Yunus Aran Anısına Karikatür Penceresinden "Kent ve Kentleşme"

18 Mayıs 2009
Yunus Aran Anısına Karikatür Penceresinden "Kent ve Kentleşme" "Mimar Yunus Aran Anısına 35. Birliktelik"in Konuşmacıları Tan Oral ve Semih Poroy, karikatür penceresinden "kenti ve kentleşmeyi" yorumluyor.              

Yunus Aran Birlikteliği tarafından 26 Mayıs 2009 Salı günü saat 14:30'da , Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Oditoryumu'nda gerçekleştirilecek olan Mimar Yunus Aran Anısına 35. Birliktelik'in  konukları, "Büyük Kentler İnsanı Özgür Kılar!.." temalı konuşmasıyla Tan Oral ve "Kentleşme ile Karikatür Arasındaki Çizgi" yi sorgulayan Semih Poroy.

Uzun yıllar çizgilerinden ödün vermeden sürdürdükleri karikatür serüvenlerindeki deneyim ve izlenimlerini, üretimlerinin ardındaki yoğun emeği, kent ve kentleşme özelinde izleyicilerle paylaşacak olan konuşmacıların kendi çizgilerinden derlenen sergi de izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Tan Oral

1937 yılında Merzifon'da doğdu. Anadolu'da çeşitli kentleri dolaşarak orta öğrenimini tamamladı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nden yüksek mimar olarak mezun oldu. Ancak yaşamını karikatür çizerek sürdürdü. Yedi yıl Karikatürcüler Derneği yöneticiliği, onbeş yıl kadar da çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kendisine, Hollanda Deventer Cartoon Festival'inde "Altın Kalem" ödülü (2001) ve Fransa St.Just-le-Martel'de "En İyi Yabancı Basın Çizeri" Ödülü (2002), Akşehir'de Nasreddin Hoca "Altın Eşek Gülmece Ödülü" (2003) ve Ankara Karikatür Vakfı tarafından da "Yılın Karikatürcüsü" Ödülü (2004), Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından "Hizmet Ödülü" (2004) ve Nokta Dergisi, halkın oyları ile "Doruktakiler" (2005)  ödülleri verildi. Çeşitli yayın organlarının yanı sıra Politika gazetesinde ve uzun yıllar da Cumhuriyet gazetesinde günlük çizgilerini yayımladı. Böyük Türkiye, Sansür, Sus ve Dinle, İstanbul, Pencereler, Yürüyenler, Yaza Çize, Bu Kitabın Kuyruğu Var ve YüzYüze adlı çizgi kitapları vardır. Şu sırada Taraf Gazetesi'nde ve serbest çizer olarak İstanbul'da vakit geçirmektedir.

Semih Poroy

1954 yılında Samsun'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıfından ayrılarak tümüyle çizgiye yöneldi. İlk karikatürleri 1975'de 'Akbaba' mizah dergisinde yayımlandı. Milliyet, Milliyet Çocuk, Milliyet Sanat, İktisat, Düşün, Demokrat, Varlık, 2000'e Doğru, Yapı gibi dergi ve gazetelerde karikatürleri yer aldı. 1977'de "Ciddiyet" başlıklı haftalık mizah sayfasında başlayan 'Cumhuriyet' çizerliği halen sürüyor. Cumhuriyet'te günlük bant-karikatürü "Harbi"yi ve bu gazetenin haftalık 'Kitap' ekinde "Feklavye" başlıklı çizgi-öykü çalışmalarını sürdürüyor. 100'ün üzerinde kitap resimleme çalışması yaptı. Karikatür üzerine birçok yazısı yayımlandı. Karikatürcüler Derneği yönetim kurullarında bulundu; 1984-85 döneminde başkanlık yaptı. Beş karikatür albümü bulunan Poroy, birçok kentte çizimlerini sergiledi. Bazı sanat kuruluşlarında ve cezaevlerinde atölye çalışmaları yaptı.
 
Yunus Aran Konferansları
Dokuzuncu yılına giren Yunus Aran Konferansları, Bilimsel Danışma Kurulunun önerileri doğrultusunda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin mimarlık-şehircilik kuram, pratik ve eğitimine, birikimlerine katkıda bulunmak ve uluslararası üne sahip kimi mimarları ulusal mimarlık ailesi ile tanıştırmak amacı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü 1999 mezunu Mimar Yunus Aran'ın (1976-2000) anısını yaşatmak için, O'nun tutku ile bağlı olduğu mesleğinde yapılacak akademik ve kamusal etkinliklerin, O'nu anmanın en anlamlı yöntemlerden biri olduğunu paylaşan ailesi ve arkadaşları tarafından düzenleniyor.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :