Mona Hatoum, Türkiye'deki İlk Kişisel Sergisiyle ARTER'de

mimarizm.com / 06 Şubat 2012
Mona Hatoum, Türkiye'deki İlk Kişisel Sergisiyle ARTER'de

ARTER, çağdaş sanatın dünyadaki öncülerinden Mona Hatoum'u ağırlıyor. 17 Mart'ta izleyicilerle buluşacak olan "Hâlâ Buradasın", Hatoum'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi olacak.

İstanbullu izleyici Mona Hatoum'u daha önce İstanbul Bienallerinde gösterilen bazı işleriyle de tanıyor. Emre Baykal küratörlüğünde ARTER'de gerçekleşecek olan sergi ise sanatçının 1990'lardan bu yana ürettiği 30 işi bir araya getirecek ve Mona Hatoum'un sanatsal pratiğine dair kapsamlı bir deneyim sunacak. "Hâlâ Buradasın" ayrıca, Mona Hatoum'un özel olarak bu sergi için İstanbul'da ürettiği iki yeni işine de yer verecek.

Mona Hatoum'un "Hâlâ Buradasın" başlıklı sergisi, 27 Mayıs Pazar gününe kadar ARTER'de devam edecek.


Sanatçı Hakkında

Mona Hatoum, yerleştirme, heykel, video, fotoğraf ve kağıt üzerine çalışmalar gibi çeşitli ve çoğunlukla alışılmışın dışında teknikler kullanarak şiirsel, bir o kadar da politik işler üretiyor.

Hatoum'un sanatsal kariyeri, 1980'lerde ürettiği, yoğun bir biçimde bedene odaklanan video ve performans işleriyle başlar. Sanatçı 1990'lı yılların başından itibaren, izleyiciyi estetik çekiciliğiyle büyüleyen, aynı zamanda da tekinsizlik hissi ve tehlike ihtimaliyle karşı karşıya bırakan büyük ölçekli yerleştirmeler üretmeye yönelir Heykellerinde ev içine dair gündelik nesneleri, yabancı, tehditkâr ve bazen de tehlikeli nesnelere dönüştürür. Sanatçı, kendi bedeninin içine yaptığı endoskopik yolculuklardan faydalanan "Corps étranger" (1994), "Deep Throat" (1996) gibi yerleştirmelerinde, insan bedeninin kendisini de yabancılaştırır. "Homebound" (2000) ve "Undercurrent" (2004) gibi işlerinde kullandığı elektrik akımıyla hem fiziksel hem de psikolojik bir gerilim yaratır. Tehdit hissiyle sürrealist bir mizahı iç içe ören bu işler, izleyiciyi hem duygusal hem de entelektüel düzeyde içine çeker. "Sprague Chairs (DOWN TOOLS)" (2001) ve "Jardin Public" (1993) gibi daha küçük ölçekli heykellerinde ise Hatoum, kişisel çağrışımları olan bulunmuş nesneler kullanarak mahrem bir düzeyde baştan çıkarıcı ve şiirsel işler üretir.

1952'de Beyrut'ta (Lübnan) Filistinli bir aileden dünyaya gelen Mona Hatoum, Londra ve Berlin'de yaşıyor. Katıldığı grup sergileri arasında, The Turner Prize (1995), Venedik Bienali (1995 ve 2005), İstanbul Bienali (1995 ve 2011), Documenta XI, Kassel (2002), Chicago Çağdaş Sanat Müzesi (1997), New York Çağdaş Sanat Müzesi (1998), Castello di Rivoli, Turin (1999), Tate Britain, Londra (2000), Hamburger Kunsthalle, Kunstmuseum Bonn, Magasin 3, Stockholm (2004) ve Sydney Çağdaş Sanat Müzesi'ndeki (2005) sergiler yer alıyor. Son dönemde gerçekleştirdiği sergiler arasında "Measures of Entanglement" (UCCA, Beijing, 2009), "Interior Landscape" (Fondazione Querini Stampalia, Venedik, 2009), "Suspendu" (Musée d'Art Contemporain du Val-de-Marne, MAC/VAL, Vitry, Fransa, 2009-2010), "Witness" (Beyrut Sanat Merkezi, 2010) ve "Le Grand Monde" (Fundaciòn Marcelino Botìn, Santander, 2010) bulunuyor. Münih'teki Sammlung Goetz'de düzenlenen kişisel sergisi ise halen devam ediyor.

2011 yılında dünyanın önde gelen çağdaş sanat kurumlarından olan Joan Miró Vakfı tarafından verilen Joan Miró Ödülü'nün sahibi olan Mona Hatoum'un bu kapsamdaki kişisel sergisi 2012 yılında Barselona'daki Fundació Joan Miró'da gerçekleşecek.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :