3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi

mimarizm.com / 13 Ocak 2014
3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi

ÇEDBİK tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde Swissotel The Bosphorus'ta gerçekleştirilecek.



3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarıyla dünyaca ünlü tasarımcı, mimar ve akademisyenler yapı sektörünün yeşil dönüşümünü tartışacak.

Kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Singapur Gardens Bay'in çevre mühendisi Prof. Patrick Bellew, transparan spiral formuyla Şanghay'ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından çevre dostu Shanghai Tower'ın  tasarım direktörü Duncan Swinhoe, 1.8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı Prof. David Turnbull ve daha pek çok ünlü isim 20-21 Şubat'ta 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde!


Singapur Gardens by the Bay 


Zirvede yenilenebilir enerji teknolojileri, sürdürülebilirlik, yeşil finansman, yerel yönetimler, STK ve meslek odaları, yeşil bina değerlendirme sistemleri, malzeme-inovasyon, yapıda kurallar, teşvikler, yönetmelikler, sürdürülebilir kentler ve toplumlar gibi konulara değinilecek; Türkiye'den ve dünyadan güncel sürdürülebilir projeler paylaşılacak. Sektörde sürdürülebilirliği teşvik edecek ‘Yapıda Sürdürülebilirlik Ödülleri'nin lansmanı da bu yıl 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde yapılacak.


Ana tema: "Sürdürülebilirlik-Sınırları Aşmak"

Yapı sektörü, son yıllarda "sürdürülebilir/yeşil bina" ve "sürdürülebilir/yeşil kent" kavramlarıyla gerek ulusal gerekse uluslararası alanda performansının sınırlarını aşan örneklerle çıkıyor karşımıza. Bu çerçevede konferansın temel amacı, 21. yüzyılın başında Türkiye'de en iyinin yapılmasını teşvik etmek için ulusal ve uluslar arası alanda en iyileri bir araya getirmek;  tasarımda sınırları aşan projelerin, yenilikçi fikir ve modellerin zirve katılımcılarına ilham vermesini sağlamak.

Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Avrupa Bölgesel Ağı'nın (ERN) senelik toplantısı, 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi kapsamında ilk kez Türkiye'de... Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Avrupa Bölgesel Ağı (WGBC Europe Regional Network), Avrupa'da 30'dan fazla ulusal Yeşil Bina Konseyi'ni ve 3.500 'den fazla üye firmayı temsil eden uluslararası bir ağ. Avrupa'da bina sektörünün tüm paydaşlarını temsil eden ve Türkiye Yeşil Binalar Konseyi'nin (ÇEDBİK) de dahil olduğu bu ağın 2014 yılındaki ilk toplantısı, 20 Şubat 2014 tarihinde zirveye paralel olarak ÇEDBİK ev sahipliğinde Türkiye'de düzenlenecek.


Türkiye'nin ilk Ulusal Yeşil Bina Sertifikası'nın lansmanı

Zirve'de gerçekleşecek bir diğer önemli etkinlik ise, Ulusal Yeşil Bina Sertifikası'nın lansmanı. Bina ve yerleşimleri çevresel etkilerine göre değerlendiren sistemler, hedeflenen yeşil dönüşüm sürecinde önemli rol oynuyor.  Geçtiğimiz zirvede TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla imzalanan protokol sonrası çalışmalarına hız verilen Ulusal Yeşil Bina Sertifikası, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına destek vermeyi amaçlıyor. 100'ün üzerinde akademisyen, enstitü temsilcisi, şirket ve STK'nın katılımıyla şekillenen ve pilot proje çalışmaları devam eden Yeşil Bina Sertifika sistemine dair tüm detaylar Zirve'de açıklanacak.


"Yeşil Okullar" projesinin Türkiye ayağı zirvede tanıtılacak

Türkiye'de Yeşil Dönüşümün lideri ÇEDBİK bugüne kadar sürdürdüğü bilinçlendirme çalışmalarına bir yenisini daha ekledi ve Cape Town Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Kongresi'nde "Yeşil Okullar" anlaşmasına imza atarak Türkiye'yi projeye dahil olan 29 ülke arasına soktu. Yeşil Okullar Projesi, öğrencilerin sağlıklı, güvenli ve daha verimli binalarda eğitim alabilmesi temeline dayanan uluslararası çok paydaşlı bir proje. Projenin amacı, daha sağlıklı binalarda eğitim alan, bu sayede akademik açıdan daha başarılı, daha sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlamak. ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Duygu Erten, 18 Ekim 2013'te Cape Town'da katıldığı imza töreninde ÇEDBİK olarak uluslararası bu girişimin bir parçası olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ve bu konuda Türkiye'de liderlik ederek eğitim sektöründe yeşil dönüşümün önünü açacaklarını belirtti. Kasım ayında ABD'de yapılan GREENBUILD konferansında Hillary Clinton tarafından resmi olarak anons edilen Yeşil Okullar Projesi'nin Türkiye ayağında gerçekleşecek çalışmalar 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde açıklanacak.


Zirvenin öne çıkan konuşmacıları


Carlo Ratti, the Cloud

Dünyayı değiştirecek 50 isim arasına giren, MIT'de kurduğu ‘SENSEable' City Laboratuarında ‘Akıllı Şehirler' üzerinde araştırmalar yapan dünyaca ünlü mimar, mühendis ve aktivist Carlo Ratti; kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Singapur Gardens Bay'in çevre mühendisi Prof. Patrick Bellew; transparan spiral formuyla Şanghay'ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından çevre dostu Shanghai Tower'ın  tasarım direktörü Duncan Swinhoe; 1,8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı Prof. David Turnbull ve daha pek çok ünlü isim 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde...


Duncan Swinhoe, Shanghai Tower 


Zirvenin bu yılki heyecan verici konuşmacılardan biri de Atelier One kurucu ortağı Neil Thomas. Dünyaca ünlü sürdürülebilir mimarlık ve mühendislik projeleri gerçekleştiren ve cesaret gerektiren benzersiz işlere imza atan Thomas, 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde dünya çapında ses getiren projeleriyle dinleyicilere ilham verecek.


Neil Thomas

Alanının en başarılı mimar, sanatçı ve tasarımcılarıyla işbirliği yapan Neil Thomas'ın öne çıkan projeleri arasında; Londra 2012 Olimpiyatları Açılış Seremonisi, Chicago Millenium Park'taki çarpıcı Anish Kapoor Cloud Gate heykeli ve Mark Fisher'la birlikte tasarladığı, U2'nun hasılat rekoru kırarak tarihe geçtiği 360 Dünya Turnesi'ndeki 'The Claw' (Pençe) adı verilen dünyanın en yüksek sahnesi de var.


The Cloud Gate

Sanat galerilerinden konser salonlarına, köprülerden konut projelerine, şehirlerin ikonu haline gelen heykellerden U2, Metallica, Rolling Stones ve Take That gibi müzik gruplarının sahne tasarımlarına kadar pek çok farklı projede imzası bulunan Neil Thomas, İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in tahta çıkışının 60. yılı kutlamaları 'Queen's Diamond Jubilee'deki sahne tasarımını da yapmıştı.

Tüm projelerine estetik, verimli ve iddialı mühendislik çözümleri getiren Neil Thomas, en az kaynağı tüketerek en verimli yapısal çözümleri bulmaya çalışıyor. Sürekli yeni materyal, sistem ve yapım yöntemleri araştırarak enerji tüketimini azaltmak ve zararlı emisyon seviyelerini düzenlemek için çalışan Thomas, tasarım ekipleriyle beraber yeni teknolojileri, çevreye daha duyarlı projeler hayata geçirmek için kullanıyor.

İngiltere'nin en yenilikçi proje ve inşaat mühendislik şirketi Atelier One'ın kurucusu Neil Thomas aynı zamanda Yale'de konuk profesör ve yakın zamanda kendi imzası olan sıra dışı projelere yer verdiği  ‘Liquid Treshold' isimli bir kitabı yayınlandı.


Zirve hakkında ayrıntılı bilgi için
tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :