Ayasofya Haftası: Ayasofya Tarihi Semineri ile Ayasofya ve Dehlizler Gezisi

mimarizm.com / 08 Kasım 2019
Ayrıntı Akademi ve Türkiye Tasarım Vakfı işbirliği ile düzenlenen Ayasofya Haftası etkinliği, 12 Kasım Salı günü Cengiz Özdemir'in Ayasofya Tarihi Semineri ile başlayacak.

Ayrıntı Akademi & Türkiye Tasarım Vakfı işbirliği ile düzenlenen Ayasofya Haftası etkinlik programı 12 Kasım Salı günü Ayasofya Tarihi Semineri ile başlayıp ve 16 Kasım Cumartesi günü Ayasofya ve Dehlizler Gezisi ile devam edecek.

Ayasofya Tarihi Semineri 12 Kasım Perşembe - 19:30-22:30

Cengiz Özdemir* ile "Sırsız, Şifresiz, Sarih; Ayasofya tarihi semineri, ilk Ayasofya’nın yapımından-günümüze tüm değişimi ve bilinmeyen hikâyelerini içeren zengin görsel bir sunum eşliğinde izleyicilerle buluşacak.

Türkiye Tasarım Vakfı evsahipliğinde gerçekleşecek etkinliğe kayıt ve ayrıntılı bilgi için tıklayın

16 Kasım Cumartesi - Ayasofya ve Tarihi Yarımada Dehlizleri Gezisi 

İstanbul’un altında da bir tarih yatar. Ama doğru kapıları bulup, açmak gerekir. Eşikten geçmek için atacağınız adım; aslında İstanbul’un gizli tarihine doğru atılmıştır. Bu turda İstanbul’un yeraltı tarihine doğru bir yolculuğa çıkılıyor.

Fatih İstanbul’a girer, Ayasofya’da namazını kılar ve Ayasofya’nın ikinci katından şehre bakar. Etraf, harabedir. Roma Sarayı’nı görür ve ağzından şu iki mısra dökülür. “Perdedâri mîküned der kasr-ı Kayser ankebût. Bûm nevbet mîzened her kubbe-i Efrâsiyâb” (En yalın hali ile Kayserin (imparator) protokol sorumlusu örümcek olmuş, bir baykuş da kapısında bando çalıyor).

Sarayın bu şekilde harabe olmasının sebebi, aslında pek de Osmanlı işgali değildi. Zaten ekonomik olarak zor durumda olan Bizans, bu tarz büyük binaların bakımını yapamıyordu. Ve Osmanlı, zaten harabe olan bu eski Bizans yapılarının üstüne kendi yapılarını inşa etmeye başladı. Aslında biz de daha sonra, pek de farklı davranmayarak bu yapıların üstüne kendi binalarımızı diktik.

Sokaklarında yürüdüğümüz bu şehir, bizden bu Roma yapılarını saklasa da, doğru kapıyı açtığınızda ya da cesaret ile karanlık bir tünele girdiğinizde, kendinizi İstanbul’un saklı tarihinin içinde bulabiliyorsunuz.

Bu turda; İstanbul’un, belki de korumak için, pek göstermek istemediği gizli kalmış tarihini keşfe çıkılacak. Bunun yanında Bizans’ı daha iyi anlamak için belki de sıklıkla yanından geçtiğiniz ve bildiğinizi düşündüğünüz bazı Bizans yapıları da ziyaret edilecek.

Tur rehberi: Ece Duluk
Tur acentası: Gezgin Tayfa
Ziyaret edilecek yerler: Ayasofya Müzesi, Küçük Ayasofya Camii, 1001 Direk Sarnıcı, Azize Euphemia Kilisesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, At Meydanı (Hippodrome ve Sphendone), Magnaura ve Boukoleon Sarayları ve tabi ki bu turumuzu daha ilginç yapacak çeşitli yapıların altında kalmış Roma dönemi odalar, mezarlar sarnıçları.

Kayıt ve ayrıntılı bilgi için tıklayın

 

 

Cengiz Özdemir Hakkında

1967 İstanbul Süleymaniye şifahanesinde doğdu. 1995 Mimar Sinan Üniversitesi GSF Resim Bölümünü bitirdi. 2003 Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisansı bitirdi. İstanbul Kültür ve tarihi üzerine, yirmi yıldır yazar çizer. Medyascope TV’de Kültür Tarih sohbetleri başlığıyla 100’ün üzerinde program yaptı ve yapmaya devam ediyor. Çeşitli kültür merkezlerinde, şirketlerde, üniversitelerde İstanbul kültürü ve tarihi üzerine seminerler, konferanslar, dersler vermektedir. Halen, sosyal medya üzerinden @kulturistan hesabı üzerinden, ayrıca atölye ve seminerlerde  İstanbul kültürü ve tarihi üzerine bildiklerini paylaşıyor. Doğduğundan beri İstanbul’dan hiç ayrılmadı.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :