Nail Payza Ölümünün 25. Yılında Yağlıboya ve Özgün Baskı Resim Sergisi

mimarizm.com / 18 Ocak 2021
Nail Payza, yağlıboya ve özgün baskı resimleri ile ölümünün 25. yılında, 26 Ocak - 21 Şubat tarihleri arasında Galeri Selvin Nişantaşı’nda sanatseverlerle buluşacak.

Nail Payza’nın uzun sayılabilecek bir aradan sonra ölümünün 25. yılında yağlıboya ve özgün baskı kompozisyonlarının yer aldığı eserleri 26 Ocak - 21 Şubat 2021 tarihleri arasında Galeri Selvin'in Nişantaşı adresinde izleyicilerini bekliyor.

Nail Payza, temel sanat bilgilerini Abidin Elderoğlu ve Arif Kaptan atölyelerinde aldı. Yağlıboya resmin yanında, özellikle 1980’li yılların sonuna doğru, özgün baskı resme yöneldi. İlk kişisel sergisini 1953’te açtı. Daha sonra yerleştiği ABD ve Kanada’da sergiler yaptı. 1974’te Türkiye’ye döndü. Asıl mesleği olan biyokimya profesörlüğünden emekli olduktan sonra 1985 itibariyle özgün baskı tekniğine yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. 1988’de Sanat Kurumu (Özgün Baskı Resim) ödülünü kazandı.

Yurtdışında açtığı sergilerden seçmeler;

1958 Saskatoon Sanat Galerisi – Saskatchewan, Kanada
1959 Regina Halk Kütüphanesi Galerisi Kanada
1963 Encores Galerisi-Buffalo, NY
1965 Lynn Kottler Galerisi, NY
1967 Guild Tiyatrosu-New York City- NY
1968 Gloria Luria Galeri – Miami, FL
1968 Avanti Galeri – New York City, NY
1968 St. Clement’s Kilisesi – New York City, NY
1983 Aston Üniversitesi Galerisi – Birmingham, UK
1984 Birmingham Üniversitesi Galerisi, UK
1985 Bloomsbury Galeri – Londra, UK
1986 Totteridge Kütüphanesi Galerisi – Londra, UK
1989 Rivardale Art Galery- NY
1993 National Association of Advancement of Science Galerisi – Washington DC

Boya resimlerinde, geometrik yoruma uyarlanmış, daha çok da soyut biçim anlayışına göre oluşturulmuş büyük renk parçaları yer alır. Buna karşılık ağaç baskı resimlerinde, Doğu efsanelerini ve Anadolu mitolojisini simgesel anlatımlar halinde yorumlama çabası ağır basar. Birbirini değişik açılardan, değişik doğrultularda kesen, ya da bir formun oluşumuna olanak veren çizgi ritmiyle, boyanın salt pentür değerini dışa vurmayı amaçlayan renksel bölmelerin mesajını, ortak bir payda altında  toplayabilen bu resimler, bizim çağdaş sanatımızda 1950’li yıllarda etkinlik  aşamasına varmış olan soyutçu biçim anlayışını, yeniden canlandırma girişimi olarak da tanımlanabilir.

Ayrıca, bu sergi kapsamında Özkan Eroğlu tarafından yazılmış, hayatını ve sanatını ele alan Nail Payza "Bütüncül Bakış" isimli bir sanatçı kitabını da Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayınlandık.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :