Cumartesi Aurası, 28 Kasım Cumartesi günü Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’i “Mimarlık Eleştirisinin Sınırları” başlıklı konuşması ile ağırlıyor.
Fibrobeton sponsorluğunda 28 Kasım tarihinde düzenlenecek Cumartesi Aurası, “Mimarlık Eleştirisinin Sınırları” başlıklı konuşması ile Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’i ağırlıyor.
Online konferansa katılım herkese açık ve ücretsizdir. Eventbrite üzerinden kayıt olan katılımcılara Zoom oturum linki, e-posta yoluyla iletilecektir. Etkinlik, AURA İstanbul YouTube kanalından canlı olarak da yayınlanacaktır.
Kayıt olmak için tıklayın
Mimarlık Eleştirisinin Sınırları
Mimarlık ürünlerini, bu ürünlerin oluşmasında belirleyici olan süreci ve ürününün insan ve çevre etkilerini anlamaya ve değerlendirmeye yönelik çabalar farklı kültürel ortamlarda, farklı öncelikler içinde yer alır. Bu farklılıklar içinde mimarlık eleştirisi kültürel ve bağlamsal girdilerinden kaynaklanan çatışma ve süreklilikleri temsil eder. Bu sunuş mimarlık eleştirisini içinde yer aldığı kültürel ortama ve ortamın özellik ve önceliklerine bağlı olarak anlamayı, kültürel farklılıklardan kaynaklanan değer çatışmalarını örnekleyerek tartışmayı hedeflemektedir.
*
Prof. Dr. Celal Abdi Güzer Hakkında
Prof. Dr. Celal Abdi Güzer Lisans derecesini 1982 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden almıştır. Yüksek Lisans ve Doktora calışmalarını aynı üniversitede tamamlayan Güzer İngiltere’de, Newcastle upon Tyne Üniversitesi’nde mimarlık eleştirisi üzerine doktora çalışması yapmış ve ders vermiştir. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eleştirisi üzerine ders vermekte ve dördüncü sınıf proje stüdyosu yürütücülüğü yapmaktadır.
Çağdaş mimarlık kavramları ve uygulamaları üzerine teori, eleştiri ve tasarım odaklı pek çok ulusal ve uluslararası yayını olan Güzer ODTÜ’de Bölüm başkan yardımcılığı, dekan yardımcılığı, anabilim dalı başkanlığı gibi görevler üstlenmiş, bir dönem Mimarlar Derneği 1927 genel başkanlığı yapmıştır. Çeşitli yarışmalarda jüri üyeliği yapan Güzer üçü birincilik olmak üzere çok sayıda derece ve ödül sahibidir. Projelerini ağırlıklı olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde gerçekleştiren Güzer’in uygulanmış ve devam eden çok sayıda kentsel ve mimari projesi vardır. Bu projeler arasında yer alan MATPUM araştırma merkezi yapısı 2008 yılında YEM ödülüne, Zeugma Müzesi 2012 yılında, Arkeoloji dalında, Cumhurbaşkanlığı ödülüne layık bulunmuştur. 2013 yılında Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali’nin küratörlüğünü üstlenen ve “şablon / template” temalı ana sergiyi düzenleyen Güzer’e 2019 yılında mimarlığa yaptığı katkılar nedeni ile TSMD jüri özel ödülü verilmiştir.
Güzer’in araştırma konuları arasında mimarlık eleştirisi, çağdaş mimarlık uygulama ve kavramları, konut ve toplu konut, kentsel dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi konular yer almaktadır.