"Köklere Dönüş"

mimarizm.com / 21 Ağustos 2014
"Köklere Dönüş"


Michal Lagowski, Jagna in Memoriam [Jagna'nın Anısına], 2011 (dijital baskı)


Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, SALT Ulus'ta gerçekleşen "Köklere Dönüş" sergisinde, sanatsal pratiklerinde kırsalı inceleyen Fatma Bucak, Honorata Martin, Michal Lagowski, Krzysztof Maniak, RUTA, Daniel Rycharski ile Slavs and Tatars'ın işleri yer alıyor.


Sanayi Devrimi sonucunda büyükşehirlere göçenler arasında, eğitim almayı ve sanat ortamında üretim yaparak var olmayı amaçlayan sanatçılar da vardı. Ancak, son dönemde özellikle Polonya gibi Avrupa ülkelerinde kısmen de olsa tam tersi istikamette bir eğilim söz konusu: büyükşehrin şartları, mali yükleri ve hatta kimine göre homojenliğinden bağımsızlaşmayı isteyen bazı sanatçılar, pratiklerini geliştirmek üzere doğup büyüdükleri köy ya da kasabalara dönmeye başladı.

Halk kültürü ile zanaat, tarım, ekoloji ve "faydalı sanat" kavramının sanatsal pratikte gitgide artan şekilde araştırılıp benimsendiği bu dönemde, kurumsal yapılar ve piyasanın baskısından uzağa odaklanmak birçok sanatçıya anlamlı geliyor. "Güncel halk sanatı" olarak tasarlanan ya da aslen öyle olan bu tür sanatsal ifade biçimleri, toplumların kırsal kökenlerine dair mevcut tartışmalara paralel şekilde değerlendirilebilir.



Michal Lagowski, Grandfather's Horse-comb [Büyükbabanın Kaşağısı], 2011 (dijital baskı)



Michal Lagowski, Return of the Scapegoat [Günah Keçisinin Dönüşü], 2010 (dijital baskı)


Himayeci ve seçkinci avangart sanat stratejilerini reddeden "güncel halk sanatı", rustik sanat üretimi için yeni bir yol geliştirmeye girişiyor. Artık, sanatçılar kırsalın pastoral imgeleri yerine, kırsalı modernize etmenin yarattığı gerçek sorunlarla ilgileniyorlar. Modernite karakterine karşı sanatsal bir tepki olan bu estetik anlayışı, moderniteyi gelenek, etnik köken ve sadelikle harmanlıyor.

Köklere Dönüş, sanatsal pratiklerinde kırsalı inceleyen Fatma Bucak, Honorata Martin, Michal Lagowski, Krzysztof Maniak, RUTA, Daniel Rycharski ile Slavs and Tatars 'ın işlerini, Anadolu kırsal kültürünün göbeğindeki bir büyükşehirde; başkent Ankara'da bir araya getiriyor.


         
Slavs and Tatars, Mother Tongues and Father Throats [Ana Diller ve Baba Boğazlar], yün, iplik, 300x500 cm, 2012. Centre Pompidou'nun (Paris) izniyle.



Fatma Bucak, Melancholia II: Esso, 2010 (dijital baskı)



Fatma Bucak, Melancholia II: Padre II, 2010 (dijital baskı)


Sergi, Varşova Modern Sanat Müzesi ile yapılan ve maneviyat ile teolojiye ilişkin sanatsal ifadeleri araştıran bir işbirliğinin ilk programı. Bu dört aylık işbirliği, gelecek Kasım ayında SALT Galata'da bir sergi ve SALT Beyoğlu 'nda bir dizi etkinlikle tamamlanacak.

Polonya'da köleliğin kaldırılmasının 150. yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilen "Köklere Dönüş", Lukasz Ronduda'nın (Varşova Modern Sanat Müzesi) küratörlüğünde ve SALT'ın işbirliğiyle hazırlandı.
 
Polonya Ulusal Kültür ve Miras Bakanlığı tarafından desteklenen proje, Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yıldönümü kutlamaları münasebetiyle 2014 boyunca sürecek kültür programları kapsamında gerçekleştiriliyor.


Köklere Dönüş, 11 Eylül - 2 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara, SALT Ulus'ta izlenebilir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :