Eşik ve Mertebe

mimarizm.com / 15 Mayıs 2023
G-art Galeri açılışı, kendi dilini konuşabilen kişilikli heykelleri ile tanınan multidisipliner sanatçı Oylum Öktem İşözen'in Eşik ve Mertebe isimli sergisiyle yapıyor.

Oylum Öktem İşözen, 2010’lu yıllardan bu yana memlekete dair değişmeyen konular, toplumsal sorunlar ve bu surece yaşanan deprem felaketinin de eklenmesi ile güncelliğini koruyan, insanlara, kentlere, kültüre ve doğaya ait kaygılarla bu sergiyi tasarladı.

Serginin ilk bölümü, 2016 yılında İstanbul Mimarlar Odası’nda açtığı, henüz toplumsal olarak çok duyumsanmayanlara dair ön sezileriyle yonttuğu heykellerinden oluşan ‘Derin Deliler, Bir Kent Meselesi’ sergisi eserlerinin bir bölümünü kapsamaktadır. Bu heykeller, sanki kıyamet günü dik başlarıyla kendilerine verilmeyen onuru temsil edercesine yükselmekteydiler. Sanatçı o günlerde heykelleri aracılığıyla ele aldığı kent insanına, doğasına, kültürüne dair sorunsalların böylesi güncel kalmasını elbette istememişti.

Serginin ikinci ve üçüncü bölümleri, 10 yıl önce sanatçının derin bir yaralanma olarak duyumsadığı toplum ile yüzünü doğaya dönerek vardığı eşiklerdeki cevapların sonucunda yarattığı eserlerini yine toplumla paylaşarak diyalog kurma arzusudur.

Sergi, sanatçının Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla açacağı sergisinin öncü bağıdır.

 

*

Oylum Öktem İşözen Hakkında

İstanbul’da doğdu. MÜGSF Moda ve Tekstil Tasarım bölümünde lisans ve aynı dalda Mimar Sinan Üniversitesi GSF’de Yüksek Lisansını tamamladı. Öktem İşözen, Değer Eğilimlerinin Evrimine Türk Giysi Tarihi Perspektifinden Bakış konulu teziyle Sanatta Yeterliğini bitirdi.

Moda sektöründe değerli markaların tasarım yöneticisi olarak çalıştı.

İTKİB’in bir AB Projesi olan UAL – London Collage of Fashion ile İMA’nın kuruluşunda Sanat Yönetmeni ve Moda Tasarım bölüm başkanlığını yaptı.

Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde öğretim görevlisi olarak ‘Multidisiplinler Arası Kültürel Kesişmeler’ üzerine ders verdi. Moda Tasarım bölümünde öğretim üyesi olarak görev aldı.

Akademisyen olarak yurtdışında ve yurtiçinde konferanslar veren Öktem İşözen’in, eserleri yurtdışında birçok yarışmalı sergiye kabul edilmiştir.

Sanatçı, küratör olarak Türkiye’de ve Uluslararası platformda bir çok sergiyi tasarlamış ve sanat yönetmenliğini yapmıştır.

Cumhuriyet anıtlarının değerli heykeltıraşı, babası Tankut Öktem’in atölyesinde heykel üzerine geliştirdiği gözlem deposunun gensel izini heykel sergileri ve yüksek ölçekli heykelleriyle sürdürmektedir.

D.Köy Kültür, Sanat projesinin ve Tankut Öktem Müze Evi ve Derneğinin kurucu ortağıdır. İki proje için belgesel hazırlamıştır.

Multidisipliner çalışan sanatçı diyalog kurma aracı olarak fotoğraf, video, yazı dilini de sergilerinde kullanmaktadır.

Oylum Öktem İşözen’in Moda ve heykel alanında yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :