İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Engelsiz İzmir 4. Ulusal Kısa Film Yarışması: “10 Dakika Engelli”nin teslim için son günü 9 Nisan 2021.
Giriş
Ulaşımdan sağlığa, spordan kültüre kadar her alanda, engellilerin yaşam kalitesini artırmak için bir dizi çalışma yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2005 yılında almış olduğu, 'Engelli Dostu Belediye' unvanıyla, 5378 sayılı yasanın öngördüğü, "engellilerin kamu hizmetlerine ve kamusal alanlara erişimleri" kapsamında kolaylaştırıcı çalışmalar yapmakta, kentsel yaşama aktif olarak katılıp katkıda bulunmalarının olanaklarını her geçen gün artırmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 27 - 29 Mayıs 2021 tarihlerinde “Kriz Belediyeciliği ve Kamusal Hizmetlere Erişim” temalı Uluslararası Engelsizmir 4. Kongresi gerçekleştirilecektir. Bu kongre kapsamında Engelsiz İzmir 4. Ulusal Kısa Film Yarışması: “10 Dakika Engelli” düzenlenmiştir.
Özgür düşünebildiğimiz, sınırsız bakabildiğimiz, kendimize benzemeyene yaklaşabildiğimiz, farklılıklarımızın hayata büyük bir değer kattığını görebildiğimiz, birbirimizden aydınlanıp birbirimizi aydınlatabildiğimiz, yapma ve yaratma cesaretine sahip olduğumuz, “engelli – engelsiz” ayrımını kaldırarak yaşayabildiğimiz ve kendimizi yetersiz hissetmediğimiz dünya “güzel bir dünya” olacaktır.
“Engel”, oluşturduğumuz yaşam tarzının ve koşullarının sonucudur. Duyu organlarında veya zihninde yetersizlik ve kısıtlılık olan kişiler ile bedensel özellikleri dolayısı ile hareket zorluğu çeken kişilerin “engelli” olarak tanımlandığı anlayış günümüzde değişmiştir.
Yapmamız gereken, “anlayış ve farkındalık eksikliği” engelini aşarak, herkesin kolay erişebileceği ve kendini yetersiz hissetmeyeceği bir yaşama düzenini sağlamaktır.
Bu yaklaşım, “yaşamak, öğrenmek, meslek edinmek, toplumsal yaşama bütün yönleri ile katılmak, kendini istediği gibi ifade edebilmek ve kendini istediği gibi gerçekleştirebilmek ve kent içerisindeki tüm hizmetlere erişmek” gibi, insanın insan olmaktan kaynaklanan haklarına saygılı olmanın bir gereğidir.
Yarışmanın Türü ve Şekli
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmış olan ‘Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ esas alınarak düzenlenen bu yarışma, serbest ulusal tek kademeli bir güzel sanat eserleri yarışmasıdır.
Yarışmanın Konusu ve Amacı
Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin sorunları ve çözümlerine yönelik olarak 2013 yılında Türkiye'de ilk kez uluslararası bir kongre düzenlemiştir. 'Engelsiz İzmir', bilimsel bir kongre olmasının yanında, kentsel yaşamda engelleri ve engellileri görünür kılacak sosyal projeleri hayata geçirmeye başlamıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, insan hakları bağlamında engelli haklarına ve engellilerin kentsel ve sosyal yaşama katılımlarının kolaylaştırılmasına dikkat çekmek, bu konuda duyarlılığa sahip olanların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlamak amacıyla bu kısa film yarışmasını düzenlemiştir.
Yarışmaya Katılım Koşulları
- Yarışma 18 yaş üzeri olmak üzere tek kategoride yapılacaktır (başvuru tarihinde bitirilen yaş dikkate alınacaktır).
- Yarışmaya, filmin yasal sahibi (Yapımcı veya Yönetmen) başvurabilir. Yarışmaya bireysel ya da ekip olarak katılım mümkündür.
- Filmin birden fazla yasal sahibi varsa bunlara ait bilgilerin Kimlik Formunda belirtilmesi gerekmektedir. Ekip katılımları durumunda, İdare ile ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere, bir kişinin ekip başı olarak Kimlik Formunda belirtilmesi gerekmektedir.
- Filmlerin genel norm veya mevzuata uygunluğundan ve her türlü telifinden filmin sahibi (Yapımcı veya Yönetmen) sorumludur. İdarenin telifle ilgili herhangi bir ödeme yapmak zorunda kalması durumunda, kayıtsız şartsız nakden ve defaten film sahibine rücu eder.
- Filmlerin, idare tarafından ticari olmayan eğitim, tanıtım, kültür ve sanat faaliyetlerinde izleyiciye gösterilmesi yarışmacılar tarafından kabul edilmiş sayılacaktır.
- Yarışmacılar aşağıdaki şartlara uymak zorundadır:
a. TC vatandaşı olmak.
b. Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak.
c. Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların 1. dereceden akrabaları, resmi ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak.
d. Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmış olmamak.
e. Yarışmayı açan İdarede, yarışmayla ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak.
f. Yarışmayı açan İdare adına hareket eden danışmanlarla bunların 1. dereceden akrabaları, resmi ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak.
g. Şartname alıp, adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, iletişim ve adres bilgilerini Yarışma Raportörlüğüne kaydettirmek. (Ekip halinde katılımlarda bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir.). Bu koşullara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar dahi filmleri yarışmaya katılmamış sayılır.
Yarışma Takvimi
Teslim için son gün: 09 Nisan 2021 Saat 17:00'a kadar
Jüri değerlendirme çalışması: 22 Nisan 2021
Sonuçların ilan edilmesi: 07 Mayıs 2021
Ödül Töreni ve Kolokyum: 27 Mayıs 2021
Jüri Üyeleri ve Raportörler
Danışman Jüri Üyesi: Ertuğrul Tugay (İBB Genel Sekreter Yardımcısı)
Asıl Jüri Üyeleri: Türkan Derya (Yönetmen), Yiğit Özşener (Oyuncu), Meryem Yavuz (Görüntü Yönetmeni), Tan Tolga Demirci (Yazar, Yönetmen, Kadir Has Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi), Engin Ertan (Sinema Yazarı)
Yedek Jüri Üyeleri: Ürün Yıldıran Önk (Yaşar Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi), Hakan Ergin (Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi), Erdem Çelik (TRT Belgesel Kanal Koordinatörlüğü Kurgu Yönetmeni)
Raportörler: Emine Uysal Berger (Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü Personeli), Erdem Denizlioğlu (Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü Personeli)
Ödüller
Başarı Ödülü
Birincilik Ödülü: 30.000 TL
İkincilik Ödülü: 15.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 10.000 TL
Jüri Özel Ödülü: 5.000 TL
Şartname ve ayrıntılı bilgi için tıklayın