Pera Müzesi'nin düzenlediği, üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi ve eskiçağ tarihi programlarındaki lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ücretsiz olarak katılabileceği Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı’nın son başvuru tarihi 29 Nisan Salı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, üç ana koleksiyonundan biri olan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu kapsamında lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik bir seminer ve atölye programı hazırladı. Antik Çağ ekonomisi ve ticareti üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alan Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı, Helenistik Dönem, Roma ve Bizans ticareti, kültürü ve ekonomisi üzerine çalışan genç araştırmacılara gerekli teorik ve pratik altyapıyı sağlamayı amaçlıyor.
Teori ve pratik bir arada
Seminer ve atölye çalışmalarından oluşan iki günlük Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı, Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırmaları Merkezi Direktörü Oğuz Tekin ve Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu Sorumlusu Yavuz Selim Güler’in yürütücülüğünde gerçekleşecek.
Programın teoriye odaklanan ilk gününde, Anadolu Ağırlıkları terminolojisi hakkında temel bilgiler, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi bronz ve kurşun ağırlıkları üzerine seminerler verilecek.Ağırlık birimleri ve ölçüm hakkında temel bilgilerin yanı sıraağırlıkların kültürel ve sosyal hayattaki yeri ele alınacak. Tüccarların alışveriş yaparken kullandıkları güven sembolleri ve pazar yerinde adalet gibi konular ağırlık ölçüleri özelinde incelenirken, ağırlıklar üzerinde bulunan şehir simgelerinin tarihi ve mitolojik hikâyeleri anlatılacak.
Pratik çalışmalara ayrılan ikinci gün boyuncaAnadolu ağırlıkları, temel müzecilik eğitimi çerçevesinde vaka çalışmaları ve atölyeler ile incelenecek. Arkeolojik bir kazıda eserlerin çıkarılışı, belgelenmesi, konservasyonu, müzeye getirilmesi, müzede koleksiyon yönetimi, sergi tasarımı ve öğrenme atölyeleri, ağırlıklar özelinde değerlendirilecek.
Üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi ve eskiçağ tarihi programlarındaki lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ücretsiz olarak katılabileceği Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı’na 29 Nisan Salı gününe kadar Pera Müzesi web sitesi üzerinden başvurulabilir.
Takvim
Başvuru dönemi: 16 Mart -29 Nisan
Kabul alanların duyurulması: 16 Mayıs
Anadolu Ağırlıkları Yaz Programı: 16-17 Haziran
Ayrıntılı bilgi için tıklayın
*
Prof. Dr. Oğuz Tekin Hakkında
İstanbul Üniversitesi’nde klasik arkeoloji öğrenimi gördü. 1984 yılında Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1987’de “Perge Kazılarında Bulunan Sikkeler” başlıklı çalışmasıyla yüksek lisansını, 1991’de “Aspendos Sikkeleri” adlı çalışmasıyla doktorasını tamamladı ve aynı yıl Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. 1993’te Doçent unvanı alan Tekin, 1999’da Profesör oldu. 2017 yılından itibaren Koç Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam ediyor. Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırmaları Merkezi (AKMED) direktörlüğünü yürüten Oğuz Tekin ayrıca,SyllogeNummorumGraecorum Turkey ve CorpusPonderumAntiquorum et Islamicorum projelerinin yöneticiliğini yapıyor.
Yavuz Selim Güler Hakkında
Koç Üniversitesi’nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi öğrenimini gördü. 2018-2020 yılları arasında Eski Yunanca, Latince ve Eskiçağ Tarihi derslerinin asistanlığını yaptı. 2020 yılında ProvinciaAsia Eyaleti’nde Romalı tüccarlar ve bankerler üzerine hazırladığı yüksek lisans tezini tamamladı. Bir süre müze eğitimi alanında çalışan Güler, 2021’den bu yana çalışmalarına Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu Sorumlusu olarak devam ediyor.