Kadın Görünürlüğü İçin Vikimaraton Yeniden İstanbul’da!

mimarizm.com / 28 Şubat 2020
Art+Feminism topluluğunun, müşterek bilgi kaynaklarında kadın görünürlüğünü artırmaya yönelik gerçekleştirdiği Vikimaraton etkinliklerinin İstanbul ayağı 7 Mart Cumartesi günü Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nda herkesin katılımına açık olarak düzenleniyor.

2011 yılındaki Wikimedia Vakfı araştırması, Vikipedi yazarlarının %10’undan azının kadın olduğunu ortaya çıkardı. Dünya çapında en çok ziyaret edilen onuncu internet sitesi olan, “herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi” Vikipedi’deki mevcut cinsiyet eşitsizliğini dengelemek, kadınlar üzerine ve(ya) kadınlarca üretilmiş içeriği desteklemek amacı ile yola çıkan Art+Feminism topluluğu, 2014 yılından beri Vikipedi’deki kadın içeriğini çoğaltmak için bir araya geliyor. Mart ayı boyunca Kamerun’dan Peru’ya tüm dünyada 100’ün üzerinde şehirde düzenlenen Vikimaraton etkinliklerinin bir ayağı da üçüncü kez İstanbul’da, 7 Mart Cumartesi günü 14:00’dan itibaren yapılacak.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın Fener'de yer alan tarihi binasında gerçekleşecek etkinlik, mimar ve editör Yağmur Yıldırım ve Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR)  tarafından düzenleniyor. Bir günlük “düzenleme maratonu”nda, Vikipedi’ye madde girişi yapılarak hem kadın içeriğinin artırılması hem de konu üzerine gündem oluşturulması gözetiliyor. Etkinlik, tüm cinsiyetlerden ve cinsel yönelimlerden katılımcıları ve içeriklerini davet ediyor. Dizüstü bilgisayarları ya da tablet cihazları ile gelmeleri rica edilen katılımcıların; feminist sanat, kadın sanatçılar, kadın hareketi, feminist düşünce gibi konulara temastaki katkıları bekleniyor. Bu yıl otuzuncu yaşını kutlayan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın kapsamlı arşivinden kaynaklar, kullanıcıların yararlanmasına açık olacak. Vikipedi kullanımı üzerine bilgilendirici sunumlar ve gün boyunca yaratmayı hedeflediği söyleşi ve tartışma ortamı ile de mekânın kapısı herkese açık. 

Vikimaraton 2017, Kadın Eserleri Kütüphanesi

2014 yılından beri düzenlenen Art+Feminism Vikimaraton etkinlikleri, Mart ayı yoğunlukta olmak üzere yıl boyunca birer günlük sürelerde gerçekleşiyor. Başlangıcından bu yana, beş kıtada toplam 1100’ün üzerindeki Vikimaraton etkinliğinde 14 binin üzerinde katılımcı, Vikipedi’de 58 binin üzerinde madde girişi ile katkı sağladı. 600 katılımcı ile 31 mekânda yola çıkan ilk Vikimaraton’un düzenleyicilerinin çabaları, onların Foreign Policy’nin “Öncü Küresel Düşünürler/Leading Global Thinkers” listesinde yer almalarını sağladı. İstanbul’da 2016 ve 2017 yıllarında gerçekleşen Vikimaraton, iki yıllık aranın ardından Vikipedi’nin erişime açılmasıyla 2020 yılında yeniden düzenleniyor.

Art+Feminism sanatçılar, küratörler, yazarlar, editörler, kütüphaneciler, Vikipediciler, uzmanlar ve meraklıların işbirliğinin ürünü; ortak bilgiye müşterek bir katkı girişimidir. Tohumları Siân Evans (Art Libraries Society of North America’s Women ve Art Special Interest Group), Jacqueline Mabey (failed projects) ve Michael Mandiberg tarafından, Professional Organization for Women in the Arts (POWarts) ve The Museum of Modern Art (MoMA) işbirliğinde atılmıştır. Art+Feminism bu yıl ABD, Avustralya, Brezilya, Gana, Hindistan, İsviçre, Japonya, Kamerun, Portekiz, Peru, Zambiya gibi pek çok ülkede kütüphanelerde, müzelerde, üniversitelerde 100’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirecek. 

İstanbul’daki etkinlik 7 Mart Cumartesi günü saat 14:00’da, Vikipedi kullanımı üzerine bilgilendirici sunumlarla birlikte başlayacak ve kütüphane 19:00’a kadar açık olacak. Etkinlik detayları için tıklayın

 

*

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı hakkında

1990 yılında hizmete açılan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Türkiye’deki ilk ve tek kadın kütüphanesi ve arşividir. Vakfın temel misyonu, kadınların geçmişine ait belgeleri araştırmacılara sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamaktır. Kadın Eserleri Kütüphanesi sadece bu belgeleri toplamakla yetinmez, aynı zamanda kadınlarla ilgili başka kurumlarda bulunan belgelerin yerlerini saptar, bibliyografyalar, kataloglar hazırlayarak bu belgeleri kayda geçirir. Kadın Eserleri Kütüphanesi, kadınlara dair günlük ve özel yaşamla ilgili kaynakları elde etmek için özel bir çaba gösterir; bu kaynaklar, günceler, kadınların kişisel arşivleri, aile evrakları ve arşivleri, mektuplar, kadın örgütleri ve kampanyalarının kayıtları, sanat eserleri, özgeçmişler, biyografiler, slaytlar, filmler, video bantları, çizimler, afişler, efemeralar, sözlü tarih kayıtları ve transkripsiyonları olup, kadınlar hakkında başka hiçbir yerde bulunamayacak çok değerli bilgi kaynaklarını oluşturur. 


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :