Evlerin dijital olarak başka tür bir kamusallık kazandığı bugünlerde kentsel araştırma pratiği olan "Günlük Hayat Dedektifleri"nin, 9 Mayıs günü dijital ortamda gerçekleştireceği "Pandemi Evleri Dosyası" atölye çalışmasına başvurular başladı.
Atölyenin Amacı
2020 yılının ilk çeyreğinin sonunu kapayarak hayatımıza giren ve hala içinde bulunduğumuz global pandemi dönemi; günlük hayatımızda mekan kullanma alışkanlıklarımızı ve evimizle olan ilişkimizi doğrudan ve apar topar değiştirmemize yol açtı. Ev, alışılageldik kullanımlarının dışında; ofis, kafe, spor salonu ve daha bir çok farklı günlük aktiviteye hizmet veren, herkesin kendine göre dönüştürdüğü, ilginç yeni mekansal özellikler kazandı. Öte yandan evin mahremiyeti ve kamusallığı terazisinde de tuhaf değişiklikler oldu. Evimize dijital olarak birçok insan girdi, çıktı. Canlı yayınlar, atölyeler, söyleşiler, partiler deken hepimiz birbirimizin evinin, en azından gösterdiğimiz kadarıyla misafiri olduk. Evler dijital olarak bir anlamda başka tür bir kamusallık kazandı. Bu mekan parçaları dijital ortamda bir araya geldi. Çevrimiçi sosyal ağlarla birbirine eklenen yeni bir tür mekansallık oluştu.
Günlük Hayat Dedektifleri, Mimarizm desteği ile 'dijital ortamda' gerçekleştireceği yeni dosyasında bu değişimlerin izini sürüyor. Evlerin kamerada gösterilmeyen kısımlarına girmeyi, konunun bakılmayan yerlerine dedektif titizliğiyle bakıp; ilginç zamanların ortaya çıkardığı tuhaf gündelik hayata ve onun mekansal karşılığına odaklanan bir kolektif hikayeyi ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Atölyenin başlangıç ve sonuç bölümleri 13:00 - 13:45 ve 18:15 - 19:00 saatleri arasında Mimarizm YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak.
Atölye Yöntemi
- Gösterilen çizim ve anlatım tekniği aracılığıyla katılımcılardan evlerinin çok kullandıkları bir kısmının detaylı ve burada yaşanan günlük hayat hikayelerini anlatan bir planını çizmeleri istenecektir.
- Sonra bu planlar bir araya getirilecek ve hepsinin birbirine bağlandığı, içinde birçok hikaye barındıran büyük bir plan çizimi oluşturulacaktır.
- Böylelikle kolektif olarak farklı parçaları üretilen ve daha önceden tasarlanmış bir şekilde bir araya getirilen bir günlük hayat dedektifleri anlatısı oluşturulacaktır.
Atölye Yürütücüleri: Oğul Öztunç (Piknik Works) ve İlayda Keskinaslan (Günlük Hayat Dedektifleri Projesi Büro Direktörü)
Önerilen Atölye Süresi: 13:00-19:00
Online Bağlanılacak Süre: 1,5 saat (İki seansa bölünmüş halde 45 dk ilk seans, 45 dk son seans. 13:00 - 13:45 ve 18:15 - 19:00 saatleri arasında atölyenin başlangıç ve sonuç bölümleri Mimarizm YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak ve ilgi duyan herkes izleyici olarak kendi bireysel çalışmasını yapabilecektir.
Atölye Süreci
1. Günlük Hayat Dedektifleri üzerine sunum (20 dk)
- Günlük hayat, dedektiflik, mimari çizim meseleleri arasındaki ilişkiye giriş
- Mimari çizim meselesi ve günlük hayata odaklanan pratiklere örnekler ve tarihçesi
- Bu konuda günümüzde araştırma yapılmasının önemi ve neler yapılacağına dair anlatım
2. Çizim tekniği üzerine ufak bir sunum ve kısa egzersiz (20 dk)
- Günlük hayat dedektifleri atölyesinde kullanılacak çizim tekniğinin gösterimi ve online olarak yapılabilecek kısa bir egzersiz
- Atölyedeki çizimin nasıl yapılacağı üzerine anlatım ve görevlerin verilmesi
3. Atölyenin herkesin kendi evinde yapacağı online kısmının anlatılması ve katılımcılara bu sürenin tanınması (arada geçecek 4,5 saat)
4. Atölye sonuçlarını paylaşmak için bağlanılması (Paylaşımlı klasöre yüklenen dosyalar, masaüstü paylaşımı ile incelenecek üzerine konuşulacaktır ve katılımcılar kısa anlatım yapabilir)
5. Atölye sonuçlarının editlenip, bir araya getirilip bir poster olarak paylaşılması. (Atölyeyi takiben 1/2 gün içinde gerçekleşecektir)
Atölye Takvimi
Atölye Tarihi: 9 Mayıs Cumartesi - 13:00 - 19:00
Başvuru Aralığı: 2 Mayıs Cumartesi - 5 Mayıs Salı
Başvuru Sonuçları: Kısıtlı kontenjan nedeniyle başvurular atölye yürütücüleri tarafından değerlendirilerek katılımcılar 7 Mayıs Perşembe günü e-posta yoluyla bilgilendirilecektir.
Günlük Hayat Dedektifleri'ne başvuru yapmak için tıklayın
*
Günlük Hayat Dedektifleri hakkında
Günlük Hayat Dedektifleri bürosu bir kentsel araştırma pratiğidir. Dedektifler, herkesin elde edebileceği gündelik bilgileri bir araya getirir ve onlara daha dikkatli bakar. İlk defa gittiği bir sokakta, dikkatli bir gözlemci, buradaki günlük hayat işleyişine, aktörlerine, yapısal karakterine, tuhaflıklarına, sıradışı ve sıradan özelliklerine dair sonsuz bilgiyi örtük biçimde biriktirir. Günlük Hayat Dedektifleri, bu bilgileri, çizim araçlarını ve dedektiflik yöntemlerini kullanarak açığa çıkartmayı ve şehrin yeni bir anlatısını oluşturmayı hedefler. Günlük Hayat Dedektifleri, 2016 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleşen C.U.P. ‘Critcal Urban Practice’ (Eleştirel Kentsel Pratikler) isimli etkinlik serisinin bir parçası olan ve sonrasında büroya ismini veren iki günlük bir atölyenin sonucunda kuruldu. Eşref Efendi Hadisesi isimli ilk çalışmasında, atölyeye katılan on-üç mimarlık ve tasarım öğrencisiyle birlikte Kurtuluş’ta bir sokak dedektifçe çizim yöntemiyle incelendi ve dedektifler tarafından çizilen yüzlerce detaylı çizim bir araya getirilerek sokağın ikibuçuk metrelik bir temsili üretildi. Atölye süresince sokakta bulunan Kot0 isimli kafe, geçici bir dedektiflik bürosu olarak kullanıldı. İlerleyen süreçte atölyeye katılan dedektiflerle birlikte bir dedektiflik bürosu kurmaya ve şehrin günlük hayatının gizemlerini araştırmaya devam etmeye karar verildi.
Ayrıntılı bilgi için: https://piknik.works/gunlukhayatdedektifleri