Versus Art Project'in beş sanatçının işlerinden oluşan "Dip Dalga" başlıklı video seçkisi, 22 Mayıs 2022 tarihine kadar çevrimiçi izlenebilir.
Dip Dalgayı Duymak
Versus Art Project, Senkron 2022’ye beş sanatçının işlerinden oluşan bir seçki ile katılıyor. Senkron’un video sanatına odaklanmak için yarattığı fırsatı değerlendirerek dijital hareketli görüntülerin çağdaş sanat alanında kapladığı/açtığı yeri düşünmeye davet ediyor. Alper Aydın, Sena Başöz, Yelta Köm, Metehan Özcan, Sibel Horada’nın işlerinden oluşan Dip Dalga başlıklı online video seçkisi, günümüzde dijital teknolojinin sanat ve hayat arasında kurduğu bağa dair tespit ve tahayyüllerden yola çıkıyor. Gösteri olarak videonun popülerliğinden sıyrılıp şiir, öykü, resim, heykel, sinema ve belgeselle ilişkileri bağlamında sanat olarak videonun potansiyellerinin peşine düşüyor.
Versus Art Project de Senkron için seçimini yaparken yıl boyu süren dijital sanat tartışmalarını dikkate aldı. Sanal gerçekliğin, yapay zekânın, büyük verinin, NFT’lerin yani teknolojinin hükümdarlığında, sanatın yaşamla ve bedenle ilişkisi üzerine düşündü. Salt kendini “gösteren” imgelerin “gösterişinden” uzaklaşıp “görüyorum” diyen videografik çabaları araştırmaya yöneldi. Kamerayı dışarı çıkarma, kendine çevirme, ana, olaya, akışa, özellikle de insani olmayan unsurlara, en küçük, hafif ve kırılgan olanlara bakma gibi gayretlerin izinde, tekniğin dünyaya dokunmanın yolu olarak kullanıldığı işleri bir araya getirdi.
Dip Dalga’da göreceğiniz işler tekniği canlılığın dip dalgasına dokunmanın yöntemi olarak kullanıyor. Sanatçılar soyut ve somut, canlı ve cansız, biçimli ve biçimsiz, rasyonel ve irrasyonel arasında salınırken, dijital görüntüye yeniden soluk aldırıyorlar.
Dip Dalga seçkisindeki işler Gaston Bachelard’ın maddi tahayyül (imagination materielle) tanımını düşündürüyor: Suya, ateşe, ipeğe, taşa, mercana, kurşuna dokunmaktan ve onlar tarafından dokunulmuş olmaktan kaynaklı hayalgücü ve yaratıcılık. Çamura dokunan heykeltıraşın eli ona şekil verirken onunla düşünür. Madde ve beden dokunma sırasında birlikte değişirler. Bachelard tekniğin de bedenin maddeyle birlikte düşünmesi olduğunu söyler. Dolayısıyla kamerayla da dokunulur. Toprak, ateş, su, ışık ve onlara dair sıcaklık, sertlik, akışkanlık gibi duyumlar imgelere ve fikirlere dönüşmeden önce dip dalga gibi ilk bakışta nasır tutmuş, betonlaşmış, büyüsünü yitirmiş gibi görünen yaşamın altında akmaktadır. Dünyayı can kulağı ile dinlemek, duymak, dip dalgayı yakalamak, duyudan anlama akmak ise sanatçıların hüneridir.
Ezgi Bakçay
Nisan, 2022
Video seçkisini izlemek için tıklayın