Taksim’i Hayal Et

mimarizm.com / 05 Mart 2020
Ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenen Taksim’i Hayal Et! Taksim Meydanı için Öğrenci Fikir Projesi Yarışması'nın son teslim tarihi 19 Temmuz 2020.

Yarışmanın Amacı ve Konusu

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) bünyesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi BİMTAŞ tarafından “Taksim’i Hayal Et! Taksim Meydanı için Öğrenci Fikir Projesi Yarışması”nın amacı; Taksim Meydanı’nın günlük yaşamın doğal uzantısı olan bir kamusal alan olarak, toplumun tüm kesimleri tarafından, farklı zaman dilimlerinde, değişen sürelerde deneyimlenmesini teşvik edecek kullanım önerilerini içeren fikir projeleri elde etmektir.

Meydanların günlük hayata dahil olabilmesi için sadece fiziki tasarımların, mimari ve peyzaj projelerinin yeterli olmadığı fikrinden yola çıkarak açılan yarışmada, toplumun farklı kesimleri için geliştirilmiş, birlikte yaşamayı ve üretmeyi odağına alan, kent hayatının bir parçasına dönüşebilecek önerilerin hayal edilmesi beklenmektedir.

Bu öneriler, yılın farklı zamanlarında, özel günlerde ya da belirli aralıklarda geçerli olabileceği gibi; bir takvime oturmayan, günlük hayata kendiliğinden dahil olabilecek, herhangi bir kurumsal organizasyon gerektirmeyecek kamusal etkinlik önerileri de olabilir.

Yarışma Alanının Tanımı

Taksim Meydanı Beyoğlu ilçe sınırları içinde; İstiklal Caddesi, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'nın kesişim noktasında bulunur. Taksim Meydanı önemli ulaşım bağlantılarının üzerinde bulunan, kentsel hizmet alanlarını ve diğer fonksiyonları etrafında barındıran, yaya akışı ve taşıt trafiğinin yoğun olduğu bir meydandır. Taksim Meydanı, Cumhuriyet dönemi anıları üzerine inşa edilmiş olması nedeniyle kent belleğine yerleşmiş önemli bir mekândır.

Yarışma alanı kesin sınırlara sahip olmamakla birlikte, Taksim Meydanı’nı odağına alacak şekilde yarışmacılar tarafından tanımlanabilir.

Alanın Konumu

Yarışmacılardan Beklenenler

- Başka ortamlarda karşılaşma fırsatı olmayan, toplumun birbirine değmeden yaşayan kesimlerinin, eşit imkanların olduğu bir zeminde yan yana gelmesi,

- Kamusal alanın ticari işlevlerle kuşatılmamış ve zaman geçirilebilecek bir alan olarak değerlendirilmesi,

- Taksim Meydanı’nda bireysel ya da kolektif olarak daha uzun zaman geçirilebilmesini sağlayan, metropol hayatını farklı grupların bir aradalığıyla zenginleştiren ve kendilerini özgürce ifade edebilecekleri önerilerin geliştirilmesi beklenmektedir.

- Öneriler, meydanda tanımlanmış belli başlı alanlar için olabileceği gibi, meydanın herhangi bir noktasında veya meydanla süreklilik ilişkisi içerisinde yayılabilen esneklikte de kurgulanabilir.

Yarışmacıların önerilen kullanım senaryolarında,

- Bir arada yaşama becerisine nasıl bir katkı yapılabileceğini,

- Meydanda mevcut olan kentsel belleğin parçası olan öğelerle (Cumhuriyet Anıtı, Taksim Maksemi, Gezi Parkı giriş merdivenleri, Metro giriş çıkışları, Tramvay durağı, yaya geçişleri, AKM girişi vb.) nasıl ilişki kurulduğu,

- Varsa kullanım senaryolarının farklı mevsim koşullarında ve gece-gündüz koşullarındaki değişimini,

- Bireysel ya da kolektif etkinliklere nasıl bir altlık oluşturabileceğini,

- Hangi iletişim kanalları ile (dijital, basılı, vb.) örgütlenebileceğini,

- Varsa mekânsal ihtiyaçlarını ve meydanın mevcut durumunu nasıl dönüştüreceğini aktarması beklenmektedir.

Yarışma Jürisi

Asli Jüri Üyeleri: Aliye Ahu Akgün (Şehir Plancısı), Devrim Çimen (Mimar), Didem Danış (Sosyolog), Eda Beyazıt İnce (Şehir Plancısı), Funda Öge (Etkinlik Direktörü, İstanbul Modern), Selin Mörth (Multimedya Tasarımcısı, Design In Situ Tasarım), Sevince Bayrak (Mimar)

Yedek Jüri Üyeleri: Erhan Vural (Mimar), Volkan Ekşi (Grafik Tasarımcı)

Raportörler: Hazal Dinç (Şehir Plancısı), S. Benan Kaya (Şehir Plancısı)

Yarışma Takvimi

Son Soru Sorma Tarihi: 10 Mart 2020 Salı
Soruların Cevaplarının İlanı: 13 Mart 2020 Cuma
Dijital Ortamda Teslim için Son Tarih ve Saat: 19 Temmuz 2020 Pazar, Saat 23:59
Sonuçların Açıklanması: Tarih bilgisi site üzerinden açıklanacaktır.

Yarışma sonucunda 7 adet eşdeğer ödül verilecektir. Ödül tutarı her bir eşdeğer için 3.000 TL’dir. Ayrıca uygun görülen sayıda teşvik ödülü için toplam 3.000 TL’lik bütçe ayrılmıştır.

Katılımın ücretsiz olduğu yarışma hakkında ayrıntılı bilgi ve proje teslimi için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :