“SILA YOLU: Türkiye Tatili Yolu ve Otoban Hikâyeleri” sergisi kapsamında, Goethe-Institut Istanbul’un katkılarıyla düzenlenen “Emniyet Şeridi” sempozyumu, 1 Nisan Cumartesi günü DEPO İstanbul’da gerçekleşecek.
“SILA YOLU: Türkiye Tatili Yolu ve Otoban Hikâyeleri” sergisinin odağında, bireysel ve kolektif bir yol arayışı, varış ve çıkış noktalarının keşfi, mesafelerin kat edilmesi, bunlara anlamlar yüklenmesi ve yolcuların beraberinde getirdikleri beklentiler, fanteziler, anılar ve eşyalar var. Sergi, sadece iki yer arasındaki fiziksel mekânı değil, aynı zamanda kültürlerin, kimliklerin ve toplulukların kendi aralarında salındıkları (gidip geldikleri) ama bazen de sabit görüşlere inatla bağlı kalan karmaşık “duygu-mekân”ını irdeliyor.
“Emniyet Şeridi: Sıla Yolu’na Disiplinlerarası Yaklaşımlar” sempozyumu, Atölye bi’bak’ın kurucuları Malve Lippmann ve Can Sungu’nun imzalarını taşıyan Sıla Yolu Sergisi vesilesiyle, 1 Nisan 2017 Cumartesi günü 15.00-18.00 saatleri arasında DEPO İstanbul’da gerçekleştirilecek. Etkinliğin ilk bölümünde farklı disiplinlerden uzmanlar Türkiye ve Almanya arasındaki yola dair çalışmalarını sunacaklar:
- Ömer Alkın (Düsseldorf Üniversitesi, Film Araştırmaları)
Çalışmalarını, Almanya ve Türkiye arasındaki mesafelerin ön planda olduğu Türk yapımı ve göç temalı filmler üzerine sürdüren araştırmacı, Yeşilçam sinemasındaki „sıla yolu“ anlatımlarını ele alacak.
- Gökhan Mura (İzmir Ekonomi Üniversitesi, Tasarım Çalışmaları)
Kendi ailevi geçmişinden yola çıkarak göçmenlerin Batı Avrupa’dan Türkiye’ye getirdikleri hediyelere ve bunlara yüklenen anlamlara odaklanacak.
- Martina Priessner (Belgesel film yönetmeni)
„sıla yolu“ güzergâhı hakkında uzun süredir devam eden araştırması ve film projesine dair bilgi verecek.
Etkinliğin ikinci bölümünde tüm katılımcılarla beraber „sıla yolu“na dair anıların, anlatıların ve tecrübelerin paylaşıldığı interaktif bir tartışma yer alıyor.
Oturum dili Türkçe olan sempozyumda Almanca'ya ardıl çeviri yapılacaktır. Giriş ücretsizdir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.