· Sun-Ka Altın Ödülü: 1.750 TL
· Öz-Tem Orman Altın Ödülü: 1.750 TL

NOT: 1) Kişisel veya grup halinde katılım sonucu ödül alanlara katılımcı sayısı kadar ödül belgesi verilecektir.

2) İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Ödülleri farklı şekilde düzenlenmiş olup, çizilecek tasarıma göre adlandırılacaktır. Kişisel veya grup halinde katılım sonucu ödül alanlara katılımcı sayısı kadar ödül belgesi verilecektir. Ancak grup katılımında para ödülü yarışmacı sayısı ne olursa olsun toplam verilecek ödülü ifade etmektedir.

Ön Lisans - Lisans Öğrencileri /  Akademisyen ve Profesyonel Kategorisi başvuru ve şartnamesi için tıklayın

İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğrencileri Kategorisi başvuru ve şartnamesi için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :