Sergey Narazyan: Canlı Rüyalar ve Taşra Trajedileri

mimarizm.com / 09 Eylül 2019
Galeri 77, 16. İstanbul Bienali teması olan “Yedinci Kıta” kavramına odaklanarak 12 Ekim'e dek Sergey Narazyan’ın “Canlı Rüyalar ve Taşra Trajedileri” isimli İstanbul’daki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

"Trolleybus", 2019, 65x80 cm

Evren, dünya, insan ve tüm varlıkların misyonunun karşıtlıklarla dolu bir yaşamı dengeleme çabası olduğu düşünülürse sürdürülebilir bir dünyayı da mümkün kılabiliriz. İnsan tabiatın bir parçası olmayı bırakıp uzaklaştığından bu yana dünya daha çok zarar gördü. İnsanlar için daha iyi bir hayat hayal edilirken gelişimin getirebileceği zararlar iyi hesap edilmedi, öngörülemedi ve iyi hayat hayali evimizi tehdit etmeye başladı.

İçinde yaşadığımız dünyanın yeni bir yok oluş çağına girdiği konusunda pek çok bilim insanı hemfikir. Artık üzerinde yaşadığımız gezegenin insan eli değmemiş köşeleri gitgide azalırken insan yerleşim alanlarının hızla büyüdüğü ve üzerinde yaşayan nüfusun kontrolsüz genişlemesiyle şehir-doğa ayrımının gittikçe daha da bulanıklaştığı bir noktaya ulaştık ve Dünya’ya verilen zararın boyutlarını hala idrak etmiş değiliz. Yedinci Kıta, tam da zararın boyutlarını göstermek için çıkış noktasını, Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki devasa atık yığınından alıyor. Yedinci Kıta, 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor.

"After The Lightning", 2005, 65x80 cm

İnsanın kendi eliyle yaptığı yıkım sadece ekolojik boyutta değil aynı zamanda kendi hayatlarımızı yıkıyoruz. Ekonomik koşullar, savaşlar, iklim koşulları ve açlık göçe yol açıyor. Daha iyi bir yaşam hayaliyle insanlar doğdukları toprakları, evlerini, kültürlerini kaybediyorlar. Sergey Narazyan, bu perspektifle insanların geride bıraktığı boşluğu resmediyor. Bize kaybettiklerimize tekrar dönüp bakmamızı öneren Narazyan, insanın doğa karşısındaki gücü ve güçsüzlüğü üzerine etkileyici kompozisyonlar sunuyor. Şehirlere yığılan insanların taşrada bıraktığı evlerin boşaldığı, genç nüfusun yok olduğu, ıssız sokaklar ve sonsuz bir yalnızlığın hâkim olduğu manzaraları kâğıt üzerine pastelle işleyen Narazyan, eserlerini “Taşra Trajedileri” adı altında sunuyor.

Narazyan’ın, son yıllarda yaptığı çalışmaların birçoğu karşıtlık üzerine kurulu. Yaşam ve ölüm, gençlik ve yaşlılık, güç ve güçsüzlük gibi temaları, farklı figürler aracılığıyla bir fikre dönüştüren sanatçı, bir eserinde, sisli bir havada yüksek dağların arasında küçücük görünen askeri birliklere tepeden baktırarak, gözde büyütülen askerlerin içsel korkularının zayıflığını yani; gücün güçsüzlükle yürümesini gösterir. Bazen ise durağan insan figürleri kullanarak, yılların yüküyle ağırlaşan vücut duruşlarını, deneyimin bilinciyle yoğrulan bir bakışla pekiştirir. Yaşlanmanın yarattığı tahribatı ve biriken hatıraları insanla sınırlı tutmayan sanatçı, olgunlaşmış meyveleri ya da “İhtiyarlar” adını verdiği eserinde olduğu gibi bakımsız otların içinde iki eski ahşap kulübeyi resmederken, izleyeni varoluşun evrelerini düşünmeye sevk eder. Narazyan’ın eserlerinde zemin de anlama büyük katkıda bulunur. Bazen kırışık bir kumaş, bazen dalgalara benzeyen kıvrımlar, bazense doğu kilimlerinin motifleri ve ipekli kumaşlar, hikâyenin tamamlayıcı öğeleri olarak öne çıkar. Ölüm temalı bu kilim motifleri, aynı zamanda insanın ebedi yolculuğunun simgesi olarak resmedilir. Bazense sanatçı, motifleri ipek kumaşlarla kesiştirip farklı zaman kesitleri yaratır. “Kırmızı Ruj” adlı eserinde Narazyan, bu zaman dilimlerinin kesişim noktasında, yaşlanmanın bozduğu fiziksel görünümüne inat çiçekli bluz giyen kırmızı rujlu bir kadını resmederek, yeniden yaşam döngüsünü düşünmemizi ister.

"Sunset"; 2017, 65x75 cm

İnsan yerleşim alanlarının hızla büyüdüğü, şehir-doğa ayrımının gittikçe daha da bulanıklaştığı günümüzde “iyi bir hayat” hayaliyle hiç düşünmeden arkada bıraktıklarımızı ve bu uğurda yaşadığımız kadim topraklarla kurduğumuz bağın geldiği noktayı merkezine alan sergi, sanatçının birbirinden seçkin kâğıt üzerine pastel eserlerini Galeri 77’nin Karaköy’deki mekânında 12 Ekim'e dek sanatseverlerin beğenisine sunuyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :