Arka Oda Toplantıları: Üç Başlu Ejderha

mimarizm.com / 16 Aralık 2024
"Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı'da Kadimlik Algısı Turhan Ozan Yıldız ve Saygın Salgırlı" başlıklı etkinlik 18 Aralık Çarşamba günü saat 19:00'da başlayacak.

Erken modern Akdeniz havzasına dair İngilizce literatürde antiquarianism kavramı altında incelenen kadimlik algısı, Osmanlı kent ve sanat tarihlerinde sınırlı kalmıştır. Halbuki, örneğin, At Meydanı/Hipdorom’da yer alan yılanlı sütun ya da erken modern Osmanlı anlatılarında geçen ismiyle üç başlu yılan/ejderha, hem Osmanlı resminde hem de Avrupa gravürlerinde temsiliyet açısından önemli bir yer edinmiştir. Bu bağlamda, erken modern Osmanlı’da kent ve kadimlik algısı ile Akdeniz havzasındaki farklı kadimci tezahürler arasında sanat ve kent tarihi alanında bir ilişkinin nasıl kurulabileceği Osmanlı tarihçiliğinde önemli bir soru olarak durmaktadır.

Doktora çalışmasında bu soruya yanıt arayan Turhan Ozan Yıldız, Saygın Salgırlı ile birlikte gerçekleştireceği söyleşide At Meydanı/Hipodrom özelinde erken modern Osmanlı'nın görsel, materyal ve kültürel dünyasında Yunan-Roma kadimliği algısını ve kadimcilik (antiquarianism) kavramını tartışacak.

Konuşma, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır. 

 

*

Arka Oda Toplantıları Hakkında

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün 2008 yılından beri, İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Arka Oda Toplantıları serisi; tarihten mimariye, müzikten sinemaya uzanan kapsamı ile İstanbul’a dair en yeni araştırma ve tartışmalara yer vermeyi amaçlıyor. 

Turhan Ozan Yıldız Hakkında

Doktora eğitimini British Columbia Üniversitesi’nde sürdüren Turhan Ozan Yıldız, daha öncesinde Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Çiğdem Kafescioğlu danışmanlığında “İlyas Arabi’nin Risale-yi Istanbul’u: Bir on altıncı yüzyıl Osmanlı metninde mimari ve efsanenin algıları” isimli yüksek lisans tezini tamamlamıştır. Yıldız doktora çalışmasını Saygın Salgırlı danışmanlığında “An Investigation Towards Early Modern Ottoman Antiquarianism” başlığı altında yazmaktadır. Yıldız’ın araştırma alanları arasında erken modern dönem Osmanlı kültürel ve materyal dünyasında Yunan ve Roma kadimliğinin algılanması ve bu algının farklı temsiliyetleri oluşturur. Yıldız, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 2024-25 Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma Bursu’nun sahibidir.

Saygın Salgırlı Hakkında

Saygın Salgırlı doktora eğitimini 2009 yılında SUNY-Binghamton Üniversitesi’nde tamamladı. 2009-2015 yılları arasında Sabancı Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde ders verdi. 2015 yılından beri British Columbia Üniversitesi Sanat Tarihi, Görsel Sanatlar ve Teori Bölümü’nde öğretim üyesi olan Dr. Salgırlı on üçüncü ve on beşinci yüzyıllar arası Akdeniz ve Osmanlı mimarisi üzerine yaptığı çalışmaların ve yayınların ardından on altıncı yüzyıl Osmanlı ve İspanya görsel kültüründe gerçeklik kurgusu üzerine çalışmaya başladı.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :