Yavuz Sezer Anma Konuşmaları’nın ilk konuğu, “Biçim Manayı Etkiler: Metnin Maddesel Bağlamı ve Okuma Beklentileri” başlıklı konuşması ile, 6 Ekim Çarşamba günü, yazılı kültür, kitap ve okuma tarihi üzerine araştırmalar yapan Roger Chartier olacak.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü ve Yavuz Sezer’in Arkadaşları Covid-19 nedeniyle 24 Mart 2021 günü aramızdan ayrılan tarihçi ve akademisyen Yavuz Sezer’in düşünsel mirasını yaşatmak amacıyla yeni bir konuşma serisini hayata geçirdi. Yavuz Sezer Anma Konuşmaları, tarihe tutkuyla bağlı olan genç akademisyenin mekânlar, insanlar ve düşünceleri bir araya getiren çok katmanlı bakışını sürdürmeyi amaçlıyor.
Okuma kültürünün rehberlik ettiği bir tarih yolculuğu
Şehir tarihine duyduğu özel ilgi sebebiyle İstanbul kütüphanelerinin toplumsal hayata entegre edilme sürecini canlı bir biçimde anlatan Yavuz Sezer, bu yeni mekânların yeni kültürel anlamlar kazanma serüvenine ışık tutmuştu. Kütüphaneler tarihi, Sezer’in çalışmalarında, Osmanlı okuyucularının düşünsel dünyasına açılan bir pencere olarak da özel bir anlam kazanmıştı. Bu çok katmanlı bakışı sürdürme amacıyla düzenlenen Yavuz Sezer Anma Konuşmaları, her yıl mimarlık tarihi, şehir tarihi veya kitap tarihi alanlarına önemli katkılar yapmış bir tarihçiyi konuk edecek.
Yavuz Sezer
Serinin ilk konuğu Roger Chartier, 6 Ekim Çarşamba günü İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Youtube kanalında Biçim Manayı Etkiler: Metnin Maddesel Bağlamı ve Okuma Beklentileri başlıklı bir konuşma yapacak. Erken modern dönem tarihçisi Aslıhan Gürbüzel moderatörlüğünde gerçekleşecek konuşmada Chartier, okumanın edebi eleştiri ve kültür tarihi tarafından nasıl tasavvur edildiğini inceledikten sonra, metin ve okur arasındaki ilişkinin ve anlamın üretildiği sürecin nasıl kavramlaştırıldığına değinecek. Ardından okumanın tarihini ve günümüz okuma pratiklerini masaya yatıracak olan konuşmacı, 18. yüzyıldaki sözde okuma devriminin siyasi kamusal alanın inşasıyla olan ilişkisini tartışmaya açacak.
Fransa’nın önde gelen eğitim kurumları Collège de France ve Ecole des hautes études en sciences sociales (EHESS)’de emeritus profesör, Pennsylvania Üniversitesi Annenberg İletişim Okulu’nda misafir öğretim üyesi olarak dersler veren Chartier, erken modern Avrupa’da yazılı kültür, kitap ve okuma tarihi konusundaki araştırmalarıyla tanınıyor.
Biçim Manayı Etkiler: Metnin Maddesel Bağlamı ve Okuma Beklentileri başlıklı konuşma, 6 Ekim Çarşamba günü saat 18.00’de İstanbul Araştırmaları Enstitüsü YouTube kanalından izlenebilir. Etkinlik dili İngilizcedir.
*
Yavuz Sezer Hakkında
Yavuz Sezer, 13 Eylül 1979’da Bakırköy’de doğdu. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını İstanbul’un Kocamustafapaşa semtinde geçiren Sezer, 1997 yılında Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yaptı, 2005 yılında aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. Doktora çalışmalarına 2008 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT)’nin Sanat ve Mimarlık Tarihi ve Eleştirisi programında başladı. Bu programı 2016 yılında “The Architecture of Bibliophilia: Eighteenth-Century Ottoman Libraries” (Kitapseverliğin Mimarisi: Onsekizinci Yüzyıl Osmanlı Kütüphaneleri) başlıklı teziyle tamamladı. Bu başarılı çalışmanın kitap olarak yayınlanması yönündeki hazırlıklar devam etmektedir.
Yavuz Sezer’in Covid-19 nedeniyle 24 Mart 2021 günü aramızdan ayrılması yalnızca yakınları için değil, öğrencileri, meslektaşları ve tarih disiplini için de büyük bir kayıp olmuştur. 2013-2021 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin öğretim kadrosunda yer alan Sezer, şehir, kültür ve mimarlık tarihi alanlarında binlerce öğrenciye eğitim vermiştir. Doktora tezine konu olan Osmanlı mimarisi dışında geniş bir ilgi alanına sahip olan Sezer, okuma tarihi ve düşünce tarihi, şehir tarihi (özellikle İstanbul tarihi) alanlarındaki yazı ve konuşmalarıyla da bilinmekteydi.
Roger Chartier Hakkında
Roger Chartier, Collège de France ve Ecole des hautes études en sciences sociales (EHESS)’de emeritus profesör, Pennsylvania Üniversitesi Annenberg İletişim Okulu’nda misafir öğretim üyesidir. Araştırmaları erken modern Avrupa’da yazılı kültür, kitap ve okuma tarihleri üzerine yoğunlaşır. Kitapları arasında Won in Translation. Textual Mobility in Early Modern Europe (University of Pennsylvania Press, 2022); The Autor’s Hand and the Printer’s Mind (Polity Press, 2014); On the Edge of the Cliff. History, Language, and Practices (The Johns Hopkins University Press, 1997); Forms and Meanings. Texts, Performances, and Audiences from Codex to Computer (University of Pennsylvania Press, 1995); The Order of Books. Readers, Authors, and Libraries in Europe between the Fourteenth and Eigteenth Centuries (Stanford University Press, 1994); The Cultural Uses of Print in Early Modern France (Princeton University Press, 1987) sayılabilir. Yeniden Geçmiş: Tarih, Yazılı Kültür, Toplum (Dost, 1998, çev. Lale Arslan), Sosyolog ve Tarihçi (Pierre Bourdieu ile, Açılım Kitap, 2014, çev. Zuhal Karaca) başlıklı yapıtları Türkçeye çevrilmiştir.
Aslıhan Gürbüzel Hakkında
McGill University Institute of Islamic Studies’de Osmanlı tarihi alanında öğretim üyesidir. Erken modern dönem tarihçisi olan Gürbüzel’in araştırmaları Osmanlı Sufiliği, kültür tarihi ve elyazması çalışmalarına odaklanmaktadır.