BAU Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi ve BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin birlikte düzenlediği; Ahşap Gelecektir; Tasarla ve İnşa Et Öğrenci Yarışması sonuçlandı.
BAU Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi ve BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin birlikte düzenlediği; Ahşap Gelecektir; Tasarla ve İnşa Et Öğrenci Yarışması (Timber is Future; Design and Build Student Competition) sonuçlandı. Yarışma; BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi; Mimarlık, Endüstriyel Tasarım ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencilerini kaynağı yenilenebilir tek yapı malzemesi olan ahşabın; bir yapı malzemesi olarak postansiyelini ve avantajlarını araştırmaya davet etmiştir.
"Yarışmanın iki önemli anahtar kelimesi "ahşap" ve "ileri dönüşüm"dür. Yarışmada tasarım malzemesi olarak daha önce bir yapının inşaasında kullanılan lamine ahşap ve çapraz lamine ahşaplar kullanılacaktır. Bu sebeple yarışmaya katılan öğrenciler öncelikle "Neden ileri dönüşüm?" sorusuna yanıt aramışlar, kafa yormuşlar ardından yanıtın "ahşap" olması ile süreç başlamıştır. Gezegen üzerindeki olumsuz etkimizi azaltmanın yollarından biri, sorumlu bir şekilde tüketmek ve tüketilen tüm malzemelerin döngüselliğini düşünmektir. Diğer tüm yapı malzemeleri arasında ahşap, ileri dönüşüm için en uygun malzemedir. Bu ana kurgu ile şekillenen yarışma; 8 Ekim 2024 günü yapılan yarışma duyurusu ile başlamıştır. Yarışma için düzenlenen web sayfasında tüm ayrıntıları paylaşılmış, katılımcıların ahşaba dair bilgilerini geliştirmek amacıyla 19 Ekim Cumartesi günü bir seminer düzenlenmiştir. Seminer kapsamında; BAU Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi Demet Sürücü, Ahşap Bir İnşaat Malzemesidir başlığında ahşap yapılar, uygulamaları, sürdürülebilirliği ve işlevselliği hakkında derinlemesine bir sunum yapmıştır. Ardından Ahşap Yapıların Tasarım Kriterleri başlığında İnşaat Yüksek Mühendisi Ömer Asım Şişman, temel ahşap statiği ve bağlantıları hakkında bilgiler vermiştir. Yarışma kapsamında Mimar Özgül Öztürk de Gelecek İçin Tasarım başlığında; mimarlığı bir sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişim aracı olarak kullanarak geleceğe yönelik doğayla uyumlu tasarımlar yapma konusunda bir sunum gerçekleştirmiştir. Yarışma kapsamında düzenlenen Atölye Çalışması ile de katılımcılar; tasarım konseptlerini geliştirme, ahşabın işlenmesi ve entegrasyonunu keşfetme ve tasarım sürecinde yenilikçi yaklaşımlar geliştirme şansına sahip olmuşlardır. Seminer ve workshop ile katılımcıların tasarımlarının yapısal bütünlüğünü artırmak için temel prensipleri öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Yarışma Jüri üyeleri; Ahmet Topbaş (ATTEC Şirketi Kurucusu, İnşaat Mühendisi), Boğaçhan Dünderalp (DDRLP Mimarlık Kurucusu, Mimar), Doğaç Toy (PBD'de İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı), Murat Dündar (Prof. Dr., BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı), Nusret Uşun (Teğet Mimarlık Ofisi'nde Mimar), Özgül Öztürk (Döngüsel Tasarım Kurucu Mimarı) ve yarışma raportörleri; Araştırma Görevlisi Ayşe Eda Adıgüzel (BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi), Araştırma Görevlisi Beril Gök (BAU İç Mimarlık ve Çevresel Tasarım), Dr. Öğretim Üyesi Handan Temeltaş (BAU, Endüstriyel Tasarım) 10 Aralık 2024 Salı günü BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde toplanarak; yarışma teması ve şartnamede belirtilen beklentiler doğrultusunda teslim edilen projeleri değerlendirmiştir. Jüri değerlendirmesi sonucunda ödül kazanan ekipler aşağıda belirtilmiştir:
1. Ödül (Kod: 30046)
- Abdurrahman Semma
- İbrahim Emir Kımıl
- Inas Ouertani
- Nurseli Azra Özlü
- Yasmine Saleh
2. Ödül (Kod: 20522)
- Sıla Ercan
- Umid Akhundlu
3. Ödül (Kod: 51255)
- Mhd Hmam Al Zoubi
- Yasmeen Mahmoud
20 Aralık 2024 Cuma günü; BAU North Lounge’da düzenlenen Ödül Töreni ile ödüller sahiplerini bulmuştur. Yarışmada birincilik ödülü alan tasarım bahar yarıyılı içinde yarışma katılımcıları ve istekli öğrencilerin destekleri ile 1/1 ölçekte üretilerek, BAU Kuzey Kampüs bahçesinde yerini alacaktır. Böylece; Ahşap Gelecektir; Tasarla ve İnşa Et yarışması .. tasarla sloganın ardından inşa et … ahşapla inşa et .. sloganının gereğini de tamamlamış olacaktır.
Reklam Goruntulenme Bolumu
Yarışma düzenleme ekibi: Demet Sürücü, Göksun Akyürek Altürk, Pınar Şahin, Zeynep Gül Söhmen Tunay, Ayşe Eda Adıgüzel.
Yarışma sponsorları: 1.’lik ödülü (30.000 TL, Alba AŞ.), 2’lik Ödülü (20.000 TL, Hemel AŞ.), 3’lük Ödülü (15.000 TL, Rothoblaas Türkiye). Yarışmada ilk üçe giren öğrencilere ahşap yapı inşasında kullanılan İtalya merkezli bir tasarım –statik hesap yazılım şirketi olan Timbertech de lisanslı yazılım programı hediye etmiştir.
Yarışmanın birincilik ödülünü kazanan tasarımın inşa edilmesi için kullanılacak; lamine ahşap ve çapraz lamine ahşabın sponsoru Hasslacher Grubu (Avusturya), bağlantı elemanları sponsoru Rothoblaas ve ahşap koruyucu boya ve emprenye maddesi sponsoru ise Hemel AŞ’dir. Yapım sponsoru ise PBd Ahşap Ltd. Şti’dir.
Ahşapla tasarlama ve inşa etme konusunda; genç tasarımcıların ilgileri ve tasarım becerileri yeni umutların doğmasına olanak sağlamıştır. Ahşap; bugünümüz ve yakın geleceğimizin en önemli yapı malzemesi olarak genç tasarımcılarla; yaşanabilir şehirlerin inşaasına, gezegenin korunmasına katkı sağlamaya devam edecektir. Yarışma düzenleme ekibine, katılımcılara, jüri üyelerimize, tüm sponsorlarımıza teşekkürlerimizle.. inşa sürecinde birlikte olmak dileğiyle.." Demet Sürücü, BAU Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi,
Yarışma hakkındaki tüm bilgilere https://bau.edu.tr/icerik/17990-timber-is-future ya da https://bau.edu.tr/icerik/18097-etkinlikler web sayfalarından ulaşılabilir.