Temel Marangozluk Eğitimi

mimarizm.com / 03 Nisan 2018
Tezekevleri doğal bina projesinin bir parçası olarak düzenlenen Temel Marangozluk Eğitimi, 4-20 Mayıs tarihleri arasında İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği'nde yapılacak.

Tezekevleri projesi için gereken işçiliklerin büyük bir kısmını ahşap işleri oluşturuyor. Ahşap, doğal yapıların her detayında kullanılır ve bu nedenle her yapı ustası ya da kendi başına evini inşa eden herkes, ahşap becerisi gerektiren çeşitli durumlarla karşılaşabilir.

İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği, 2016’da başlayan Tezekevleri doğal bina projesinin bir parçası olarak, bu yıl da konuya ilgi duyanları çeşitli atölyeler kapsamında misafir edecek. Temel ahşap işçiliğini hem teoride hem de uygulamada öğrenmek amacıyla düzenlenen Temel Marangozluk Eğitimi, Mayıs ayı boyunca üç kez gerçekleştirilecek.

Atölye takvimi:
4-6 Mayıs 
11-13 Mayıs
18-20 Mayıs

Atölye içeriği:
Bazı durumlarda elektrikli aletleri kullanmayı deneyimlemekle beraber katılımcılar, öncelikli olarak el aletleriyle çalışmayı öğrenecekler. İki günlük atölye süresince nerdeyse hiç vida kullanmayarak, çam kerestesinden bir oturma ünitesi tasarlayıp inşa edecekler.

Katılımcılar 2 veya 3'erli gruplara ayrılarak, eğitmenler eşliğinde, herkesin tüm teknikleri deneyeceği şekilde çalışmalar yapacak.
- Farklı tip el testerelerinin kullanımı
- El rendesinin hazırlanışı ve kullanımı
- Keski ile temel marangozluk becerileri
- Zımpara/cila uygulamaları

Sunumlar:
Arazide uygulamalı çalışmalara ek olarak sunum içeriklerinin şu şekilde olması planlanmaktadır:
- Ahşabın özellikleri
- Ahşap seçimi
- Bağlantılar bitiriş çeşitleri
- Yüzey işlemi türleri
- Ahşap gelenekleri

Atölye yürütücüleri:
Xavier Allard, kendi kendini yetiştirmiş, Türkiye’de ikamet eden bir doğal yapı ustası ve eğitimcisidir.  2013’ten beri Türkiye’nin farklı yerlerinde toprak çuval (earth bag), saman balyası, şerbetli saman tekniği ve kerpiç binalar gibi doğal mimari projeleri üzerinde çalışmıştır. Matthieu Pedergnana ile birlikte ekolojik binalar üzerine çok sayıda atölyeler düzenlemiş, eğitimciliğini yapmıştır. Xavier, 2016 ve 2017 yıllarında Tezekevleri projesinde beş ay boyunca çalışmıştır.

Gündönümü Süt Çiftliği’nin ev sahipleri Aysun ve Mehmet Sökmen, atölye katılımcılarını çiftliklerinde misafir edecekler. “8bin100” adlı yeni projeleri ile sağlıklı bir çevrenin geliştirilmesi için bütünleyici aktiviteleri bir araya getiren bir grup insanın beraber yaşadığı bir ortam amaçlamaktadırlar. Yapılacak atölye, böyle bir projenin gerçekleştirilebileceği ve motivasyonu yüksek bir topluluğun çevrelerinde pozitif bir değişime sebep olabileceklerini göstermeye yardımcı olacaktır. 

Başvuru için tıklayın.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :