Arkeolojik Bir "Yer" Olarak İstanbul

mimarizm.com / 14 Nisan 2014
Arkeolojik Bir "Yer" Olarak İstanbul

                              


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM), 2012 yılında başlattığı 'mekân ve yer' temalı konferans dizisine devam ediyor.

Aksel Tibet'in dizi kapsamında 18 Nisan Cuma günü gerçekleştireceği konuşma, "Arkeolojik Bir ‘Yer' Olarak İstanbul" başlığını taşıyor.

Aksel Tibet, konuşmasında; tarihi bir kent söz konusu olduğunda, onun 'yer' olarak oluşturduğu mekânsal bağlamın tanımlanmasında kullanılan coğrafya, topografya, iklim koşulları gibi çeşitli parametrelerin en başında arkeolojinin gelmesi gerektiğini anlatacak. Bu saptama, imparatorluklara başkentlik etmiş, yüzyıllar boyunca dünyanın merkezi olmuş İstanbul için son derece geçerlidir.

Tibet, arkeoloji boyutunu işin içine katmadan İstanbul'u, özellikle de suriçi İstanbul'unu bir yer olarak tanımlamanın imkânsız olduğunu, başka bir deyişle İstanbul'da yapılacak herhangi bir iş, proje ya da plan için göz önünde tutulması gereken ilk parametrenin kentteki arkeolojik çalışmaların sağladıkları veriler olması gerektiğini ileri sürüyor. 1970'lere kadar pek öne çıkarılmayan arkeolojik parametrelerin, daha sonra giderek ağırlık kazanmış olmalarına karşın İstanbul'da yapılan uygulamaların tatmin edici bir düzeye erişmiş olduğunun söylenemeyeceğini belirtiyor.

Konferansta, kentsel arkeolojide uygulanan 'kurtarma kazıları' ve 'önlem arkeolojisi' yaklaşımları, suriçi bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan verilecek çeşitli örnekler aracılığıyla tartışılacak. 

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :