Yılmaz Aysan: “Eskizler-Sketches”

mimarizm.com / 09 Nisan 2018
Bodrum Mimarlık Kitaplığı 13 Nisan'da Yılmaz Aysan’ın “Eskizler-Sketches” başlıklı özel sunumuna ev sahipliği yapacak.

Yılmaz Aysan'ın araştırmacı ve deneysel yorumlamalara dayanan desen, obje ve grafik çalışmaları arasından küçük bir seçkinin yer aldığı “Eskizler-Sketches” başlıklı özel sunum, 13 Nisan Cuma günü Bodrum Mimarlık Kitaplığı'nda gerçekleşecek. Kitaplığın 2018 yılındaki sanatçı buluşmalarının ilki olan bu etkinlik, tüm katılımcılara açık düzenleniyor.

Özel sunumu, 15 Nisan Pazar günü Kikkula - Mostly Paper, Gümüşlük’teki sergileme izleyecek.

Özel Sunum
13 Nisan Cuma / 18:00-21:00
Bodrum Mimarlık Kitaplığı

Sergileme
15 Nisan Pazar / 14:00-20:00
Kikkula - Mostly Paper, Gümüşlük

* * *

Yılmaz Aysan kimdir? 

Yılmaz Aysan, Türkiye’de grafik tasarım ve afiş tasarımının toplumsallığına ve yapıldığı dönemin tarihsel ve kültürel birer belgesi olarak yorumlanabileceği fikrine öncüllük etmiştir. Lise yıllarında başlayan afiş tasarımı çalışmalarını 1970-76 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki öğrenciliği sırasında politik ve kültürel afiş tasarımları yaparak geliştiren Aysan, Türkiye’de 68 kuşağı ve sonrası gençlik hareketlerindeki görselliğin ve fikirsel iletişimin çeşitlenmesinde rol almıştır.

1976-80 yılları arasında Ankara’da, başta Mimarlar Odası olmak üzere, TMMOB, Çağdaş Sahne Kültür Merkezi, Köy-Koop gibi kuruluşların afiş, broşür, dergi kapağı gibi grafik tasarımlarını yapan sanatçı, kendi serigrafi işliğinde baskılar gerçekleştirmiştir. İlk ödülünü 1981'de Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Afiş Yarışması’nda alan Aysan, ilk kişisel sergisini 1985 yılında Ankara Siyah Beyaz Sanat Galerisi’nde açmıştır. 

Mayıs 2008’de ’68 Afişleri, ODTÜ Devrimci Afiş Atölyesi'nin Öyküsü isimli kitabı Metis Yayınları etiketiyle yayımlanan Yılmaz Aysan’ın, Afişe Çıkmak 1963-1980: Solun Görsel Serüveni adlı kitabı 2013'te, İletişim Yayınları’nın 30. yılında, sanatçının özel sergisiyle okuyucuyla buluşmuştur.  

1980’den günümüze farklı malzeme ve tekniklerle geliştirdiği yöntemlerle resim, kolaj, asamblaj, döküm ve heykel çalışmaları yapan Yılmaz Aysan, güncel çalışmalarında iki ve üç boyutta ürettiği figürlerin farklı mekânsal ve aydınlanma ortamlarında çeşitlenebilen ifadelerini yorumladığı sergilemelere ağırlık vermektedir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :