"Limitler ve Hatalar" Sergisi Hayatımızdaki Sınırları Sorguluyor

mimarizm.com / 15 Ağustos 2011
"Limitler ve Hatalar" Sergisi Hayatımızdaki Sınırları Sorguluyor

Avusturya'nın Graz kentindeki ESC Im Labor sanat galerisinde, 3-17 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek olan "Limitler ve Hatalar" (Limits & Errors) sergisi, genç sanatçılar İsmail Eğler ve Adnan Mujadzic'in video, interaktif ses enstalasyonu, dijital illüstrasyon ve desen gibi farklı güncel mecraları kullandıkları işlerinden oluşuyor.

 

Sergideki çalışmalar, fiziksel sınırlılığın yanı sıra özellikle zihinsel sınırlılıklara göndermede bulunuyor. Limitlerin, yaşamımızı sürdürmemiz için gerekli olmasına karşın vizyonumuzu engellediği savından yola çıkan Eğler ve Mujadzic, kullandıkları çeşitli metaforlarla, sınırlılıkların motive edici ve dejenere edici taraflarını değerlendiriyor.

"Limitler ve Hatalar" sergisi izleyiciyi, hem kendi sınırlarını sorgulamaya hem de bulunduğu sistem içindeki konumu üzerine düşünmeye çağırıyor. Sanallık kavramını da ele alan sergi, bu bağlamda sosyal hayatımızda yaşanan değişimlere odaklanıyor: Sanallıktan doğan ironik durumlar, sanallığın bizi nasıl bir alana sürüklediği, postmodern yaklaşımların oluşturduğu kafa karışıklıkları ve merkez-çevre ilişkisi...

İsmail Eğler sergiye, "Heart&brain", "The Platform", "Cubicals" ve ";" çalışmaları ile katılırken, Adnan Mujadzic "Number 404" çalışmasıyla etkinlikte yer alıyor.

Metaforik bir dille çözümlediği "Heart&brain" çalışmasındaki tuval ve çerçeve kullanımı ile galerilere karşı eleştirel tavrını sergiliyen Eğler, "The Platform"da izleyiciye ses yoluyla ulaşmayı amaçlıyor. Sesin şiddetinden en etkili biçimde yararlanılan interaktif çalışmada izleyici, farkında olmadığı sınırlarla buluşuyor.

"Cubicals"da, çok katmanlı bir anlam ve alan arasında sınırları süreç halinde pikseller üzerinden ele alan Eğler, sınırların, bizi oluşturduğu noktada parçalamasına kadar giden süreci gösteriyor.

İki farklı bakış açısı sunan ";", öncelikle id ve ego arasında gidip gelen ve bedende hapsolmuş insan psikolojisinin zayıflığına değinirken, izleyicinin bunun üzerine düşünmesini istiyor. İkinci etapta da, alegorik olarak doğum, öğrenme, olgunlaşma ve çatışmanın hayatımızdaki yerini sorguluyor.

Adnan Mujadzic'in "Number 404" adlı çalışması ise, ulusal sınırların insanlar üzerindeki olumsuz etkisine değiniyor.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :