Sarkis, "Yunus Aran Konferansları"nın 36. Konuğu Olacak
28 Eylül 2009
Sarkis, "Yunus Aran Konferansları"nın Konuğu Olacak
Mimar Yunus Aran'ın anısını yaşatmak ve mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak amacıyla, her yıl düzenli olarak mesleki kariyerlerini mimarlık alanıyla kesiştiren farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımıyla, Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen "Yunus Aran Konferansları"nın, 2009-2010 dönemindeeki ilk konuğu, sanatçı Sarkis Zabunyan olacak.
"İşlerimde Mimari Mekan" adlı konuşmasıyla, Yunus Aran Birlikteliği'nin düzenlediği konferanslar dizisinin 36. konuğu olan Sarkis, Birlikteliğin ilk kez İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştireceği konferansta, mimari tasarımların sanatını nasıl etkilediğini ve mimarinin eserleriyle ilgili felsefi buluşmasını, 7 Ekim'de katılımcılarla paylaşacak.
Sarkis Zabunyan
1938 yılında İstanbul'da doğan Sarkis, sanat yaşamının başlangıcında resimle ilgilenip, kısa bir süre sonra eserlerinde heykelin yanı sıra, ses ve video enstalasyonlarına odaklandı. İlk kişisel sergisini 1960 yılında İstanbul Alman Kültür Merkezi'nde açan sanatçı, Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu.
Sarkis, 1967 yılında Paris Bienali'nde Resim Dalı Birincilik Ödülü'nü kazandı. 1985'te Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı verilen Sarkis, 1992'de Fransa Kültür Bakanlığı'nın heykel dalında verdiği Devlet Büyük Ödülü'ne lâyık görüldü.
Çevresel sanat ve enstalasyon türündeki yapıtlarının yanısıra, kavramsal resimleriyle de çağdaş sanat oluşumları içinde yer alan Sarkis, Eylül ayında İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde başlayan ve 10 Ocak 2010 tarihine kadar sürecek "Site" adlı sergisinde, 50 yıllık sanat yaşamının farklı dönemlerinin örneklerini, Türkiye'deki en kapsamlı sergisiyle yeniden yorumluyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi'ndeki "Site"de, müzenin tüm mekânları birbiriyle ilişkilenen bir bütün olarak ele alınmakta. Sergi, sanatçının kendi geçmişinin izleri ile dolu, ucu bucağı olmayan bir kent gibi değerlendirilirken; Sarkis'in, sergi için seçtiği çalışmalarında, bir kentin olası mekân, figür ve olgularının bir araya gelmesiyle gelişen çok boyutlu bir diyaloğu tasarladığı izleniyor.
Sarkis, çalışmalarını hâlen yaşamakta olduğu Paris'te sürdürüyor.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın