Hayy Açık Alan, 25 Ocak – 9 Mart 2019 tarihleri arasında Yıldız Çintay’ın Kent Müellifleri sergisini ağırlıyor.
Kent Müellifleri sergisi, ilki 2018 yılı Mayıs ayında Studio-X Istanbul’da gerçekleştirilen serinin devamı niteliğinde. İlk sergi bir dönem İzmir’in kentsel belleğinde yer almış ve bugün görselleri sosyal medyada çokca paylaşılan yapıları konu ediniyordu. Topluluk, Hayy Açık Alan’da açacakları sergide bu referanslardan; eski Konak yaya üst geçidini ve İzmir’in peyzajına yayılmış olan Palmiye ve Okaliptüs ağaçlarını hatırlıyor, resimliyor.
Özgür Demirci, From the Silver Screen to Soccer Field , 2016
1977 yılında Belediye Başkanı İhsan Alyanak döneminde açılarak Konak sahilyolu ile Kemeraltı’nı birleştiren ve 1993 yılında Belediye Başkanı Yüksel Çakmur döneminde kaldırılan üst geçit bugün Menemen’de yer alıyor. Sergide Konak Meydanı çevresinin nasıl yaşandığı ve hatırlandığı geçite ait eskizler ve notlar eşliğinde paylaşılacaktır. Farklı sebeplerle İzmir’e getirilen ve kente yayılmış olan iki ağaç; Palmiye ve Okaliptüs’e ait kısa bilgiler ve eskizler de serginin ikinci bölümünü oluşturuyor. Toplumsal bellek üzerine üretilmiş İzmir’den misafir projelerin ve yayınların da dönüşümlü olarak misafir olacağı sergi 9 Mart 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Adını Basmane’deki Yıldız Sineması’ndan alan Yıldız Çintay Sanat Topluluğu 2016 yılında kuruldu. Topluluk toplumsal hafıza ve mekan temsilleri üzerine çalışan bir grup sanatçıdan oluşmaktadır.
Yıldız Çintay Sanat Topluluğu: Nisan Güven, Aslıhan İkiz, Metehan Özcan, Müşerref Şerifaki, Serap Tok, Hazal Turgut, Yahya Yazı
Misafir Sanatçı ve Gruplar: Özgür Demirci, Sultan Gökdemir, Güven İncirlioğlu, Emre Yıldız
Yıldız Çintay, 2018
Teşekkürler:
APİKAM, Cenkhan Aksoy, Gizem Akkoyunoğlu, Çiğdem Asatekin, Özgür Demirci, Ali Kemal Ertem, Monitor, Peri Sharpe, Derya Öncül, Özgür Özakın, Çağlar Öztürk, Muzaffer Ceyhan Yerlikaya, Berfo & Naciye ve Piyaleoğlu Han komşularımız.
Hayy Açık Alan hakkında
Hayy Açık Alan, İzmir’de Kemeraltı’da Piyaleoğlu Han içinde yer alan, kâr amacı gütmeyen bağımsız bir sanat alanıdır. Güncel sanatı odağına alır ve farklı disiplinlerle kolektif düşünme ve üretme pratikleri içinde sergi, performans, workshop, konuşma, okuma, dinleme etkinlikleri düzenler. Tüketime değil; üretime, anlatmaya değil; dinlemeye ve deneyimlemeye alan açmayı amaçlar. Üretimini, kültür ve sanatın merkezi dışında varsayılan şehirlerde gerçekleştiren yaratıcı zihinlerin, kolektiflerin, inisiyatiflerin, üretenlerin biraraya geldiği bir ortam kurgular. Görsel sanatlar, mimari, edebiyat, sinema, yazın, eleştiri, sanatçı hakları ve bitki bilimi gibi farklı konuların ilgililerini, bilgi ve birikimlerini paylaşmak üzere biraraya getiren aracılık eden bir yapısı vardır. Temas kurma, birlikte üretme motivasyonu ile hareket eder. Hayy Açık Alan, sanata ve paylaşıma dokunması koşulu ile her disipline açıktır.