AURA Suare tasarım sohbetleri, ilk dijital etkinliğinde “Covid-19 Salgını ve Sonrasında Mekân” başlıklı konuşması ile 18 Haziran tarihinde Mimarlık Kuramcısı Aykut Köksal’ı ağırlıyor.
Etkinlik Metni
“Modernleşme süreci, bir eşzamanlılık durumu olarak tanımlayabileceğimiz “mekân”ın yerden kopuşunu getiriyor. Bu kopuşun uç noktasını ise reel mekânın yerini sanal mekâna bırakması oluşturuyor. İşte Covid-19 salgını, bu dönüşümün, iş yaşamından eğitim yaşamına, sanat üretiminden kongrelere, toplantılara, giderek kişisel ilişkilere dek egemen duruma gelmesini getirdi. Konuşmada “mekân” konusu, dönüşümün asıl dinamiğini oluşturan “eşzamanlılık” olanağı üzerinden ele alınacak ve bu olanağın modernleşme sürecinde sanat üretimine ve yaşama taşıdıkları örneklerle irdelenecek. Konuşmanın son kesiminde ise, salgınla birlikte ortaya çıkan yeni durumun geçici mi yoksa kalıcı mı olacağı, salgından sonra geriye ne kalacağı tartışılacak.”
18 Haziran Perşembe saat 19:00'da gerçekleşecek AURA Suare'nin konuğu “Covid-19 Salgını ve Sonrasında Mekân” başlıklı konuşması ile Mimarlık Kuramcısı Aykut Köksal olacak.
Eventbrite üzerinden kayıt olan katılımcılara oturum linki, e-posta yoluyla iletilecektir. Etkinlik, AURA İstanbul YouTube kanalından canlı olarak da yayınlanacaktır.
Katılımın herkese açık olduğu, ücretsiz AURA Suare tasarım sohbetine kayıt için tıklayın
Etkinlik posterinde yer alan görsel “İlhan Usmanbaş – More Than One (arr.Mehmet Nemutlu)” başlıklı videodan alınarak, Diskant Ensemble müzisyenlerinin onayı ile kullanılmıştır.
*
Aykut Köksal Hakkında
Aykut Köksal 1952 yılında doğdu. Ortaöğrenimini Saint-Benoît Fransız Lisesinde tamamladıktan sonra DGSA Yüksek Mimarlık Bölümünden mezun oldu. 1985’e dek, İÜ Bizans Sanatı ve İTÜ Mimarlık Tarihi bölümlerinin öğretim kadrosu içinde yer aldı. 1995’ten bugüne MSGSÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerinde, 2000-2005 yılları arasında Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü'nde, kuruluşundan 2010 yılına dek Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programında, yine kuruluşundan itibaren İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümünde öğretim görevlisi olarak ders veren, 2005-2006 eğitim döneminde EcolePolytechniqueFédérale de Lausanne‘ın Mimarlık Bölümünde diploma projeleri danışmanlığını yürüten ve aynı okul tarafından konuk öğretim üyesi olarak jürilere davet edilen Aykut Köksal’ın Zorunlu Çoğulluk/Mimarlık ve Sanatta Dilin Süreksizliği başlıklı kitabı 1994’te, Anlamın Sınırı ve Karşı Notlar başlıklı kitapları 2009′da, Barok Dönüşüm, Müziğin Modernleşme Serüveni 2020’de yayımlandı. Mimari çalışmaları arasında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Cam Salonu (1985), Teşvikiye’de Villa Belkıs Koruma ve Yenilemesi (1992-1995), Söke Doğanbey’de Ev (1995), Teşvikiye’de Konut (2008) ve Troya Müzesi Ulusal Mimari Yarışması’nda 1. Mansiyon Ödülü (2011) yer alıyor.
Kurucuları arasında yer aldığı Açık Radyo’da pek çok program gerçekleştiren Köksal, çeşitli çağdaş sanat ve fotoğraf sergilerinin küratörlüğününün yanı sıra 2004 yılında 1. İstanbul Mimarlık Festivalinin, 2005 yılında mekânsal müzik çalışmalarını konu alan Sesmekân sergisinin küratörlüğünü yaptı, Sessizlik ve Işık başlıklı fotoğraf sergisini 2013’te İstanbul’da, 2014’te Ankara’da, Yetmişlerden Fotoğraflar başlıklı sergisini 2015’te İstanbul’da açtı. Köksal, 2015’ten 2019’a dek, mimarlık ve kent kitapları yayımlayan Daimon Yayıncılık’ın genel yayın yönetmenliğini sürdürdü; Ağustos 2019’dan beri yeni kurulan Arketon Yayınları’nın genel yayın yönetmenliğini yürütüyor.