Nuri Bilge Ceylan Sergisi: Yolda

mimarizm.com / 21 Ocak 2025
Nuri Bilge Ceylan'ın yeni eserlerinden oluşan üçüncü kişisel sergisi Yolda 22 Ocak'tan itibaren Dirimart Dolapdere’de ziyaret edilebilir.

Gülsüm, Türkiye, 2024 Arşivsel inkjet baskı 150 x 174 cm, Ed. 6

Dirimart, Nuri Bilge Ceylan’ın galerideki üçüncü kişisel sergisi Yolda’yı duyurdu. Sergi, sanatçının daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş yeni eserlerinden oluşuyor.

Yolda bu kez, Ceylan’ın Cezayir, Çin, Hindistan, Mısır, Rusya, Türkmenistan ve Türkiye gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde çektiği portrelerden oluşuyor. Ancak bunlar istedikleri kadar birbirine benzemeyen farklı ülkelerde, farklı etnik ya da kültürel ortamlarda çekilmiş olursa olsun, kayda alınmış herkes sanki bir şekilde aynı koloninin insanlarıymış gibi görünüyorlar. Herkesi birbirine bağlayan, ortak bir noktada buluşturan belli bir duygunun varlığını hissetmek hiç de zor değil.

Bunun nedeni, Ceylan’ın bir söyleşisinde de belirttiği gibi, portrelerinde fotoğrafladığı insanların gerçek dünyalarını ortaya çıkarmaktan çok, onları kendi dünyasının kahramanları, ancak duygularıyla ulaşabildiği soyut bir gezegenin vatandaşları haline getirmeye çalışmasına bağlanabilir. Böylece her bir portre, fotoğraflanan insanların kendine has dünyasını anlamaya çalışan değil, belli bir insanlık durumunun ortaya çıkarılmasına hizmet eden bir tür aracı olur gider – tıpkı sinemadaki oyuncular gibi. Başka bir deyişle, bu fotoğraflarda gördüğümüz şey, Ceylan’ın iç dünyasından başka bir şey değildir belki de.

Sergiye eşlik eden aynı isimli video ise, yaratım sürecinin perde arkasından küçük bir kesit ortaya koyuyor ve üretim süreci ile ortaya çıkan eserleri belli bir kurguyla bir araya getirerek ikisi arasında herkes için farklı algılanabilecek bir koşutluğun kapısını aralamaya çalışıyor.

İzleyiciyi, farklı coğrafyalar arasında kişisel bir yolculuğa çıkarmanın yanı sıra insanın evrensel hikâyesine de tanıklık etmeye davet eden Yolda sergisi, 22 Ocak–23 Şubat 2025 tarihleri arasında Dirimart Dolapdere’de ziyaret edilebilir.

 

*

Nuri Bilge Ceylan hakkında

(d. 1959, İstanbul) Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi aldı. Kişisel sergileri arasında Yolda, Dirimart Dolapdere, İstanbul (2025); Inner Landscapes, Eye Filmmuseum, Amsterdam (2025); Başka Bir Yerde, İstanbul Modern, İstanbul (2023); Başka Her Şey Uzak, Dirimart Dolapdere, İstanbul (2021); Babamın Dünyası, Dirimart Nişantaşı, İstanbul (2017); Panoramik Bakış, CerModern, Ankara (2015); Bakmak Üzerine, Dirimart Nişantaşı, İstanbul (2014) ve Babamın Dünyası, Tina Kim Gallery, New York (2014) yer alıyor. Grup sergileri arasında Dirimart Sunar VIII, Dirimart İstinyePark, İzmir (2021) ve Dirimart Sunar VII: Natürmort, Dirimart Dolapdere, İstanbul (2020) bulunuyor. 1995’te Koza kısa filminin ardından

çektiği Küçük Kasaba (1997) ve Mayıs Sıkıntısı (1999) filmleri Berlin Film Festivali’nde gösterilen sanatçı Uzak (2002), İklimler (2006), Üç Maymun (2008) ve Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) filmleriyle Cannes Film Festivali’nde iki kez Jüri Büyük Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve FIPRESCI Ödülü’nü kazandı. Ceylan, Kış Uykusu (2014) filmiyle ise festivaldeki enbüyük ödül olan Altın Palmiye’ye layık görüldü. Nuri Bilge Ceylan İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :