The Circle tarafından, Masa Sergileri kapsamında hayata geçen ‘Selçuk Avcı, İlkeler, Takıntılar, Arzular’ Mimar Selçuk Avcı’nın son on iki aylık çalışma ve yaratım süreçlerinin arka planına ışık tutuyor. Sergi, 26 Mayıs’a kadar The Circle’da ziyaret edilebilir.
The Circle, tohumlarını attığı Mimarlık Galerisi İstanbul’un kuruluş çalışmaları devam ederken, galeri sezon programı öncesinde Masa Sergileri adı altında yeni bir sergi dizisi hayata geçiriyor. ‘Masa Sergileri’, alanında önemli eserler üretmiş mimar, mühendis ve ileride farklı mesleklerden kişileri de dahil etme hakkını saklı tutarak, davetli tasarımcıların güncel çalışmalarını izleyiciyle buluşturuyor.
‘Masa Sergileri’ fikri, galeri kurucu küratörü Pelin Derviş’in Selçuk Avcı’nın konsepte dair fikirlerini paylaşırken kendisine yönlendirdiği ilk mutfağını açacak mimarın neden kendisi olmayacağı fikri ve sorusu ile şekillendi.
Avcı'nın meslek hayatının son on iki ayına odaklanacak olan ‘Masa’, devam eden, kendi üzerine mtlanan ve değişimi kucaklayan canlı bir anlatının parçası olarak gözlemlenmeli. Gözlem süreci, onun çalışma sürecini tanımlayan üç kelime ile yapılandırıldı. Bunlardan ilki, mimar olarak aldığı eğitim ve öğretim geçmişinden, çalışmalarını yönlendiren ilkelerden türetildi; bağlama sezgisel bir tepki ile dengelenen rasyonel bir analiz fikri -yerin ruhu- program ve bu programın amaçlandığı topluluk. İlke kavramının temelinde, Avcı'nın en başından beri sahip olduğu bir tür takıntı yatıyor; binayı ya da yapılı çevreyi, ekolojisiyle etkileşim halinde olan ve mümkün olduğunca çevreye ondan aldığından daha fazlasını vererek bir denge oluşturmayı amaçlayan canlı bir organizma olarak görme fikri. Son olarak, Avcı'nın mimari yaklaşımında kişiliğini ve karakterini yönlendiren, ona şekil ve biçim veren dizginlenmemiş arzulara, ihtiyaçlara ışık tutuluyor.
Masada -ve bunun yansıması olarak duvarlarda- oluşturulan anlatı, son on iki ayın doğrusal bir görünümünü verirken Avcı'nın bir mimar olarak somutlaştırdığı diğer 'boyutları' da ortaya çıkarıyor; bir kültür oluşumunun kurucusu, mimarlığa dair ticari bir anlayış geliştiren bir 'tasavvurcu' (envisioner) ve dünyamızın inşasıyla ilgilenen bir ‘yapımcı’ (maker) olarak.
Sergi dizisi, Ömer Selçuk Baz ve Ahmet Topbaş sergileri ile devam edecek.
*
Masa Sergileri Hakkında
Masa Sergileri serisi, ziyaretçilerin kendilerini sergide yer alan mimarın çalışma ve yaratım süreçlerini inceleyen bir dedektif gibi hissedeceği ve bazen de gözlemin ötesine geçerek aktif katılım sağlayacağı bir ortam yaratmayı amaçlıyor. Bu sergi dizisi ile bir anlamda mimarların stüdyo kapıları aralanacak ve yaratım süreçlerinin ardındaki detaylar ve gerçekler ortaya çıkarılacak. Böylece kendilerinin çalışmaları, bu kez farklı bir biçimde, önceden tasarlanmadan, hazırlık yapılmadan izleyiciyle buluşacak. Mimar neredeyse 'ani bir karşılaşma' ile ziyaretçi tarafından yakalanmış, izleyici adeta spontan bir şekilde stüdyodan içeriye girdiğinde masa başında mimarı tüm doğallıyla çalışırken bulmuş olma hissine kapılacak.
Masa Sergileri, yalnızca mimarların çalışma süreçlerinin gizemini çözmekle kalmayacak; mimarlık eğitimi almış veya almamış, mimarlıkla ilgilenen herkesin bir mimarın düşünce ve çalışma sistemine dair ipuçlarını yakalamasına imkan tanıyacak.
Selçuk Avcı Hakkında
1961 yılında doğan Selçuk Avcı, İngiltere’de Bath University’den mezun oldu. Architectural Association (AA), London University Bartlett School of Architecture, Bath University School of Architecture, The Delft Technical University ve Ljubljana University School of Architecture gibi birçok üniversitede ziyaretçi öğretim görevlisi olarak ders verdi.
Sürdürülebilir tasarım alanında dünyada önde gelen Feilden Clegg Bradley Design, Energy Conscious Design Architects ve ARUP Associates gibi kurumlarda Ekolojiye duyarlı tasarım konusunda sağlam bir profesyonel deneyim edindikten sonra 1988’de Londra’da AVCI ARCHITECTS’i kurdu ve İngiltere, Türkiye, İtalya, Slovenya, Macaristan, Gana, Kongo, Nijerya, Benin, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Montenegro ve Suudi Arabistan’da birçok projeye imza attı.
2018’de ise kolektif ve işbirliğine dayalı bir etkinlik platformu ve sanat merkezi olan, mimari, şehircilik ve tasarım alanlarında multidisipliner çalışma stratejileri aracılığıyla yenilikçi düşünceyi geliştirmeyi hedefleyen THE CIRCLE’ın ortak kurucularından biri oldu.