Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?

mimarizm.com / 07 Ocak 2019
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi paralelinde gerçekleştirdiği konferans serisinde küratör ve sanat eleştirmeni Beral Madra’yı ağırlayacak.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Holding’in katkılarıyla sanatseverlerle buluşan “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi kapsamındaki konferans serisinde küratör ve sanat eleştirmeni Beral Madra’yı ağırlamaya hazırlanıyor. 

Rus Avangardı döneminde çok sayıda kadın sanatçının varlık göstermesinden yola çıkarak düzenlenecek konferansta, 20. yüzyıldan günümüze kadar uzanan ulusal ve uluslararası çaptaki kadın sanatçılar ele alınacak. Beral Madra konuşmasını, geçtiğimiz yıl hayata veda eden sanat tarihçisi Linda Nochlin anısına, Nochlin’in 1971’de kaleme aldığı “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” yazısına ithafen, aynı başlıkla gerçekleştirecek. 

9 Ocak Çarşamba günü 19:00-20:00 saatleri arasında SSM konferans salonunda sanatseverlerle buluşacak konferansa katılım ücretsizdir.

*

Beral Madra Hakkında

Beral Madra, 1942 doğumlu Türk sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörüdür. 1954'te öğrenime başladığı Özel Alman Lisesi'nden 1961'de mezun olan Madra, ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde okudu. 1980-1982 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde ders verdi. 1987’de 1. İstanbul Bienali’nin, 1989’da ise 2. İstanbul Bienali’nin koordinatörlüğünü üstlendi. 43., 45., 49., 50. ve 51. Venedik Bienali'nin Türkiye sergilerinin küratörlüğünü yaptı. 2000-2004 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Sanat Yönetimi programının kuruluşunda yer aldı. 2003 yılında Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği'nin (AICA - Association Internationale des Critiques d’Art) Türkiye şubesini kurdu. 2005-2006 döneminde Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi programında ders verdi.

1983 yılından beri BM Çağdaş Sanat Merkezi'nin yönetciliğini sürdüren Beral Madra, 2012 yılında kurulan Kuad Sanat Galerisi'nin de ortağı ve sanat yönetmeni. 1984 yılından itibaren yerel ve uluslararası sanatçıların solo veya grup sergilerini İstanbul'da bulunan kendi sanat merkezinde ve diğer resmi sanat kuruluşlarında organize etmeye devam ediyor. 1995 yılından beri Berlin Senatosu'nun İstanbul Burslu Öğrenciler Programı'nın sanatsal sorumlusu da olan Madra, Eylül 2002’de kurulan Diyarbakır Art Centre'ın kurucu üyesi ve 2003 yılında hayata geçen Türkiye AICA'nın kurucu üyesi ve başkanıdır. AMCA'nın da (Association for Modern and Contemporary Art of the Arab World, Iran and Turkey) kurucularındandır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :