Kış Bahçesi’ni Topraklamak

mimarizm.com / 04 Haziran 2018
KHORA’dan mimar Aslıhan Demirtaş ile SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, SALT Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nin dönüşümü üzerine söyleşecek.

Kış Bahçesi, SALT Beyoğlu, Mayıs 2018 / Fotoğraf: Ali Taptık, ONAGÖRE

SALT Beyoğlu’nun dördüncü katında yer alan ve 2011’de sanatçı Fritz Haeg tarafından 11 numaralı Yenilebilir Mülk olarak kurulan bahçe, yapıdaki mekânsal düzenlemeler kapsamında bir Kış Bahçesi olarak kurgulandı.

KHORA’dan mimar Aslıhan Demirtaş’ın tasarladığı Kış Bahçesi, saksı bitkileriyle çevreli, 80 metrekarelik sıkıştırılmış toprak zeminden meydana geliyor. Açık Sinema’da 5 Haziran Salı günü 19.00'da gerçekleşecek programda, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner ile Demirtaş, mekânın geçirdiği değişimler ile bugünkü tasarımın ardındaki düşünce ve uygulamaya dayalı süreçleri konuşacak.

Kış Bahçesi’nde killi toprak, kum, mıcır ve kireçten oluşturulan, 30 ton ağırlığında ve 15 santimetre derinliğindeki platform ile çerçevelediği alçak duvarlar, katmanlı ve yekpare bir kütle olarak gayretli ve azimli tokmaklama işlemiyle yerinde şekillendirildi. Bir dayanak ve mahsul kaynağı olan toprağın, megapolün en yoğun mahallelerinden birindeki bir yapıya aktarımıyla ortaya çıkan bu ortak zemin kamunun kullamınına açık bulunuyor.

Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştirilecek programın dili Türkçe’dir.

*

Aslıhan Demirtaş
(LEED AP) mimar

Ali Cindoruk ile KHORA’nın kurucusu, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi. İşleri İstanbul’da SALT Galata ve collectorspace, New York’ta Pratt Manhattan Gallery ve Aronson Gallery, Ankara’da SALT Ulus ile 2017 Şarika Bienali kapsamında sergilendi.

İş birliğine dayalı, disiplinler dışı ve çok ölçekli bir pratik olarak KHORA’nın üretimleri, yapı, peyzaj ve yerleştirme projeleri ile sergi, araştırma ve aktivizm şeklinde çeşitli alan ve sınırlar arasında konumlanıyor. KHORA, belirsiz, amorf ve tarifsiz anlamındaki Yunanca sözcükten ilhamla daha adil bir varoluş için her mecra, ölçek ve problemle yaparak, sorarak, tasarlayarak ve koruyarak haşır neşir oluyor.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :