Fonksiyonel Tasarımlar: Fiziksel Engelliler Anaokulu Tasarım Yarışması

mimarizm.com / 06 Mayıs 2008

MDM Mimarlık tarafından bu yıl ilk kez düzenlenecek olan  "Fonksiyonel Mekânlar Tasarım Yarışması"nın konusu, "Fiziksel Engelliler Anaokulu Tasarımı" olarak belirlendi.

Bakırköy Belediyesi işbirliğinde yürütülecek proje hayata geçirilerek, Türkiye'de ilk defa fiziksel engelliler için bir anaokulu yapılması planlanıyor. Bakırköy Kız Meslek Lisesi'nde oluşturulması planlanan anaokulu, yarışmada dereceye giren öğrencilerin projelerinin uygulanmasıyla gerçekleştirilecek.

Yarışma sonucunda Türkiye'nin ilk fiziksel engelliler anaokulu genç tasarımcı ve mimarlar tarafından yapılmış olacak. Bu yarışma sayesinde ülkemizde fiziksel engellilerin eğitim alanında karşılaştıkları güçlükler kamuoyuna anlatılırken genç yeteneklerin de bu sorunun çözümü için çalışırken konu hakkında duyarlılık kazanmaları sağlanmış olacak.

Fonksiyonel Mekânlar Tasarım Yarışması, üniversitelerin tasarım bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin, tasarım zenginliklerini hayata geçirerek iş hayatlarına bir adım atmalarını sağlamayı amaçlıyor. Geleneksel hale getirilmesi planlanan yarışmanın, fiziksel engelli çocukların engelsiz çocuklarla aynı sınıfta eğitim görmeleri için gerekli imkânların sağlanmasında bir başlangıç olacak.

Serbest, ulusal ve tek kademeli olarak düzenlenen yarışmanın jüri üyeliğininde ise MDM Mimarlık'tan bir yetkili, Bakırköy Belediyesi Yetkilisi, Bakırköy Kız Meslek Lisesi yetkilisi, engelli derneklerinden yetkililer, üniversitelerin ilgili bölümlerinden yetkililer, akademisyenlerin yanısıra bir psikolog, bir psikiyatrist ve pedagog ile medya mensupları yer alacak.

Projenin niteliğinin özgün, fiziksel engelli çocukların sorunlarını tanımlayan ve çözüm üretebilen, yenilikçi, cesur, kaynaştırıcı, pratik (uygulanabilir) olmalısı bekleniyor. Proje sunumunun ise katılımcıların kendi özgün diliyle hazırlanması isteniyor.

Yarışmacılardan beklenen dökümanlar şunlar:

Vaziyet planı: Tasarlanan projenin mevcut Kız Meslek Lisesi binası, ana erişim yolları, bahçe erişimi ile olan ilişkisini anlatır plan.
Erişim ağı şeması: Öğrencilerin, velilerin, eğiticilerin, araçların mekânlarla olan ilişkilerini anlatır şema veya plan.
Kat planı: Tasarlanan projenin ölçekli planı.
Grafik anlatımlar: Üç boyutlu, grafiksel, şematik anlatımlar. Mekânın çocuklar için tasarlandığı göz önünde bulundurularak, mekânın dış cephesine, bahçe duvarına, mekânın iç duvarlarına her türlü giydirme, duvar resmi vb. tasarım önerileri getirilmelidir.
Mobilya tasarımları:  Tasarlanan projede -eğer yer alıyorsa- bulunan özel mobilya/ekipman/eğitsel araç vs.nin anlatımları
Kesitler: Mekanı enden ve boydan kesen, düşey sirkülâsyon elemanlarının ve kotların açıklandığı ölçekli anlatımlar.

Projelerin çizim ve sunuş şekline dair kısıtlamalar ise şunlar:
Katılımcı dilediği kadar A3 (420x297 mm) formatında pafta hazırlayabilir.
Her pafta, rapor ve zarfın sağ üst köşesinde rumuz (5 rakamlı, 1x4 cm ebatlarında) ve iki haneli pafta numarası bulunmalıdır. (Örnek: 12345-01 şeklinde)
Paftalar, fotoblok veya sert mukavvaya yapıştırılmış olarak sergilemeye uygun bir şekilde gönderilmelidir.
Anlatım serbesttir. Bilgisayar ortamında hazırlanan projelerin dijital kopyaları (tiff, jpg, dwg vb) CD içerisinde katılım dosyasına eklenmelidir.

Yarışma takvimi:
Yarışmanın ilanı:
28 Nisan 2008 Pazartesi
Soruların iletilmesi: 19 Mayıs 2008 Pazartesi 17:00
Cevapların yayınlanması: 20 Mayıs 2008 Salı
Proje son teslimi: 30 Haziran 2008 Pazartesi 17:00
Jüri toplantısı: 7 Temmuz 2008 Pazartesi
Sonuçların ilanı: 14 Temmuz 2008 Pazartesi


Yarışmanın ilk üç sıralamasına girmeye layık görülen proje sahiplerine birer diz üstü bilgisayar verilecek. Ödül olarak birinci ve ikinciye ise hediye çeki takdim edilecek.

MDM Mimarlık tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen tasarım yarışması için başvurular 30 Haziran 2008 tarihinde son buluyor. Yarışmanın şartname detaylarına ulaşmak için tıklayınız.


Yarışmanın başvuru formuna ise buradan ulaşabilirsiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :