Perşembe Pazarı-Kabataş arasındaki kıyı bölgesine odaklanacak olan Uluslararası Proje Atölyesi, 3 Aralık Perşembe günü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası'nda gerçekleşecek.
2005 yılından bu yana farklı ülkelerin çeşitli kentlerinde çalışmalarını sürdürmekte olan Uluslararası Proje Atölyesi; İstanbul / MSGSÜ, YTÜ, İTÜ ve İKÜ Mimarlık ve Şehircilik Bölümleri, Fransa / Grenoble ve Nancy Ulusal Yüksek Mimarlık Okulları, Yunanistan / Aristoteles Üniversitesi Mimarlık Okulu, Portekiz / Porto Üniversitesi Mimarlık Okulu ve İtalya / Torino Mimarlık Okulu öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı geniş bir yapıya sahiptir.
3 Aralık 2015 Perşembe günü, bu eğitimsel ve bilimsel işbirliğinin 10'uncu yılını kutlamak amacıyla; Grenoble Ulusal Yüksek Mimarlık Okulu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden 70 öğrenci ve 12 öğretim üyesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy binasının en üst katında, 10 saatlik (600 dakika) bir atölye çalışması yapacaklar. Bu çalışmada, yer sorgulayıcı ve varsayım üretici bir proje yaklaşımı deneyimlenecek, çalışma sonuçları aynı gün saat 17.00-19.00 arasında paylaşılacak, mimarlık projesinin statüsü ve mimarın rolü tartışmaya açılacaktır.
Parçasal yaklaşımlarla devam eden değişim/dönüşüm sürecini Perşembe Pazarı-Kabataş arasındaki kıyı bölgesinde de gözlemliyoruz. Fındıklı Parkı, Tophane, Galataport, Kabataş transfer alanı, Perşembe Pazarı projesi bu parçalanmanın sadece bir kaçı. Kıyıyı dizge olarak ele alan bir yaklaşımla, sonuçtan çok süreci ve metodu önemseyen bir çalışma hedefleniyor. Proje belirli ve bitmiş mekânlar üretmenin ötesinde, yer sorgulayan ve varsayımlardan yola çıkarak tartışma ortamı oluşturan bir süreç olarak kabul ediliyor. Bu kapsamda, İstanbul’un önemli alanlarından biri olan Perşembe Pazarı-Kabataş arasındaki bölgeyi parçasal yaklaşımlara karşı ilişkisel ve bütünsel düşünerek ve çözümler yerine sorulara odaklanarak, değişim senaryolarını farklı biçimde kurgulamayı olası kılarak, bu düşünce biçimi ile üretilmiş tasarımların tekrar sorgulanması mümkün olacak.
Katılımcılar:
Nur AKIN, Işık AYDEMİR, Ömür BARKUL, Ayşegül CANKAT, Nesrin DENGİZ, Erdem ERBAŞ, Alexandra GEROLYMPOU, Ayşegül KURUÇ, Elif MIHÇIOĞLU BİLGİ, Derin ÖNCEL, Gülşen ÖZAYDIN, Pınar SAĞIROĞLU, Yıldız SALMAN, Ahmet TERCAN, Tuğçe TEZER, Murat TÜLEK, Ege ULUCA TÜMER, André VAXELAIRE
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.