Görünen o ki 'şimdiki zaman' en ilgi çekicilikten uzak dönem haline geldi. Kişiler ya geçmişe bakıyorlar ya da geleceğe. Geçmişin daha güzel olduğuna inanılan nostaljik düşünceye karşı her şeyi gelecekte arayanlar var. Bu elbette 'şimdiki zaman'a dair duyulan tatminsizlikten kaynaklanıyor olabilir; ya da ideal zamana kaçmak isteğinden. Ne olursa olsun mimarlık geçmişte veya gelecekte icra edilemez. Mimarlığın görevi 'şimdi'nin sorunlarına cevap bulmaktır.
Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği (AEEA)'nin, 'Ion Mincu' Bükreş Mimarlık ve Kentleşme Üniversitesi ve LaFarge Romanya işbirliğinde düzenlediği "'şimdiki zaman' - Mimarlık Karşılaşması" isimli yarışma, tüm Avrupa mimarlık öğrencilerinin, mimarlığın dünü, yarını ve daha da önemlisi bugünü ile kurduğu ilişkiyi sorgulayarak, 'katılım mimarlığı' teması üzerinden çevrelerinde karşılaştıkları sorunları irdelemesini ve mimari çözümler getirmesini amaçlıyor."Bazen kısa 'katılım mimarlığı' anları yaşarız" ifadesi yarışma temasının belkemiğini oluşturuyor. Tematik, mimarlıktaki katılım sorunsalı üzerinden, dünya kentlerinin değişim ve devingenliğine bağlı olarak revizyona uğrayan ihtiyaçlara, modern mimarlığın hiç olmadığı kadar kayıtsız ve yetersiz kaldığı önermesi üzerinden şekilleniyor.
Teknolojinin hızla değişimi, ekonomik dalgalanmalar ve çöküşler, doğal ve sosyal 'afet'ler, yoğun ve önlenemez insan göçü, örnek olarak gösterilen problemli insan - kent - mimarlık karşılaşmalarından yalnızca bir kaçı. Bunun ötesinde bilinmeyen ve hatta duyulmayan küçük ölçekli fakat sayısız 'karşılaşma' mevcut. Yarışmanın hedefi, günümüz mimarlığını, günümüz kentinin sorunlarıyla yüzleştirmek ve verilmiş onca geçici cevabı bir kenara bırakıp kenti ve insanı bir ilişkiler ağı olarak görmesi gereken mimar adaylarını gerçek çözüm önerileri oluşturmaya teşvik etmek. Yarışmacıların yaşadıkları çevrede tanık oldukları sorunları/karşılaşmaları geniş bir çerçevede ele alması ve proje çizimlerinin, anlatılan hikaye ve önerilen çözüm bağlamında detaylı ve net olması bekleniyor.
Dili İngilizce olan yarışma, her mimarlık okulunun kendi bünyesinde ve sonrasında finalistler arasında olarak çift aşamalı sonuçlandırılacak. Son değerlendirme ise çekirdek jüri kadrosu tarafından Bükreş Mimarlık ve Kentleşme Üniversitesi, Romanya'da yapılacak. 31 Mart 2008'e kadar başvuru yapılabilen yarışmayı kazanan projeler ise, konuya ilişkin bir kollokyum eşliğinde 2008'in Aralık ayında sergilenecek.
Ödüller:
1.'lik Ödülü: 6.000 Euro 2.'lik Ödülü: 4.000 Euro 3.'lük Ödülü: 3.000 Euro Mansiyonlar: 1.000 Euro
Jüri Üyeleri:
Başkan: Mario BOTTA, İsviçre Üyeler: Leen VAN DUIN, EAAE Temsilcisi Cristopher ALLSOPP, İngiltere Petr FRANTA, Çek Cumhuriyeti Pere RIERA I PANELLAS, İspanya Juhani KATAINEN, Finlandiya Emil Barbu POPESCU, UAUIM Temsilcisi LaFarge Temsilcisi
Sonuçların Açıklanması ve Sergi:
Aralık ayı boyunca, sonuçların açıklanmasını takiben düzenlenecek kolokyumla paralel olarak üniversiteler tarafından seçilerek gönderilmiş tüm projeler sergilenecek. Katılan projeler Bükreş Mimarlık ve Kentleşme Üniversitesi Ion Mincu'nun resmi web sitesinde yayınlacak, en iyi projelerden yapılan bir seçki ise yarışma yıllığı olarak yayınlanacak.Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.