Boğaziçi Üniversitesi’nin BU+ oluşumu kapsamında başlatılan "Kitaplar Arasında" sohbetlerinin 10 Haziran’daki konuğu Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Çiğdem Kafescioğlu olacak.
Çiğdem Kafescioğlu,“Constantinopolis/Istanbul: Cultural Encounter, Imperial Vision, and the Construction of the Ottoman Capital (Buildings, Landscapes, and Societies)” adlı kitabı ile BU+ Kitaplar Arasında sohbet dizisi kapsamında Beyoğlu Homer Kitabevi’nde okurlarla buluşuyor.
Baskısı yalnızca İngilizce olarak mevcut olan kitapta, İstanbul’u binlerce anlamın bütünleştiği sembolik bir alan, Doğu Akdeniz’in politik merkezi ve dünyanın en eski büyük kentsel alanlarından biri olarak ele alan Kafescioğlu, bu alana yapılan kentsel ve mimari müdahaheleri inceliyor. İstanbul’da yaşamış nüfus ve onları yönetenler, politik, kültürel, dini yönelimleri değiştikçe kente bu değişimleri simgeleyecek biçimde şekil verdiler ve yeni anlamlar yüklediler.
Constantinopolis/ İstanbul, kentin 1453’teki ele geçirilişini takiben yaşanan değişimleri ve yeniden yapılandırmaları, Doğu Roma’nın başkentini Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti yapacak büyük bir kentsel proje olarak inceliyor. Kentin politik, kültürel ve mimari geçmişinin kentsel dokudaki izlerini süren Kafescioğlu, şehre ait nesnelerin ve mimarinin nasıl korunduğu veya yokedildiği, bir başkentin inşasının bir diğerinin yeniden yorumlanması üzerine oluşu, mekânsallık ve görsellik konularındaki incelemelerini sunuyor.
Türkçe gerçekleşecek söyleşi, 10 Haziran Cumartesi günü 15.00 – 16.30 saatleri arasında Beyoğlu Homer Kitabevi’nde izlenebilir.