Jan Fabre “Saflık Dizlerinin Üstünde”

mimarizm.com / 12 Ocak 2021
PİLEVNELİ'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı Jan Fabre’nin kişisel sergisi 14 Ocak - 20 Şubat 2021 tarihleri arasında PİLEVNELİ Dolapdere'de ziyaret edilebilir.

Jan Fabre, "Purity on its knees", 2015

PİLEVNELİ, kendi jenerasyonunun en etkili ve çok yönlü sanatçıları arasında sayılan Belçikalı görsel sanatçı, tiyatro sanatçısı ve yazar Jan Fabre’nin kişisel sergisine ilk kez ev sahipliği yapacak. “Saflık Dizlerinin Üstünde” başlıklı sergide Jan Fabre’nin en önemli serilerinden “Belçika Kongosu’na Saygı”dan eserleri yer alacak. Sergi, 14 Ocak - 20 Şubat 2021 tarihleri arasında izlenebilecek. 

Jan Fabre, 20 yılı aşkın kariyerinde alışılmışın dışında pek çok materyal kullanarak ortaya koyduğu eserlerinin yanı sıra yaratıcı performanslarıyla da ilgi çeker. Dünyanın birçok yerinde sergilenen, Hollanda, Fransa, İtalya, Rusya ve Kore’de kalıcı müze koleksiyonlarında eserleri bulunan sanatçı, mücevher böceği kınkanatlarından oluşturduğu mozaiklerinde çalkantılı konulara odaklanır. Jan Fabre bu tekniği Belçika Kraliçesi tarafından özel olarak komisyon edilen ve Brüksel’deki Kraliyet Sarayı’na yerleştirilen eserinde ilk kez kullanmış ve yakın zamanda da aynı materyalden oluşturduğu eserleriyle St. Augustine Kilisesi’nin sunağına Rubens, Jordaens ve Van Dyck gibi Flaman ustaların bıraktığı izleri takip etmiştir. Doğanın görsel cazibesinden faydalanan, resim, duvar heykeli ve mozaik karışımı bir teknik tanıma sahip olan bu eserlerin her birinde Jan Fabre ayrı bir hikaye anlatır. “Kongo” serisi başlığı altında ayrıca üç boyutlu heykeller de üreten sanatçı, doğal döngü içerisinde yaşamını yitirmiş hayvanların kalıntılarına kendi yorumunu katarak onları mitolojik ve neredeyse put benzeri heykellere dönüştürür.

Mücevher böceği kınkanatlarından oluşan mozaikleri ve heykelleriyle Fabre kalıplaşmış sembolleri sorgular. Eserlerin arka planında bulunan hikaye örüntüsü ise sığ yorumların aksine son derece derin bir eleştiri içerir. Geçtiğimiz yıl alevlenen ırkçılık karşıtı eylemler de göz önünde bulundurulduğunda, Jan Fabre’nin 2001’de Kraliyet Sarayı’na yerleştirilen ‘Heaven of Delight’ isimli eseri ve 2011 yılında ürettiği “Kongo” serisiyle ülkesinin karanlık tarihini gün yüzüne çıkardığına değinmek gerekir. Seride sanatçı, kendi ülkesi başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin kolonyalizm ve emperyalizm uğruna sömürdüğü Afrika topraklarına bir saygı duruşunda bulunur. Fabre’nin eleştirisi, eserlerinin görsel kurgusundan, kullanılan teknik ve materyale kadar yansır. Birçok kültürde mistik anlamlar taşıyan, geleneksel takılar yapmak için kullanılan, yaşam ve ölüm arasındaki köprüyü, doğanın ebedi döngüsünü cisimleştiren kutsal Mısır böceği kınkanatları seçimi de yine aynı eleştirel amacı taşır. 

Milyonlarca mücevher böceği, parıldayan yapılarıyla izleyiciye var olmayan bir bölgeyi, ‘Cennet’ ve ‘Belçika Kongosu’ arasında bir yeri tanıtır. Jan Fabre, uzaktan göz kamaştıran, yakından irkilten mozaiklerinde yalnızca ekonomik kâr için suç işleyen ve buna önayak olan 19. yüzyıl Belçika sanayicilerinin logolarını ve ürünlerini tasvir eder. Belçika Kongosu ve dolayısıyla ülkesinin kolonyal geçmişini tüm insanlık karşısında hassasiyetle açığa vurur; milyonlarca Kongolunun köleleştirilmesini, sömürgeci zihniyetin açgözlülüğünü, bir ülkenin zenginliklerinin olabildiğince ve yok olana kadar çalınmasını… Arka plandaki tüm yerel tarihi, eleştiri, vahşet ve kötü emelleri, sembollerden, ikonografiden, alışılmışın dışında materyallerden sıkça faydalanarak güçlü, eleştirel ve sanatsal bir forma dönüştürür. 

Jan Fabre bugün, insanın sahip olduğu şeyleri kaybetmemek ve bencil güdüleri uğruna istediklerine ulaşmak için yapabileceklerinin anımsatıcısı, geçmişte yaşananların eleştirmeni ve ülkesinin işlediği günahları cesurca ve tüm netliğiyle hatırlatan bir değer olarak yaratımını sürdürüyor.
 

“Gece Günlüğü” PİLEVNELİ-Doğan Kitap iş birliğiyle yayımlandı

Yazar kimliğiyle de tanınan Jan Fabre’ın otobiyografisi olarak tanımlanabilecek, 1978-1984 ve 1985-1991 yılları arasında gün gün sanata, hayata, gündelik yaşantısına, ilişkilerine dair kaleme aldığı notları “Gece Günlüğü” adıyla Türkçede de okurla buluşacak. Sanatçının iki ciltten oluşan kitabı PİLEVNELİ ve Doğan Kitap iş birliğiyle sergiyle eş zamanlı olarak yayımlanacak.

Aynı zamanda tiyatro topluluğu Troubleyn’in kurucusu olan Jan Fabre’ın “Gece Günlüğü” adlı kitabından yola çıkarak kendi gelişimini farklı hacimlerde ele aldığı tek kişilik oyunu “Gece Yazarı” ise İtalya, Rusya, Fransa, Sırbistan, Belçika, Litvanya, Hırvatistan ve Slovenya gibi pek çok ülkede sahnelenmiş ve kısa zamanda üç önemli uluslararası tiyatro ödülüne layık görülmüştür. Sanatçının “Ölüm Meleği” adlı tek kişilik oyunu ve dans prodüksiyonu ise 2006’da 15. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali ve 4. Tiyatro Olimpiyatları kapsamında İstanbul’da tiyatro severlerle buluştu.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :