İstanbul'da Bir Alaçatılı "Alancha"

Amber EROYAN / 10 Temmuz 2015
Anadolu mutfağındaki geleneksel tatları deneysel bir bakış açısı ile lezzet meraklılarına sunan Alancha, Alaçatı'nın ardından İstanbul'da açılan mekanı ile kır havasını şehre taşıyor.

"Kırsal yaşantının öğelerini modern bir yorumla birleştirmek istedik"

Cacti Mimarlığın tasarım odağını, kırsal ve kıyısal mimarinin modern yorumu olduğunu vurguluyorsunuz. Alaçatılı bir mimarlık ofisi olarak, yörenizde açılan bu restoranı tasarlarken öncelikle nelere dikkat ettiniz?

Gürcan Dere:Alancha ekibinin kiraladığı mekanın kendine has ve oldukça güçlü bir karakteri vardı. Alaçatı'nın orta tepesinin en üstünde yer alan, arka tarafında büyük yaşlı fıstık çamı ağaçlarının olduğu bu mekan, neredeyse tüm Alaçatı ve çevresinin manzarasına 360° hakimdi. Köyün içinde olmasına rağmen yüksekte konumlanması nedeniyle buradan izole bir alandı. İçinde eski, çatısı yıkılmak üzere olan taş bir bina, dışında ise bomboş, yarısı betonla kaplanmış büyük bir bahçe vardı. Tasarlanacak mekan buydu, dolayısıyla tasarımı birçok konuda çerçevelendiren de bu mekanın karakteri ve fiziksel olanaklarıydı. Bu olanaklar dışında bizim burada yaşadığımız sade, doğaya dönük, sakin hayatın değerlerinin de şehirden gelen insanları etkileyeceğini düşündük ve bu hisleri paylaşmak, tanıtmak istedik. Nedir bunlar? Bir köşeye yığılmış odunlar, sebze bahçesi, açık bir şömine, Ege bitkilerinden oluşan doğal bir bahçe, büyük kayalar, dış mekanda yanan, etrafında toplanılan bir ateş, yamuk yumuk parçalardan oluşan ahşap dokular, demir, ahşap, taş gibi malzemelerin işlenmemiş ham hallerinin etrafınızda olması, bunlar hep buradaki yaşantının parçaları, keşfettiğimiz değerleriydi. İşte bunlara kırsal yaşantının öğeleri diyebiliriz…Alancha'da, bu öğeleri modern bir yorumla birleştirmek istedik.


"Varolan taş yapı ile kontrast oluşturacak modern cam bir yapı"

Bu mekana açılması istenen restoranın çok büyük bir mutfak ve kav mekanına ihtiyacı vardı. Mekanın derme çatma fiziksel yapısını da düşünerek, bunları yepyeni, mobil bir ünite içinde toparlamak, ihtiyaç duyulan mutfak planını tam anlamıyla uygulayabilmek açısından daha uygundu. O nedenle bu mekanları yeniden ve mobil olarak tasarlamaya karar verdik. Bu fikir, Alancha ile birlikte oluşturulmak istenen yenilikçi ve deneysel işletme anlayışını yansıtması bakımından da uygundu. Varolan eski taş yapı ile kontrast oluşturacak modern cam bir yapı! Hem eskinin dokusu, hissi, hem de yeninin, modernin olanakları ve tasarımı birleşecekti.



Alancha Alaçatı


Mekanın çok büyük ve tepede bomboş bir alan olması, çok güzel bir his değildi. Mekanın içinde üçüncü boyut yoktu ve dev gibi bir mekanda yalnızlık hissi veriyordu, biraz rahatsız ediciydi ve çözülmesi gereken bir problemdi. Dolayısıyla bu problemi ortadan kaldırmak amacıyla restoranı 4 ayrı mekana bölüp daha küçük mekanlar yarattık: Barfood, Yemek Salonu, Bar ve Lounge. Ayrıca tepe, Alaçatı'nın ünlü rüzgarından fazlasıyla nasibini alıyordu, bu da ciddi bir problemdi. Bu problemi de 3. boyut eksikliği problemi ile birleştirip dörde ayırdığımız mekanın ayıraçları olarak büyük ağaçlar getirerek önemli oranda çözdük.

Bu mekan tasarlanırken aynı zamanda Alancha işletmesinin konsepti de yaratılıyordu. Burası 12 ay açık kalacaktı, dolayısıyla ikinci bir düzenleme olarak kış planı da ayrıca uygulanacaktı. Kış planında Lounge bölümü yemek sonrası ve öncesi alan olarak kullanılacaktı; rahat minderli koltuklar, ortada içinde büyük odunlar yanan yerde bir ateş, yukarıda gökyüzü keyfi yapılacaktı. Yemek salonu, taş binanın içi olarak belirlendi, demir açık büyük bir şömine etrafında ahşap mobilyalardan oluşan bir oturma düzeni, duvarlar eski döşeme taş, tavanda doğal tekniklerle uygulanmış yuvarlak ahşap bir çatı, hangi zamana ait olduğu kavranamayan bir doğallık hissi verecekti. Tasarımı şekillendiren düşünceler ve olanaklar genel olarak bunlardı.


"Olmayanı yaratma, insanları şaşırtma, farklı deneyimler sunma arzumuz ortaktı"

Çokdisiplinli bir çalışma şekliniz var. Alancha'daki mobilyaların, dekoratif ve işlevsel objelerin özel tasarım olduğunu öğrendik. Bu farklı ölçeklerin Alancha özelinde nasıl bir araya geldiğini, tasarım sürecinde nelerden ilham aldığınızı öğrenebilir miyiz?

Yeni bir mekan yaratma heyecanı, bu mekanı kullanacak insanları farklı hislerle tanıştırabilmenin heyecanı, her projemizde yaşanan hisler. Alancha projesinde bu daha kuvvetli bir hale geldi çünkü mekan birçok tasarıma açıktı ve çoğu konuda özgürdük, yani bizi kısıtlayan etkenler azdı. Ayrıca Alancha ekibinin olmayanı yaratma, insanları şaşırtma, farklı deneyimler sunma arzusu ile bizim heyecamlarımız ortaktı. Sinerji kuvvetliydi. Farklı hisler veren bir mekan yaratabilmek için, mekan içine konulacak her şeyin daha iyi olmasa da en azından başka bir yerde görülmemiş olması gerektiğini düşündük. Her şey farklı olmalıydı, bu nedenle mekan içinde kullanılacak mobilyaları mümkün olduğunca kendimiz tasarlamaya karar verdik.



Yaratılan bu mekan Alancha'nın fiziksel kararkteri olacaktı, bir yandan markanın mimari konsepti tasarlanmış oluyordu, o nedenle özgün olmalıydı. Mutfak binası mı tasarlanacak? Mutlaka faklı ve heyecan verici olmalıydı. Masa mı tasarlanacak? Boyutuyla, kullanılan malzemesiyle farklı olmalıydı. Pencere mi yapılacak, kapı mı yapılacak, kulp mu gerekiyor, aydınlatma mı gerekiyor? Her şey Alancha'ya özgü olmalıydı… Mimariden peyzaj mimarisine, iç mimariye hatta endüstriyel tasarıma kadar uzanan bir yelpazenin içinde tasarım yapıldı. Bu kadar geniş vizyonların ve ölçeklerin bir araya gelmesi ve aynı anda ele alınabilmesi, sonucun daha kontrolümüz altında çıkmasını ve özgün olmasını sağlayacaktı, yöntem doğruydu. Bu projede iç mimar, mimar, peyzaj mimarı, grafik tasarımcı hep birlikte çalışıldı. Sürekli olarak tasarım yayınlarını takip ediyor, kendi yarattıklarımız dahil her şeyden sürekli olarak besleniyoruz. Buradaki yaşam tarzımız ve bu tarzın bize kattıkları da dahil olunca, hepsinden birden ilham aldık diyebiliriz.



"Alancha, modern ve kırsal mimari sentez tarzının iyi bir örneği"

Alaçatı menşeli bir mekanı İstanbul'a uyarlama süreci nasıl ilerledi?

Bildiğiniz gibi, Alancha'nın mimari konsepti ilk defa Alaçatı'da açılan Alancha'da şekillendi. Kayalar, ahşap, beton, demir vb. ham malzemelerin dokuları ve şekilleri ile doğanın, herhangi bir mimari ekolün kurallarına bağlı kalmaksızın dengeli harmanı, Alancha marka mimarisinin temelini oluşturdu. Bu temel Cacti'nin konsantre olduğu modern ve kırsal mimari sentez tarzının da iyi bir örneğidir. İstanbul'da, Alaçatı'da oluşturduğumuz bu harmanı şehrin konforu ile birleştirdik. Mekanın içinde taş, bitki, eski ahşap, ham beton dokuları ile demir malzemelerin sıcak bir aydınlatma ile birleştiği bir atmosfer kurguladık. Tasarım aşamasında en çok dikkat ettiğimiz konular endüstriyel tat, ahşap, bitki gibi doğal dokuların etkisi, konfor ve özgün stil oldu. Bu dört maddenin birleşmesi sonucu ortaya Alancha İstanbul çıktı.




"Birçok senaryoyu beraber hayal ettik ve kurguladık"

Alancha'da mimarlık/tasarım ve gastronomi gibi iki yaratıcı alanın buluşması söz konusu. Mekanın tasarımında şef Kemal Demirasal ile nasıl bir işbirliğine gittiniz?

Alancha'nın şefi Kemal Demirasal ile ön hazırlık ve tasarım aşamasında kullanıma yönelik birçok kez biraraya geldik. Kemal, dünyadaki önemli sayılan birçok restoranı ve mekanı ziyaret etmişti. Farklı işletme anlayışlarına, planlara ve dekorasyona sahip restoranlar hakkında bizi de oldukça bilgilendirdi, hatta bilgilendimekle kalmayıp bizi de bu gezilerinden birine davet etti. Dünyaca ünlü birçok restoranı beraber ziyaret ettik. Alancha, mutfağı ve hizmet modeli ile standart bir restoran olmadığı için kendine özgü kullanım fonksiyonları var. Dolayısıyla birçok senaryoyu Kemal'le beraber hayal ettik ve kurguladık.



Alancha ekibinin ihtiyaçlarına çözümler üreterek ilerledik. Kemal özellikle görünen mutfakların inoks malzemeden olmasını istemiyordu, siyah olsun diyordu. Bu nedenle özellikle mutfak tezgahları siyah kuvars yapıldı.



Bunun dışında her masanın yakınında mutlaka sabit bir buzluk isteniyordu. Masaların arasının mesafeli olması nedeniyle Barfood alanında uzun beton bir masa gibi istekleri oldu. Biz de bu istekleri yaratılan konsepte ve tasarıma uygun olacak şekilde mekana uyarladık.



Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :