"Masum Bir Kent: Gündelik İstanbul Üzerine Mütevazı Fikirler"
Günümüz İstanbulu'nda nesnelerin izini süren sergide, Çukurcuma'daki Masumiyet Müzesi'nden seçtikleri nesnelerin hikayelerinin peşine düşen Koç Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinin çalışmaları yer alıyor.
Açıldığı günden bu yana pek çok ziyaretçiyi ağırlayan ve son olarak Avrupa Konseyi tarafından "European Museum of the Year - EMYA" (Avrupa Yılın En İyi Müzesi) ödülünü alan Masumiyet Müzesi, yeni bir sergiye ilham kaynağı oldu.
Koç Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinin Masumiyet Müzesi'ndeki nesnelerden yola çıkarak, öğretim üyesi Ian Alden Russell'ın küratörlüğünde hazırladıkları çalışmalar "Masum Bir Kent: Gündelik İstanbul Üzerine Mütevazı Fikirler" ismiyle AnaMed'in İstiklal Caddesi'ndeki galerisinde sergilenecek.
Günlük yaşamlarımızdaki sıradan nesnelerin farklı anlamları ve ortak önemi üzerine düşündürmeyi amaçlayan "Masum Bir Kent: Gündelik İstanbul Üzerine Mütevazı Fikirler" sergisi, Masumiyet Müzesi'nden seçilen 12 nesneyi inceliyor.
Çay bardağı, saat, saç tokası gibi gündelik eşyaların hikayeleri; haritalama, illüstrasyon, fotoğraf ve kent sakinlerinden ödünç alınan objeler aracılığıyla anlatılıyor.
fotoğraflar: Community Museum Project
Amerikalı sanatçı Mark Dion'un "The Jenks Society for Lost Museums" (Jenks Yitik Müzeler Topluluğu) adına Masumiyet Müzesi'ne ithafen gönderdiği kartpostalın da yer aldığı sergi, kurguyla gerçek hayat arasındaki çizgiyi de derinleştiriyor. Sergide yer alan çalışmaların, fotoğraf sanatçısı Hasan Deniz'in İstanbul'un tarihi sokaklarında çektiği fotoğraflar eşliğinde kurgulanması, nesnelerin hikayelerinin çıkış noktası olan İstanbul'la ve kentin sokaklarıyla olan bağını güçlendiriyor.
Yapı Kredi Yayınları tarafından sergiyle eş zamanlı yayımlanacak sergi kitabı ise, Orhan Pamuk'un "Müzeler için Mütevazı bir Manifesto"sundan yola çıkarak, manifesto ve Masumiyet Müzesi üzerine denemelere yer veriyor. Ian Alden Russel, Pat Cooke, Oscar Ho tarafından kaleme alınan makalelerin yanı sıra kitapta, sergideki 12 objenin günümüz İstanbul'unda izlerinin sürülerek hikayelerinin anlatıldığı yazı ve fotoğraflar yer alıyor.
18 Temmuz - 3 Eylül 2014 tarihleri arası ziyarete açık olan sergi, kendi koleksiyonunu oluşturmak isteyenleri de harekete geçmeye çağırıyor.