Günümüz genç yeşil girişimcilerinin ortaya çıkarılması, gençlerin yeşil iş fikirlerini uluslararası alanda tanıtabilmesi ve yeşil girişimcilik alanında nitelikli çıktıların artırılması amacıyla gerçekleştirilecek “Uluslararası Yeşil Girişimcilik Fikir Yarışması” başvuruları başladı.
“Uluslararası Yeşil Girişimcilik ve İstihdam Merkezi” projesi Büyükçekmece Belediyesi koordinatörlüğünde; Türkiye’den Küresel Çevre Derneği (GEO), Yunanistan’dan Academy of Entrepreneurship Greece (AKEP), Litvanya’dan European Social Entrepreneurship and Innovative Studies Institute (ChangeMakers’ON) ve Macaristan’dan IMRO DDKK Non-Profit Ltd. kurumlarının ortaklıklarıyla gerçekleştirilen fikir yarışmasına son başvuru tarihi 15 Şubat 2019'dur. (1) Proje kapsamında gerçekleştirilecek yarışmanın paydaşları İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi, Impact Hub İstanbul ve Sabancı Üniversitesi SUCOOL Girişim Hızlandırma Merkezi’dir. Proje hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın
Kimler Başvurabilir
- 16-30 yaş arasında
- 2 ila 5 kişilik bir ekibe sahip
- Yenilikçi ve uygulanabilir bir yeşil iş fikrine/ürüne/hizmete sahip tüm gençler başvurabilmektedir.
- Başvurular ekip adına grup sorumlusu tarafından yapılacak, başvuru formunda diğer ekip üyelerinin bilgileri de ayrıca doldurulacaktır.
Katılım Koşulları
- Yarışmaya; iklim değişikliği, enerji verimliliği, sanayi teknolojileri, yenilenebilir enerji, ulaşım, sürdürülebilir şehirler, geri dönüşüm, su, yemek ve tarım gibi alanlarda yenilikçi, uygulanabilir bir iş fikrine/ürüne/hizmete sahip olan ekipler başvurabilmektedir.
- Yarışma kuralları gereğince tek kişilik başvurular kabul edilmemekte olup 2-5 kişilik bir ekip kurulması gerekmektedir. Bir kişi sadece bir ekipte yer alabilir. Her bir ekip ve ekip üyeleri, sadece bir yeşil iş fikriyle/ürünüyle/hizmetiyle başvuru yapabilir. Aksi bir uygulama tespit edildiği durumda, ekip yarışmanın hangi aşaması olursa olsun elenecektir.
- Yarışmaya başvurular 15 Ocak-15 Şubat 2019 tarihleri arasında, bağlantısı verilen başvuru formu üzerinden alınacaktır. Farklı kanallardan gelen başvurular kabul edilmeyecektir.
- Başvuru sahipleri, başvuru formunda vermiş oldukları kişisel bilgilerin kendilerine ait olduğunu kabul ederler. Bu bilgiler ve iş fikirleri yarışma kapsamındaki paydaşlar ile değerlendirme amacıyla paylaşılacaktır. Bunun dışında bu bilgilerin tümü, farklı 3. kişilerle paylaşılmamaktadır. Yarışma kapsamında üretilecek dergi, kitapçık, tanıtım materyallerinde ise girişimcilerin ve yeşil iş fikirlerinin/ürünlerinin/hizmetlerinin isimleri, girişimin kısa özeti gibi bilgiler paylaşılacaktır.
Yarışma Takvimi
Başvurular Türkiye, Litvanya, Macaristan ve Yunanistan’ı kapsayacak şekilde açılacak ve fikirler toplanmaya başlanacaktır.
Son başvuru tarihi: 15 Şubat 2019
Başvuruların Değerlendirilmesi: 16 - 19 Şubat 2019
Gelen tüm başvurular yarışma ekibi tarafından ön değerlendirmeden geçecektir. Burada ekip sayısı, başvurulan fikrin yarışma konusu ile ilgililiği, mevcut istenilen diğer bilgilerin girilmesi gibi alanlar kontrol edilecektir. Bu koşulları sağlamayan ekipler ön elemede elenecektir. Ön elemeden geçen başvurular yarışma jürisine sunulacaktır. Yarışma jürisi; başta yeşil girişimcilik olmak üzere farklı sektörlerden girişimci, uzman, akademisyen, yerli ve yabancı üyelerden oluşmaktadır. Jüri başvurular arasından eleme yaparak geriye kalan ekipler arasından 15 ekibi finale taşıyacaktır. Bu 15 ekip, fikir yarışması finalinde sunum yapma hakkını kazanacaktır.
Finale Kalan Ekiplerin Açıklanması: 20 Şubat 2019
Finale kalan 15 ekibin açıklanması, sosyal medya kanallarından ve yarışma web sitesinden duyurulacaktır. Ayrıca seçilen ekiplere de e-posta yoluyla bilgilendirme sağlanacaktır.
Final Sunumları Hazırlık Aşaması: 20 - 27 Şubat 2019
Finale kalan 15 ekip gönderilecek olan taslak üzerinden sunumlarını hazırlayarak, 1 hafta boyunca sunumlarını iyileştirme konusunda online olarak danışmanlık alabileceklerdir.
Uluslararası Yeşil Girişimcilik Fikir Yarışması Finali: 2 Mart 2019
15 ekip, İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası Yeşil Girişimcilik Fikir Yarışması Final’ine katılıp sunumlarını gerçekleştireceklerdir. (Program daha sonra açıklanacaktır. Finale kalan ekipler dışında izleyici olarak katılım herkese açıktır.) (2)
Ödüller
Birincilik Ödülü: Uluslararası BootCamp Hızlandırma Programına Katılım Hakkı (3)
Yarışmada 1. olan ekip; Litvanya’da yapılacak olan 1 haftalık StartupBootCamp programına katılarak yeşil iş fikrini geliştirecek, alanında Avrupalı girişimci, yatırımcı, mentor ile tanışarak uluslararası alanda fikrini geliştirip, test edebilecektir. BootCamp,Litvanya’lı ortağımız olan European Social Entrepreneurship and Innovative Studies Institute (ChangeMakers’ON) tarafından organize edilecektir. Birinci olan ekip adına 3 kişinin konaklama, yemek, yol ve katılım ücreti masrafları yarışma tarafından karşılanacaktır. 3’ten fazla ekip üyesi ile BootCamp’e katılmak isteyen girişimler, diğer ekip üyelerinin masraflarını karşılamak koşuluyla katılım sağlayabileceklerdir.
İkincililik Ödülü: İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezine Giriş Hakkı (4)
Yarışmada 2. olan ekip; İTÜ Çekirdek Erken Kuluçka Merkezi programına veya başvurduğu ürüne/hizmete uygun farklı bir programa dahil edilecektir. Bu program dahilinde; iş fikri geliştirme, pazar araştırması, planlama, bütçe yönetimi gibi konularda uzmanlardan eğitim alarak yeşil iş fikrini/ürününü/hizmetini geliştirme, hayata geçirme ya da ürününü/hizmetini geliştirme konusunda kurumsal destek alacaktır. İTÜ Çekirdek 2. olan girişim dışında, İTÜ Çekirdek programına uygun olabileceğini düşündüğü girişimleri Kuluçka Merkezine dahil etme hakkına sahiptir.
Üçüncülük Ödülü: Impact Hub Coworking Space 4 aylık Kullanım Hakkı
Yarışmada 3. olan ekip; ortak çalışma alanı olan Impact Hub İstanbul içerisinde 4 aylık (4 kişilik bir ekiple) ücretsiz kullanım hakkına sahip olacaktır. Burada 7-24 saat iş fikrini geliştirmek için gerekli olan ofis ortamı, internet, çay-kahve, mentorlük ve çeşitli alanlarda etkinlik hizmeti kendisine sağlanacaktır.
Mansiyon
Finalde 4. ve 5. olacak ekiplere yarışma organizatörleri tarafından daha sonra açıklanacak mansiyon ödülü sunulacaktır.
Fikir yarışmasına başvuran tüm ekipler de Büyükçekmece Belediyesi içerisinde yer alan Uluslararası Yeşil Girişimcilik ve İstihdam Merkezi’nde, belirli aralıklarla düzenlenecek olan 2 günlük “İş Fikri Geliştirme Eğitimi”ne katılma hakkı kazanacaktır. Sonrasında ise iş fikri uygun görülen ekipler, bu merkez içerisinde fikirlerini hayata geçirmek için çalışma hakkı (ofis kullanımı, mentörlük, network desteği) kazanacaklardır. Bunun dışında başarılı program katılımcıları Sabancı Üniversitesi SUCOOL tarafından enerji ve temiz çevre teknolojileri odağında yürütülen girişimcilik destek programları PRIMER ve PowerUp!’ta öncelikli başvuru hakkına sahip olacaktır.
Fikir yarışmasına başvurmak için tıklayın
Yarışma hakkında ayrıntı bilgi ve sorular için e-posta adresini kullanarak iletişime geçebilirsiniz. Sorular yalnızca belirtilen e-posta adresi üzerinden alınacaktır.
Bu yarışma; “Erasmus+ Programı “Uluslararası Yeşil Girişimcilik ve İstihdam Merkezi” projesi kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Ancak burada yer alan görüşlerden Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.”
Açıklamalar
1.Yarışmaya, proje ortağı olan Türkiye, Litvanya, Macaristan ve Yunanistan’dan girişimler katılım sağlayabilecektir.
2. Yarışma jürisi, proje paydaşlarından birer, iki de bağımsız seçiciden oluşacaktır. Finale kalan ekipler sunumlarını Türkçe veya İngilizce yapabileceklerdir. Jüri içerisinde proje paydaşları İTÜ Çekirdek, Sabancı Üniversitesi SUCOOL Girişim Hızlandırma Merkezi ve Impact Hub İstanbul’dan birer uzman veya yönetici yer alacaktır.
3. Birinci olan ekip üyelerinden 3 kişinin program katılım ücretleri, konaklama, yemek ve yol masrafları yarışma tarafından karşılanacaktır. (3’ten fazla ekip üyesi ile BootCamp’e katılmak isteyen takımlar, diğer ekip üyelerinin masraflarını karşılamak koşuluyla katılım sağlayabileceklerdir.)
4. İTÜ Çekirdek programına kabul edilen girişim/girişimler, İTÜ Çekirdek tarafından programına dahil olan tüm girişimlerine imzalatılan İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Taahhütnamesi’ni imzalamak koşulu ile ön kuluçka programına dahil edilecektir. Bu taahhütnameyi imzalamayan girişimler hakkından feragat etmiş sayılacaktır. İTÜ Çekirdek, ikinci olan ekibin yanı sıra finale kalan girişimler içerisinden dilediği bir ekip veya ekipleri Kuluçka Merkezi’ne dahil etme hakkına sahiptir.