İstanbul Yaz Sergisi
Türkiye'nin en geniş "katılıma açık" sergisi olarak tasarlanan, yaşayan tanınımış, genç, öğrenci, umut vaadeden herkesin eserlerinin bir arada görülebileceği "İstanbul Yaz Sergisi", Sanat Limanı olarak bilinen Antrepo 5'de, 8 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında ziyertçileriyle buluşuyor.
Birden çok amaca hizmet eden sergi, isim yapmış sanatçılarla, genç soluklar arasında hiyerarşi oluşturmayan demokratik bir sanat ortamı yaratarak deneyimli ve genç isimleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bunun yanı sıra yerli ve yabancı koleksiyonerlerin, galerilerin ve küratörlerin yeni keşifler yapmasına olanak sağlayacak bir platform yaratmak hedefleniyor. Ayrıca yurtdışından gelen çağdaş sanat uzmanları, seminerler ve tartışmalar ışığında sergi ortamıyla çağdaş sanat piyasasının daha da gelişmesi ve çeşitlenmesi amaçlanıyor.
"Sanatta Demokrasi" hedefiyle düzenlenen serginin mimarlık bölümünde, Türkiye'nin yapılı çevresinin oluşumuna katkıda bulunan mimar ve tasarımcıların önemli eserleri sergileniyor. Serginin mimarlık bölümünün küratörlüğünü de üstlenen, mimari teorisyen ve eleştirmen Gökhan Karakuş, sergilenen eserlerin seçiminde, İstanbul, Türkiye ve bölgenin içinde bulunduğu önemli mimari gelişim süreci hakkında genel fikir veren eserlerin değerlendirildiğini belirtiyor.
İstanbul'da çalışan birçok önemli mimarın eserleri arasında çeşitli maketler, çizimler, fotoğraflar, baskılar ve eskizler yer alıyor. Richard Rogers tarafından tasarlanan ve Levent'e yapılması planlanan bir kulenin taslağı, Ishtiaq Rafiuddin ve Henrik Schulte tarafından, Taksim meydanının altına yapılması planlanan bina hakkındaki ütopik teklif, Cem Kozar ve Işıl Ünal'ın, artık var olmayan tarihi yapıları içeren Hayal-et Yapılar projesinin dijital görselleri, mimarların İstanbul için geliştirdiği çeşitli projeler arasında yer alıyor. Mimari bölümde sergilenen eserler, İstanbul Yaz Sergisi'nin sanatı daha geniş kitlelere ulaştırma hedefi doğrultusunda, sanat eseri olarak koleksiyoner ve ziyaretçilere sunulurken hala mimari gelişimin önemli bir parçasını temsil eden el çizimi görseller de görücüye çıkıyor. Cengiz Bektaş, Sema Topaloğlu, Yıldırım Kocacıklıoğlu, Mehmet Kütükçuoğlu, Ertuğ Uçar, Kerem Erginoğlu, Kaya Arikoğlu, Arzu Nuhoğlu ve Arif Özden'e ait eskizler, bu mimarların çizim yeteneklerini ortaya koyuyor.
Ziyaretçiler aynı zamanda mimarların çalışma süreçlerini gösteren eserleri görme ve satın alma şansına da sahipler. Şanal Mımarlık'tan Alexis Şanal ve Murat Şanal, KolMac'tan Şulan Kolatan ve William MacDonald, Uras + Dilekçi Architects'ten Emir Uras, Durmuş Dilekçi, Fikret Sungay ve Salih Küçüktuna ile Nazli Gönensay, Gökhan Avcıoğlu, Nilufer Kozikoğlu, Superpool, Tanju Özelgin ve Nevzat Sayın'a ait çalışmalar, bu mimarların çalışma süreçlerini anlatan zengin bir görsel anlatım sunuyor.
243 yıldır, her yıl yaz aylarında düzenlenen ve dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri sayılan The Royal Academy Summer Exhibition ile aynı anlayış ve hedeflerle, Kraliyet Akademisi'nin de izni ve katkılarıyla gerçekleştirilen İstanbul Yaz Sergisi, yaşayan, tanınmış ve alanında yetkin sanatçılarla umut vadeden genç yetenekleri tek bir çatı altında, hiyerarşiden arındırılmış bir ortamda buluşturuyor. Aynı zamanda sergi formatında çok fazla görünürlük kazanmayan sanatın bir diğer alanı mimarlığa da alan açıyor. Bu yıl ilki gerçekleşen İstanbul Yaz Sergisi ile ileriye dönük büyük bir adım atan İstanbul Yaz Sergisi organizatörleri, sanatta demokrasinin sadece sanatçılara ve eserlerine eşit uzaklıkta durmak olmadığını, sanat izleyicisinin bu eserlerle buluşma ve onları sahiplenme hakkının da korunması gerektiği bilinciyle yol aldıklarını ifade ederken, eser çeşitliliği bakımından zengin ve ulaşılabilir seçkiyle, Türk çağdaş sanatına yeni bir söylem ve bakış açısı kazandırmayı hedefliyorlar.
Onursal Başkanlığı'nı Royal Academy CEO'su Charles Saumarez Smith ve yine Royal Academy Trustee'si Lady Judge Thomas yapacağı sergi, Türk sanat dünyasının en tanınmış yıldızlarının, umut vadeden sanatçılarla beraberce eserlerini sergiledikleri bir ortam yaratmak, ilk defa alım yapacak bir sanat severle büyük bir koleksiyoncuyu aynı ortamda buluşturmak, sanat piyasasını fiyatta ve yaratıcılıkta çeşitlilik sunarak geliştirmek ve Türk çağdaş sanatını Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmayı da amaçlıyor.