Akbank Sanat’ın yeni söyleşi dizisi "Yeni Medya Söyleşileri"nin 23 Ocak Çarşamba günü konuğu; DijitalHabitat.com kurucusu ve yeni nesil belgesel yapımcısı Yalçın Arı.
Birbirleriyle etkileşimli milyarlarca dijital ekran üzerinden zaman-mekân algısını değiştiren yeni iletişim ortamının, farklı bir yaşam alanına dönüşmekte olduğu bu dönemde Akbank Sanat; konuyu değişik bakış açılarıyla ele almak, tartışmak ve zihinlerde yeni pencereler açmak üzere Yeni Medya Söyleşileri'ne ev sahipliği yapıyor.
“Yeni Medya, İnsan ve Toplum” söyleşisinde; “Web siteleri, bloglar, arama motorları, çevrimiçi oyunlar, sosyal medya platformları ve akıllı telefon uygulamaları bireylerin günlük yaşamlarını nasıl etkilemekte? Bireyler açısından yeni medya kullanımının olumlu-olumsuz etkileri neler? Ebeveynler ve eğitimciler erken yaşta yeni medya kullanımı konusunda nelere dikkat etmeli? Yeni medya, mahremiyet kaygısının azalarak her bireyin her anının bir Büyük Birader tarafından izlenebildiği sinopikon veya omniptikon bir dijital gözetimin önünü mü açıyor? Bireyler ve toplumlar bu gidişata karşı nasıl önlemler almalı? İnternet üzerinde gelişen hack akımları nasıl bireyler yaratmakta? Hack kavramının olumlu-olumsuz yanları neler? Yeni medya tedavi edilmesi gereken bir teknoloji bağımlılığı mı, yoksa hayatımıza eklemlenen yeni bir yaşam alanı mı? Eğer ikincisi ise, bu yeni yaşam alanı üzerinde birey-toplum ve devlet ilişkisi nasıl şekillenecek? İnsanlık, yeni medya üzerinden, Dijital bir Orta Çağ’a mı, yoksa Dijital bir Rönesans’a mı ilerleyecek? Dijital Ortaçağ’dan kaçınmak ve Dijital Rönesans’a doğru ilerlemek için nasıl bir Dijital Habitat kurulmalı?” konuları irdelenecek.
Moderatörlüğünü Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü'nde Öğretim Görevlisi olan İsmail Hakkı Polat’ın yaptığı söyleşiler gelecek aylarda da, “İnsan ve Toplum”, “Yayıncılık”, “Kültür-Sanat”, “Para” ve “Hukuk” başlıkları ve her söyleşide konusunda uzman farklı konuklarıyla 21 Mayıs 2019'a dek sürecek.
“Yeni Medya, İnsan ve Toplum” üzerine yapılacak söyleşide izleyicilerden gelecek sorulara da yanıt verilerek etkileşimli bir tartışma formatı izlenecek.
Söyleşi Programı
"Yeni Medya, İnsan ve Toplum": Yalçın Arı (DijitalHabitat.com kurucusu ve yeni nesil belgesel yapımcısı)
23 Ocak 2019, Çarşamba, 18.30
“Yeni Medya ve Yayıncılık”: Kaan Kayabalı (Onedio.com Kurucusu)
19 Şubat 2019, Salı, 18.30
“Yeni Medya ve Kültür-Sanat”: Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman (Netkent Üniversitesi Rektörü)
12 Mart 2019, Salı, 18.30
“Yeni Medya ve Para”: Cemil Şinasi Türün (Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi-Blockchain Sanatçısı)
16 Nisan 2019, Salı, 18.30
“Yeni Medya ve Hukuk”: Av. Şebnem Ahi (Ahi Hukuk Bürosu Kurucu ortağı), Av. M. Gökhan Ahi (Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi)
21 Mayıs 2019, Salı, 18.30
Etkinlikler ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinde Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın
*
İsmail Hakkı Polat hakkında
1989’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan İsmail Hakkı Polat, 1989-2004 yılları arasında Siemens, Nortel-Netaş, Ericsson ve Turkcell gibi telekomünikasyon firmalarında mühendis ve yönetici olarak çalıştı. 2004 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak “Yeni Medya” dersi veren Polat, üniversitenin Yeni Medya Bölümü’nün kuruluş çalışmalarında da yer aldı. Polat ayrıca, Doğan Holding, Merkez Yayın Grubu ve Ciner Medya Grubu gibi medya kuruluşlarının mobil iletişim ile ilgili birimlerinin kurulmasında ve interaktif servislerin geliştirilmesinde danışman olarak aktif görev yaptı. Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı ve Kurucu Yönetim Kurulu üyesidir.
*
Yalçın Arı hakkında
Dijital Habitat adlı yeni medya oluşumunun kurucusu ve yeni nesil belgesel yapımcısı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla ilişkiler ve Reklamcılık bölümünden mezun olan Yalçın Arı, Uluslararası Basın Enstitüsü Gazetecilik Okulunu da bitirmiştir. Arı, halihazırda Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri programında yüksek lisans çalışmalarını sürdürürken, Güney Afrika Stellenbosch Üniversitesi'nde de medya kuramlarına ilişkin dersler almaktadır. TRTHaber’de 3 yıl boyunca yayınlanan Türkiye’nin ilk sosyal medya programı Sosyal Medya TV’nin yapımcısı olan Arı, yeni medya ve insan-toplum ilişkisi üzerine yaptığı Zamanın Ruhu (TRT) ile #KesinBilgi Yayalım (SkytürkTV) belgeselleriyle de adından söz ettirmiştir. Arı’nın araştırma alanları arasında sosyal medya, yeni nesil gerçekler ve modern dünyanın yaşadığı iletişim meseleleri yer almaktadır.