8 Kasım Dünya Şehircilik Günü 47. Kolokyumu

mimarizm.com / 16 Haziran 2023
"Yeni Yüzyılda Planlama" temasıyla düzenlenecek, Dünya Şehircilik Günü 47. Kolokyumu, 8 - 10 Kasım 2023 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşecek.

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından planlama meslek alanının gündeminde bulunan veya öne çıkan konu başlıklarını tüm boyutlarıyla değerlendirmek ve bu konularda kamusal bilgi üretmek hedefiyle düzenlenen 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu'nun 47’ncisi bu yıl Ankara’da gerçekleşecektir.

Çağrı Metni

Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluş dönemlerinde modern şehirlerin kurulması, toplumsal yaşamın yeniden inşası, kentsel ve kırsal alanda kalkınma adımları ve eğitim sistemindeki yenilikler başta olmak üzere başvurulan en etkin araçlardan biri planlama olmuştur.

Erken Cumhuriyet döneminin toplumcu politikalarında özgün yeri olan planlama, zaman içerisinde ülke politikalarında ortaya çıkan paradigma değişiklikleri ile birlikte kamucu ve toplumcu yaklaşımını  giderek kaybetmiştir.

Toplumsal yaşamın giderek tutuculaştığı, din, ırk, cinsiyet üzerinden söylemlerle toplumun değişik kesimlerinin sürekli baskı altında tutulduğu, özgürlüklerin kısıtlandığı, kamucu ve toplumun geniş kesimlerini önceleyen mekan kurguları yerine bir avuç varsılın refahını önceleyen kentleşme politikalarının hakim olduğu süreç içerisinde planlama bu kurguyu derinleştiren ve kurumsallaştıran başlıca araçlardan biri olmuştur.

Planlama meslek alanında meydana gelen bu savrulma ve kırılmanın ülkemiz ve toplumumuz açısından bedelleri oldukça ağır olmuştur. Geniş kesimler yerine bir avuç varsılı önceleyerek ele alınan planlama uygulamaları sonucunda kentlerimiz doğa olaylarının afetlere dönüşmesi neticesinde onbinlerce yurttaşımızı kaybettiğimiz, refah ve konfor üretemeyen, insan dışında diğer canlıların da yaşamının hiçe sayıldığı alanlar haline dönüşmüştür.

Bunun yanında kentsel yaşam artık toplumdaki birçok kesim tarafından özgürlüklerin hiçe sayıldığı, yaşamsal açıdan bile tehlikelerle dolu bir alan haline gelmiştir.

Cumhuriyetimizin yüzyıllık yolculuğu içerisinde ülkemizin ve toplumumuzun yaşadığı olumsuz yöndeki dönüşümü tersine çevirmek, birçok meslek alanı gibi şehir planlama meslek alanının da öncelikli görevlerindendir.

Planlama meslek alanındaki bu olumsuz gidişi tersine çevirmek ve kuruluş felsefesine geri dönmek amacıyla kamusal bilgi üretmek adına Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına girerken bu seneki kolokyum temamız "Yeni Yüzyılda Planlama" olarak belirlenmiştir.

Bu tema altında yürütülecek tartışmalar elbette ki  ülkemizin yeni yüzyılında planlama meslek alanı ile birlikte coğrafyamızın ve toplumumuzun nitelikli, refah üreten, özgürlükçü bir yapıya sahip olmasına katkı sağlayacaktır.

Meslek camiamız başta olmak üzere ilgili tüm yurttaşlarımızı bu çabamıza katkı sunmaya çağırıyoruz. Bu çerçevede tüm ilgili kesimleri aşağıda belirlenen konu başlıklarında sunulacak bildirilerle Dünya Şehircilik Günü 47. Kolokyumu`na destek vermeye ve zenginleştirmeye davet ediyoruz.

Konular

Yeni Yüzyılda;

- Doğa olaylarının etkilerine karşı dirençli kentler ve yaşam alanları
- Yeni yüzyılda yeniden bölge planlama
- Planlamanın kurumsal yapısı (Mevzuat, plan üretim süreçleri ve yönetsel yapı)
- Planlama meslek alanı; aktörler, süreçler ve olanaklar
- Planlamada dijital dönüşüm
- Yerel yönetimler, katılım ve demokrasi
- Kentsel mekan ve erişilebilirlik
- Miras ve şehircilik: Kaybettiklerimiz ve yeni yüzyıla aktaracaklarımız
- Mekanda/Toplumda Adalet ve Kentsel Politika
- Kentsel tasarım uygulamaları ve yeni yüzyılda nitelikli kentsel mekanlar
- Antroposen çağında ekoloji, kentleşme ve kırsal alanlar
- Kentlerde demografik hareketlilik: çözülmeler, sorunlar, fırsatlar

Kurullar

Bilim Kurulu: Prof. Dr. Buket Ayşegül Özbakır Acımert (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Prof. Dr. Çiğdem VAROL ÖZDEN (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Prof. Dr. Feray Koca (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Prof. Dr. Handan Türkoğlu (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Prof. Dr. Tolga Ünlü (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Doç. Dr. Fikret Zorlu (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Doç. Dr. Seda Kundak (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Dr. Öğr. Üyesi Bahar Aksel Enşici (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Dr. Öğr. Üyesi Bilge Çakır (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Prof. Dr. Hilal Erkuş (Akdeniz Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi G. Duygu Bütün Bayındır (Amasya Üniversitesi), Doç. Dr. Gül Şimşek (Atatürk Üniversitesi), Doç. Dr. Methiye Gül Çöteli (Bursa Teknik Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nur Albayrak (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Öğr. Gör. Dr. Can Gölgelioğlu (Çankaya Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşegül Altınörs Çırak (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Seda Çalışır Hovardaoğlu (Erciyes Üniversitesi), Doç. Dr. Leyla Alkan Gökler (Gazi Üniversitesi), Doç. Dr. Zeynep Gamze Mert (Gebze Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Fatih Eren (İstanbul Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Gizem Erdoğan Aydın (İzmir Demokrasi Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi. Zeynep Elburz(İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü), Dr. Öğr. Üyesi Beyza Karadeniz (Karadeniz Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Filiz Alkan Meşhur(Konya Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Yener Baş (Mersin Üniversitesi), Prof. Dr. Murat Cemal Yalçıntan (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Doç. Dr. Ömür Kaygısız (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Semiha Sultan Tekkanat (Necmettin Erbakan Üniversitesi), Prof. Dr. Serap Kayasü (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Nur Sinem Partigöç (Pamukkale Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Zeki Kamil Ülkenli (TED Üniversitesi), Doç. Dr. Elif Örnek (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Yürütme Kurulu: Akif Burak Atlar (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Ayhan Erdoğan, Ayşecan Akşit (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Berivan Güneş (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Ceren İlter Soy (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Deniz Alaydın (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Duygu Cihanger Ribeiro (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Ezgi Orhan (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Gözde Güldal (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Zafer Mutluer (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Sultan Karasüleymanoğlu (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Sevilay Çetinkaya (TMMOB Şehir Plancıları Odası) , Sevgi Canoğl(TMMOB Şehir Plancıları Odası)u, Pelin Kılıç (TMMOB Şehir Plancıları Odası) , Ömer Dursunüstün (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Hülya Çetinkaya (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Halil Serhan Saner (TMMOB Şehir Plancıları Odası)

Takvim

Özet Gönderimi

Kolokyumda sunulacak bildiri özetleri, özgün bir çalışmanın ürünü olup çalışmanın kapsam, amaç, yöntem ve sonuçlarını içerecek uzunluk ve kuramsal derinlikte hazırlanmalıdır (en az 500, en fazla 1000 sözcük). Özetlerde yazar(lar)a ilişkin kimlik tanımlayıcı bilgiler bulunmamalıdır. Kolokyuma farklı alanlarda ve meslek alanımıza dair farklı sektörlerde çalışan meslek mensuplarının bildiri sunması ve katılım göstermesi beklenmektedir. Özet göndermek isteyenlerin metinlerini aşağıda yer alan "Bildiri Özeti Gönder" butonu aracılığıyla veya kolokyum@spo.org.tr  adresine 7 Ağustos 2023 Pazartesi gününe kadar göndermesi beklenmektedir.

Bildiri özetleri; Bilim Kurulu tarafından kolokyum temasına uygunluk, bildirinin yöntem ve kapsamının net olarak açıklanması, çalışmanın özgünlük ve güncelliği, bildiri başlığının içeriği yansıtması ve bildirinin yeterli bilimsel içeriğe sahip olup olmadığı şeklindeki kriterler üzerinden değerlendirilecektir.

Özet Gönderimi için Son Tarih: 7 Ağustos 2023 Pazartesi
Bilim Kurulu Değerlendirmelerinin Tamamlanması: 4 Eylül 2023 Pazartesi
Bildiri Sahiplerine Kabul Bildirimi: 11 Eylül 2023 Pazartesi
Program İlanı: 13 Ekim 2023 Cuma
Şehircilik Kolokyumu: 8 - 10 Kasım 2023
Tam Metinlerin Teslimi: 23 Şubat 2024 Cuma

Ayrıntılı bilgi ve program için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :