Karikatürün Kente Çektiği Çizgi
yapi.com.tr / Mesut Tufan
/ 27 Mayıs 2009
Genç yaşta kaybettiğimiz Mimar Yunus Aran'ın anısını yaşatmak amacıyla dokuz yıldan bu yana düzenlenmekte olan 'Yunus Aran Konferansları'nın 35.sinin konukları usta karikatüristler Tan Oral ve Semih Poray'dı. 2008 - 2009 programının son halkası olan buluşmada, Tan Oral 'büyük kentlerin özgür kılma gücü'nden, Semih Poroy ise 'kentleşme ve karikatür arasındaki ince çizgi'den bahsetti.
Büyük kentlere bir yüzük taşı gibi kusursuzluk beklentisiyle bakılmasına karşı olduğunu söyleyen Tan Oral, kentlerin de doğup büyüyen, ölen ve belki de yeniden doğan organik yapılar olduklarına dikkat çekti. Kentlerin değiştiğini ifade eden Tan Oral, ancak insanların genelde kentlerdeki fiziksel değişimden rahatsız oldukları üzerinde durdu ve "Oysa kent denilince binalar ya da yollar değil de insanlar anlaşılmalı diye düşünürüm; ve elbette insanlar da değişir" dedi. Emeği biriktiren yapısıyla kentlerin insanlara önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Tan Oral, kentin ihtiyacını en iyi kentlilerin bileceğini savundu ve seçilmiş de olsa belediye başkanlarına ve teknik insanlara olan güvensizliğini dile getirdi. Bugün gelinen noktada gecekonduların değil gökdelenlerin, sanayileşmenin değil de çevrenin sorun hale geldiğine işaret eden Tan Oral, 'mala'nın yıllardan bu yana her türlü sorunun çözümünde sihirli bir kurtarıcı gibi ortaya çıkmasını eleştirdi. Kentlerin ulaşım sorunlarına da değinen Tan Oral, görevli kişilerin her şeyin çözümünü 'hız'da aradığını söyleyerek 'kent yaşamının yavaşlatılması' çağrısında bulundu.
Tan Oral'dan sonra söz alan Semih Poroy ise yıllar önce bir yazısında karikatürü romana benzettiğini anımsatarak, romanın da karikatürün de kent kökenli disiplinler olduğunu söyledi. "Roman da karikatür de kentler oluşturur ve kentli insanı anlatır" diyen Semih Poroy, kentler olmasaydı hala masallar ve destanlar dinliyor olacaktık şeklinde konuştu. Kentleri, biraz da pullar üzerinden tanıyan bir kuşak olduklarını, bu nedenle her kentin de kendine has özellikleri olduğunu sandıklarını anlatan Semih Poroy, sergileriyle pekçok Anadolu kentini dolaştığını ve bütün kentlerin birbirine benzediğini gözlemlediğini sözlerine ekledi.
Konferans, kokteyl ile sona erdi.
Tan Oral kimdir?
1937 yılında Merzifon'da doğdu. Anadolu'da çeşitli kentleri dolaşarak orta öğrenimini tamamladı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nden yüksek mimar olarak mezun oldu; ancak yaşamını karikatür çizerek sürdürdü. Yedi yıl Karikatürcüler Derneği yöneticiliği, onbeş yıl kadar da çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kendisine, Hollanda Deventer Cartoon Festival'inde 'Altın Kalem' ödülü (2001) ve Fransa St.Just-le-Martel'de 'En İyi Yabancı Basın Çizeri' Ödülü (2002), Akşehir'de Nasreddin Hoca 'Altın Eşek Gülmece Ödülü' (2003) ve Ankara Karikatür Vakfı tarafından da 'Yılın Karikatürcüsü' Ödülü (2004), Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından 'Hizmet Ödülü' (2004) ve Nokta Dergisi, halkın oyları ile 'Doruktakiler' (2005) ödülleri verildi. Çeşitli yayın organlarının yanısıra Politika gazetesinde ve uzun yıllar da Cumhuriyet gazetesinde günlük çizgilerini yayımladı. Böyük Türkiye, Sansür, Sus ve Dinle, İstanbul, Pencereler, Yürüyenler, Yaza Çize, Bu Kitabın Kuyruğu Var ve YüzYüze adlı çizgi kitapları var. Şu sırada Taraf Gazetesi'nde ve serbest çizer olarak İstanbul'da vakit geçiriyor.
Semih Poroy kimdir?
1954 yılında Samsun'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıfından ayrılarak tümüyle çizgiye yöneldi. İlk karikatürleri 1975'de 'Akbaba' mizah dergisinde yayımlandı. Milliyet, Milliyet Çocuk, Milliyet Sanat, İktisat, Düşün, Demokrat, Varlık, 2000'e Doğru, Yapı gibi dergi ve gazetelerde karikatürleri yer aldı. 1977'de 'Ciddiyet' başlıklı haftalık mizah sayfasında başlayan 'Cumhuriyet' çizerliği halen sürüyor. Cumhuriyet'te günlük bant-karikatürü 'Harbi'yi ve bu gazetenin haftalık 'Kitap' ekinde 'Feklavye' başlıklı çizgi-öykü çalışmalarını sürdürüyor. 100'ün üzerinde kitap resimleme çalışması yaptı. Karikatür üzerine birçok yazısı yayımlandı. Karikatürcüler Derneği yönetim kurullarında bulundu; 1984-85 döneminde başkanlık yaptı. Beş karikatür albümü bulunan Poroy, birçok kentte çizimlerini sergiledi. Bazı sanat kuruluşlarında ve cezaevlerinde atölye çalışmaları yaptı.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın