21. yüzyıl, tekrar keşfedilen kentsel mekanlar üzerinden tanımlanan ve kent aktörlerinin kente dair söz söyleme hakkını yeniden anlamlandırdığı bir dönem. Açık Şehir sergisindeki çalışmalar da günümüz kentinin sürekli devinim halindeki açık-uçlu yapısına atıfta bulunuyor.
Pilot Galeri'nin 2016 yılındaki ilk grup sergisinde, Deniz Aktaş ve Özge Topçu’nun farklı medyumlar kullanarak ürettikleri kentsel mekan tahayyülleri, “Açık Şehir” başlıklı sergide bir araya geliyor.
Büyük ölçekli şehircilik hareketlerinin damgasını vurduğu 20. yüzyılı, içinde bulunduğumuz “kent yüzyılı” takip etmekte. 21. yüzyıl, tekrar keşfedilen kentsel mekanlar üzerinden tanımlanan ve kent aktörlerinin kente dair söz söyleme hakkını yeniden anlamlandırdığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Açık Şehir sergisindeki çalışmalar, günümüz kentinin sürekli devinim halindeki açık-uçlu yapısına atıfta bulunuyor.
Kentler ve rüyalarla kurduğumuz ilişkiyi birbirine benzeten Italo Calvino’ya göre “en beklenmedik rüyalar bile bir bilmecedir. Kentleri de rüyalar gibi arzular veya korkular kurar”. İlk defa bu ikili sergide bir araya gelen Aktaş ve Topçu da, kent-içi durumları aktarırken korku ve arzulardan besleniyorlar. Sahici kent deneyimlerinden söz edip farklı medyumlarla kurmaca mekanlar yaratıyorlar.
Deniz Aktaş bu sergi için tamamladığı çizim ve resimlerinde, kentin hafızasında yer eden travmaları insan ve mekan ilişkisi üzerinden irdeliyor. Sanatçının büyük bir titizlikle betimlediği sahneler çetrefilli, derinlikli ve dağınık bir kentin binalarına kentsel dönüşümün, zorla tahliyenin, yıkım ekiplerinin ve hatta çatışmaların bıraktığı izleri taşıyor. Aktaş’ın içinde yaşayanları yutan, boğan, sarmalayan ve görünmez kılan binaları izleyicide bir girdaba kapılma veya labirentte kaybolma hissi yaratıyor.
Deniz Aktaş, 2015, 200 x 160 cm, tual üzerine mürekkep
Özge Topçu’nun son yerleştirmeleri “Natürmort” ve “Presence II” ise, Aktaş’ın kaotik tasvirlerinin tersine, ehlileşmiş ve steril kentler öneriyor. Eserlerinde, içinde yaşadığımız dünyanın politik ve ekonomik düzenini oluşturan "sistem"lerin yapay kurgusuna odaklanan sanatçı, mutlak gerçeklik alanları yaratmaya çalışıyor. Farklı ülkelerden çeşitli modernist mimarlık örneklerini inceleyerek, bu örnekleri, farklı medyumlar kullanarak deforme edip yeniden yorumluyor. Topçu, son çalışmalarında ise, postmodern mimarlık ve kentsel tasarım örneklerini, günlük kullanım objeleriyle yeniden yapılandırarak, günümüzün “inşa etme”, “yıkma”, “yeniden yapma” keyfiliğine işaret ediyor. Böylelikle günümüzün yüceltilen ve ikonlaşan mimarlık örnekleri, günlük objelere dönüştürülüyor.
Sanatçıların kent üzerine düşünen desen, resim, heykellerden oluşan çalışmaları, 9 Şubat – 19 Mart 2016 tarihleri arasında Pilot’ta görülebilir.
Sanatçılar hakkında:
Deniz Aktaş
1987 doğumlu, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. 2010 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü bitirdi. Halen Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Plastik Sanatlar Bölümü’nde yüksek lisans yapmakta. Sanatçının katıldığı sergilerden bazıları; Mitolojiler, 3. Mardin Bienali (2015), İkinci Doğa, ODTÜ Art-16 (2015), Bir savaş nasıl hatırlanmalıdır? Cer Modern (2015), Homo homini- ya da yarını unutmak, M1886(2014), Mamut Art Project, Antrepo, İstanbul(2013), 3.Çanakkale Bienali "Amok Koşucusu" video seçkisi (2013).
Özge Topçu
1987 doğumlu, İstanbul´ da yaşıyor ve çalışıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Bileşik Sanatlar Programı’ndan mezun oldu. Ardından Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Bölümü yüksek lisans programına girdi ve öğrenimine değişim öğrencisi olarak Burg Giebchischenstein Kunsthochschule Halle Almanya 'da devam etmektedir. Sanatsal çalışmaları modernist ulus kimliği yapılandırılması ve mimari konularında yoğunlaşmıştır. Katıldığı başlıca sergiler arasında; “Locality and Global Discourses 2015”, California University School of Art, San Fransisco, USA, "İstihale Buhranı" Kişisel Sergi, Hush Gallery (2015) “İnce Ayarlı ve Çoğul”, Kuad Galeri (2015), “İkinci Doğa”, ODTÜ (2015), Sınırlar Yörüngeler 15 - 16”, Siemens Sanat(2014), Rotary Sanat Ödülü Sergisi, Finalist, Proje 4L / Elgiz Güncel Sanat Müzesi (2014), Mamut Art Project (2014) yer almaktadır.