"Hatırlamak ve Anlatmak İçin Şehre BAK"
"Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK", 2013 yılında Türkiye'nin birbirine uzak dört şehrinden gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen bir kültürel işbirliği ve sanatsal üretim projesi.
Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir'den gençler birlikte çalışarak, bu şehirlerden farklı hikâyeleri film ve fotoğraf projeleri aracılığıyla kayda geçirdiler. Bir yıllık ortak bir çalışmanın sonucu olan ve 11 projeden oluşan BAK sergisinde, şehrin hafızasına mekânlar ve sesler üzerinden tekrar bakmamızı öneren, toplumsal hafızada yer eden meselelere kişisel hikâyeler üzerinden yaklaşan, kamusal alan ve şehirlerin bugününe odaklanan film ve fotoğraf çalışmaları yer alıyor.
Sergi, Ocak-Nisan 2014 süresince İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Batman ve Çanakkale'de izleyiciyle buluşuyor.
İstanbul
24 Ocak – 16 Şubat 2014
Açılış: 23 Ocak 2014 Perşembe 18:30
DEPO Tütün Deposu. Lüleci Hendek Caddesi. No.12 Tophane – İstanbul
Diyarbakır
8 – 26 Şubat 2014
Açılış: 8 Şubat 2014 Cumartesi 15:00
Sümerpark Amed Sanat Galerisi İstasyon Caddesi. Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi. Şehitlik – Diyarbakır
İzmir
22 Şubat – 16 Mart 2014
Açılış: 22 Şubat 2014 Cumartesi 18:00
Fransız Kültür Merkezi Cumhuriyet Bulvarı. No: 152 Alsancak – İzmir
Batman
3 – 16 Mart 2014
Batman Gençlik ve Kültür Evi Sağlık Mahallesi. Komando Caddesi. Eski Tekel Binası. Batman
Açılış ve Filmlerin Gösterimi: 28 Şubat 2014 Cuma 19:00
Yılmaz Güney Sinema Salonu Turgut Özal Bulvarı. No: 262 Batman
Çanakkale
22 Mart – 13 Nisan 2014
Açılış: 22 Mart 2014 Cumartesi 17:00
MAHAL Fevzipaşa Mahallesi. Çay Kenarı Sokak.No:159 Çanakkale
Ortaklar ve Destekçiler:
Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen proje kapsamındaki eğitim programları, Geniş Açı Proje Ofisi (GAPO) ve docİstanbul - Belgesel Araştırmaları Merkezi ile işbirliği içinde kurgulandı.
2007'de kurulan docİstanbul – Belgesel Araştırmaları Merkezi, belgesel sinemanın geçmişi, bugünü ve yarınına odaklanarak, tüm açılımları ile ilgilenen ve özellikle de Türkiye'de yaratıcı belgesel sinemanın tanınması, anlaşılması ve de üretilmesi için çalışan bir araştırma, eğitim, politika ve iletişim merkezidir.
Geniş Açı Proje Ofisi (GAPO), Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi (1997-2006) sürecinde kazanılan deneyim ve bilgi birikimiyle fotoğraf alanında başka projeler gerçekleştirilmek amacıyla 2007 yılında kuruldu. Organizasyonal ve küratoryal bir ekip olan GAPO, ulusal ve uluslararası sanat kurumlarıyla işbirliği içinde sergiler, atölyeler, eğitim programları düzenlemek ve yayınlar yapmanın yanı sıra fotoğrafçılara danışmanlık hizmeti v erir, gezici sergiler ve paralel etkinliklerinin koordinasyonunu yapar ve fotoğraf alanında ileri seviyede kurslar düzenler.
BAK projesi Charles Stewart Mott Vakfı, Açık Toplum Vakfı, İsveç Başkonsolosluğu ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından destekleniyor.
Katkıda bulunanlar:
Nikon – Karfo Karacasulu, Sigma – Foto Pro Fotoğraf Malzemeleri, Erkayalar Fotoğrafçılık, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi ve Amed Sanat Galerisi, Diyarbakırevi, Diyarbakır Mona Kahve Evi, Batman Kültür ve Sanat Derneği, Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sinema Salonu, Batman Valiliği Gençlik ve Kültür Evi, Çanakkale Mavitay Çocukların Kültür Evi, Çanakkale Mahal, Çanakkale Yalı Hanı, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Tepekule Kitaplığı, Ermenistan Türkiye Sinema Platformu, Nar Photos, Bir Zamanlar Yayıncılık, İstanbul DEPO.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.