ANAMED'in yeni sergisi, 5. yüzyılda İmparator II. Theodosios döneminde inşa edilen ve İstanbul'a karakterini veren Kara Surları'na odaklanıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan surlar ile yakın çevrelerinin incelendiği sergi, 2 Ocak tarihine kadar ziyarete açık kalacak.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), İstanbul’un kültürel mirasına dikkat çeken yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
“ÇEPERDE, İstanbul Kara Surları” adlı sergi, 5. yüzyılda inşa edilmiş ve kente karakterini veren en önemli anıtlardan biri olarak kabul edilen İstanbul Kara Surları’nı konu ediyor. Küratörlüğünü Anadolu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Figen Kıvılcım Çorakbaş’ın, tasarımını ise Yeşim Demir Proehl’in yaptığı sergide, 1600 yıllık tarihi boyunca kentin izlerini taşıyan çok katmanlı kültürel peyzaj gözler önüne seriliyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Theodosios Surları olarak da adlandırılan surların incelendiği sergide, surlar ve çevrelerindeki gündelik kent yaşamının yazılı ve görsel belgelerdeki izleri aranarak surların farklı tarihi dönemlerine tanıklık ediliyor. Sergi, surların kentin su sistemi ve yeşil alanlarıyla ilişkisine, surlarla bütünleşmiş ruhani ve dinsel hafızaya, surlar çevresinde yaşamış insanların hikayelerine ve surları ziyaret etmiş kentlilerle gezginlerin anılarına tanıklık ediyor.
“ÇEPERDE, İstanbul Kara Surları” sergisi, Kara Surları’nı ve surların günlük hayattaki yansımalarını tartışmaya açmayı hedefliyor. Sergi için özel olarak hazırlanan 1/500 ölçekli, 13 m uzunluğundaki maketle, ziyaretçilere İstanbul’u çevreleyen kara surlarının ölçeğini, konumunu ve çevresiyle olan ilişkisini gözlemleme fırsatı sunuluyor.
Sergi kapsamında, günümüzde surlar ve çevresinde hala izi olan olay ve durumlardan konum bilgisi tespit edilenler maket ve harita üzerinde işaretlenmiş olarak anlatılıyor. Seyyahların anı defterlerinden, anıtlar üzerine hazırlanmış bilimsel raporlara, tarihi fotoğraflardan, edebi eserlerde yer alan surlarla ilgili metinlere pek çok kaynaktan surların anıtsal ve sosyal değeri aktarılıyor. Sergi, 1453’ten beri savaşlara sahne olmamış bir savunma yapısının kent yaşamı içindeki varoluşunu incelerken, verilerin doğrusunu aramaktan çok, anıların, bakış açılarının ve temsillerin çoğulluğunu gösteriyor.
Koç Üniversitesi’nin Beyoğlu’nda bulunan Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED)'de 2 Ocak 2017 tarihine kadar ziyarete açık kalacak olan sergi, İstanbul Kara Surları hakkında az bilinenlere dikkat çekerek, ziyaretçileri İstanbul Kara Surları’nda şimdiki zamanın içinde var olan geçmişi keşfetmeye davet ediyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.