Istanbul Concept Gallery, 29 Ocak 2022 tarihine kadar ressam Coşkun Sami’nin “Sumerki" isimli kişisel sergisinde Sami'nin son dönem resimlerinin yanı sıra "Eksiklopedi" serisinden bir desen seçkisine de ev sahipliği yapıyor.
Sumerki sergisi, ismini Rus şair Osip Mandelştam'ın 1917 devriminin başlangıcının birinci yıldönümünde yayımlanan "Özgürlüğün Alacakaranlığı" şiirinden ödünç alıyor. Rusça'da "alacakaranlık" anlamına gelen "Sumerki" kelimesi, şafaktan önceki ışık belirsizliğini de tarif eder. Mandelştam'ın şiirindeki kapalı, çelişkili ve enigmatik dil, totaliter bir iktidara yol açacak olayların güzellemesi midir yoksa onun kaderine de damgasını vuran dönemdeki gelişmeler karşısında duyulan karamsarlığı mı ifade eder, halen tartışma konusudur. Yazar China Mieville'e göre: "Belki de ufuktaki parıltı, ne ani şafaklara ne de uzun süren gün batımlarına aittir; sürüncemeli, esas bir muğlaklıktır. Böyle bir alacakaranlığı hepimiz bildik ve tekrar bileceğiz.”*
Sumerki, 2021, TUYB, 85x140cm
Sanatçı Coşkun Sami'nin odak noktasında tarih ve zaman perspektifinin belirsizliği ve kararsızlığı olduğu kadar, bireysel planda geleceğe ilişkin endişeler de yatmaktadır. Ressam neyin geçici, neyin kalıcı olduğu ve geleceğin ne olabileceğine dair yorumlarıyla izleyiciyi muğlak, belirsiz bir yolculuğa şu sözlerle davet ediyor: "Ağırlıklı olarak görsel sanatlarla meşgul olduğum düşünülürse; işaretler, görüntüler ve bir dereceye kadar da resim sanatı hakkında bir şeyler bilmeliyim diye varsayılır. Örneğin: Gölge, ışığın eksikliğidir. Ancak geçmişin gölgelerinden koparılıp tekrar bize dönen görüntülerin aydınlandıkları anlamına gelmez. Bunlar, çoğunlukla kompozisyon şeması için uygun, kolay taslaklara dönüşebilen boş göstergeler olarak belirirler. Yine de bazıları hala duygusal bir değer taşıyor ve meydana geldikleri anlardaki koşulları anlamaya çalışırsanız sizi incitebilirler.
Unutulmuş, 2021, TUYB, 140x100cm
Belki de bu anlar, Jung'un tutkuyla araştırdığı "Derinliklerin Ruhu"nun damgasını vurduğu o belirsiz ve arkaik zamanlara kadar uzanıyor ve belki de o zamanlar aslında hiç bitmedi. Alacakaranlıkta perspektifin ve ufuğun kayboluşu, gidilmesi gereken yola dair birden fazla seçeneğin olduğu anlamına da gelir. Yaptığımız her seçim, çizdiğimiz her harita doğru olmayabilir ama yine de cesaretimizi toplayıp bu yolculuğa çıkmalıyız."
Tehçir, 70x100cm, Kağıt üzerine mürekkep, 2021
* China Mieville, "October: The story of the Russian Revolution", London ; Brooklyn, NY: Verso 2017, s.3
Tuval üzeri yağlıboya ve kâğıt üzeri mürekkep ile üretilmiş eserlerden oluşan “Sumerki" sergisi, Istanbul Concept Gallery’de pandemi koşullarına uygun düzenlemeye göre 29 Ocak 2022 tarihine kadar randevu alınarak gezilebilir.
Villa Illuminati (Eksiklopedi serisi), 2007-2021, kağıt üzerine mürekkep, 27x35cm
*
Coşkun Sami Hakkında:
1973, Bulgaristan doğumlu Coşkun Sami; Mimar Sinan Üni. Güzel Sanatlar Fak. Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı bölümde yüksek lisansını gerçekleştirmiştir. Çeşitli karma sergilere katılmış, şiir kitapları, tiyatro afişleri ve dergiler için illüstrasyonlar yapmıştır.
Resimlerinde mimari ve tarihsel referanslara yer verirken aynı zamanda formalist resmin şablonlarına da ilgi duymaktadır. Desen ağırlıklı oluşum sürecini destekleyen minimal paleti, resimsel ve biçimsel değerlere yönelik bir çabayı görünür kılar. Doğaçlama ile figürasyon arasında dolaşan çalışmalarında sıklıkla yakın geçmişin unutulmuş, terk edilmiş mimari mekanları veya bazı modernist yapıtlarını kullanmaktadır.
Kişisel Sergiler
2021 – “Envanter”, Galeri Soyut, Ankara, TR
2015 – “Playing Backwards”, The Other Art Fair solo stand, Londra, UK
2013 – “Kontrat”, Mabeyn Gallery, İstanbul, TR