Art+Feminism İstanbul Vikimaraton 2017

mimarizm.com / 28 Şubat 2017
Vikipedi'de kadın görünürlüğünü artırmak amacıyla düzenlenen Vikimaraton’un İstanbul ayağı, 4 Mart'ta Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın Fener'deki tarihi binasında gerçekleşecek.

Art+Feminism topluluğunun, müşterek bilgi kaynaklarında kadınların görünürlüğünü artırmaya yönelik Vikimaraton'larının dördüncüsü, aralarında London Royal Academy of Arts, MOCA Detroit, Washington National Museum of Women in the Arts, Paris Archives Nationales, National Library of Wales, Mexico City Museo Universitario Arte Contemporáneo’nun da yer aldığı 100’e yakın mekânda gerçekleşecek. 

Vikimaraton ikinci kez İstanbul'da!

2011 yılındaki Wikimedia Vakfı araştırması, içeriğinin yazarlarının %10’undan azının kadın olduğunu ortaya çıkardı. “Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi” Vikipedi’deki mevcut cinsiyet eşitsizliğini dengelemek, kadınlar üzerine ve(ya) kadınlarca üretilmiş içeriği desteklemek amacı ile yola çıkan Art+Feminism topluluğunun, 8 Mart haftası boyunca gerçekleştireceği Vikimaraton etkinliklerinin bir ayağı da, 4 Mart 2017 Cumartesi günü İstanbul’da yapılacak.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın Fener'deki tarihi binasında, mimar ve editör Yağmur Yıldırım'ın yürütücülüğünde düzenlenen etkinlik, Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR) işbirliğinde gerçekleştiriliyor. 

Saat 14.00’te bilgilendirici sunumlarla birlikte başlayacak olan maraton gününde, kütüphane 20.00’ye kadar açık olacak. 

Etkinliğe katılmak isteyenlerin, artandfeminism.org/find-an-event üzerinden kayıt olmaları rica ediliyor.

Art+Feminism, Lima, 2016Art+Feminism, Lima, 2016

Maratonda neler düzenlenecek?

Bir günlük “düzenleme maratonu”nda, Vikipedi’ye madde girişi ve düzeltmesi yapılarak hem kadın içeriğinin artırılması, hem de konu üzerine gündem oluşturulması gözetiliyor. Etkinlik, tüm cinsiyetlerden ve cinsel yönelimlerden katılımcıları ve içeriklerini davet ediyor. Mümkün ise dizüstü bilgisayarlarını getirmeleri rica edilen katılımcıların; feminist sanat, kadın sanatçılar, kadın hareketi, feminist düşünce gibi konulara temastaki katkıları bekleniyor. Vikipedi kullanımını bilmeyen katılımcılara bilgilendirici sunumlar ve gün boyunca yaratmayı hedeflediği söyleşi ve tartışma ortamı ile de mekânın kapısı herkese açık. 

Art+Feminism ve Vikimaraton hakkında: 

Art+Feminism; sanatçılar, küratörler, yazarlar, editörler, kütüphaneciler, Vikipedistler, uzmanlar ve meraklıların işbirliğinin ürünü; ortak bilgiye müşterek bir katkı girişimidir. Tohumları Siân Evans (Art Libraries Society of North America’s Women ve Art Special Interest Group), Jacqueline Mabey (failed projects) ve Michael Mandiberg tarafından, Professional Organization for Women in the Arts (POWarts) ve The Museum of Modern Art (MoMA) işbirliğinde atılmıştır.

Art+Feminism, Vikimaraton

Art+Feminism, New York, 2016Art+Feminism, New York, 2016

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası Art+Feminism Vikimaraton etkinlikleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü haftası içinde, bir gün süre ile gerçekleşiyor. 2014 yılından bu yana, beş kıtada toplam 280’in üzerindeki Art+Feminism etkinliğinde 4600 katılımcı, Vikipedi’de 5000’e yakın madde ile katkı sağladı. 600 katılımcı ile 31 mekânda yola çıkan ilk Vikimaraton’un düzenleyicilerinin çabaları, onların Foreign Policy’nin “Öncü Küresel Düşünürler/Leading Global Thinkers” listesinde yer almalarını sağladı. 

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı:

1990’da kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Türkiye’deki ilk ve tek kadın kütüphanesi ve arşividir. Vakfın temel misyonu, kadınların geçmişine ait belgeleri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamaktır. Kadın Eserleri Kütüphanesi sadece bu belgeleri toplamakla yetinmez, aynı zamanda kadınlarla ilgili başka kurumlarda bulunan belgelerin yerlerini saptar, bibliyografyalar, kataloglar hazırlayarak bu belgeleri kayda geçirir. Kadın Eserleri Kütüphanesi, kadınlara dair günlük ve özel yaşamla ilgili kaynakları elde etmek için özel bir çaba gösterir; bu kaynaklar, günceler, kadınların kişisel arşivleri, aile evrakları ve arşivleri, mektuplar, kadın örgütleri ve kampanyalarının kayıtları, sanat eserleri, özgeçmişler, biyografiler, slaytlar, filmler, video bantları, çizimler, afişler, efemeralar, sözlü tarih kayıtları ve transkripsiyonları olup, kadınlar hakkında başka hiçbir yerde bulunamayacak çok değerli bilgi kaynaklarını oluşturur. 


İlişkili Haberler
İlgili İçerikler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :