İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu 2 - Yerel Üretim Mekanlarını Yeniden Düşünmek

mimarizm.com / 25 Ağustos 2023
Teması, afet bölgelerinde yerel üretim mekanlarını yemek kültürü üzerinden düşünmek olarak belirlenen ikinci "İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu"nun son başvuru tarihi 15 Eylül 2023.

İPA Kamusal Tasarım Ofisi ve İBB Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Dönüşüm Atölyesi işbirliğiyle gerçekleşecek olan İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu, afet bölgesindeki kamusal alan kullanımlarını desteklemek için kullanım ağından (geçici olarak) çıkmış artık ahşap ve metal malzemelerin yeniden değerlendirilmesine odaklanıyor.

21 - 24 Eylül 2023 tarihlerinde Dr. Ferhan Yalçın, Dr. Gamze Akbaş, Esin Özkılıç, Kenan Saluğu ve Ece Akkoyunlu montörlüğünde, İPA Florya Kampüsü’nde gerçekleşecek olan maratonda, tasarımcılar (ekipler halinde ya da bireysel) çalışarak afet bölgesindeki kamusal alanlarda kullanılacak ürün ya da ürünler tasarlayacak.

İkincisi düzenlenen ileri dönüşüm tasarım maratonunun teması, afet bölgelerinde yerel üretim mekanlarını yemek kültürü üzerinden düşünmek. Maraton kapsamını mentörler kısaca şu şekilde özetliyor;

“Afet sonrası ilk müdahale sırasında en öncelikli olarak afetzedelerin başlarını sokabilecekleri barınaklar ortaya çıkmakta, zaman içerisinde bu barınaklar geçici konut yerleşkelerine evrilmektedir. Bu süreç içerisinde ilk akla gelen her zaman barınmaya bağlı olarak sosyal donatı eksiklikleridir. Oysa geçici barınma yerleşkeleri kurulduktan sonra afetzedeleri ilk sarsan gerçek işsizlik olmaktadır. Buna bağlı olarak bölge göçe ve zaman içerisinde yerel hafızanın yok olmasıyla birlikte çeşitli sosyal ve ekonomik tehlikeler altında kalmaktadır. Tüm bunlar düşünüldüğünde bölgenin sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğini irdelemek ve buna yönelik çözüm önerileri geliştirmek elzem hal almaktadır. Bu bağlamda bu proje bu coğrafyaya ait hem kültürün hem de ekonominin bir parçası olan yerel üretimi yeniden düşünmeyi hedef almaktadır. Bu kapsamda proje bölgenin gastronomi çeşitliliği ve Antakya’nın 2017 yılında UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilmesine paralel olarak yerel yemek üretimi biçimleri ve mekanları üzerine odaklanmayı ve bu mekanların aynı zamanda toplumu bir araya gelme mekanları olması bakımından irdelenmesini hedeflemektedir.

Bu doğrultuda katılımcı tasarımcılardan bölgedeki afetzede yerel yemek üretimcileri için bir prototip üretim mekanı tasarlamaları ve bu tasarım ürününün bölge halkıyla birlikte imal/inşa edileceğini düşünerek detaylandırmaları beklenmektedir. Bu prototipin esnek kullanıma olanak sağlayarak üretim mekanı olmasının yanı sıra bir araya gelme mekanı olmaya da olanak sağlaması düşünülmelidir. ”

Maraton sonunda bir jüri değerlendirmesi sonucu birinci seçilen tasarım(lar) daha sonra İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Dönüşüm Atölyesi’nde uygulanıp, uygulama sonrası İBB’nin imkanları ile afet bölgesine gönderilip kurulacak ve kullanıma sunulacak.

Başvuru için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :